ES Bringa - Thomas örülne, ha Froome maradna az Ineosnál - a Touron pedig győzzön a legjobb!
Thomas örülne, ha Froome maradna az Ineosnál - a Touron pedig győzzön a legjobb!
Fotó: Europress/AFP

Thomas örülne, ha Froome maradna az Ineosnál - a Touron pedig győzzön a legjobb!

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/06/26 12:00
Geraint Thomas alapesetben épp az utolsó simításokat végezné a Tour de France szombati rajtja előtt. Mivel azonban a koronavírus-járvány miatt a verseny jó két hónapot csúszik, a 2018-as győztes most épp edzőtáborban van Nizza közelében. 

A Sky/Ineos az elmúlt évtized messze legsikeresebb csapata a Touron. A legutóbbi nyolc kiírásból hétszer ők vitték el a sárga trikót, Chris Froome egymaga négy alkalommal. A csapaton belüli szerepek és erőviszonyok tehát alapvetően befolyásolhatják az idei Tour alakulását is. Ráadásul a történet korántsem csak kettejükről szól, ott van a pakliban Egan Bernal is. 

"Számomra a forgatókönyv a szokásos" - mondja Thomas. "A cél az, hogy a lehető legjobb állapotba érkezzem a versenyre. Ha a csapatból valaki jobb lesz nálam, beállok neki segíteni. De ez oda-vissza igaz."

"A mottóm tehát ugyanaz, mint mindig: az út majd eldönt mindent. Mindenkinek meglesz a maga esélye. Nem úgy lesz, hogy van egy rossz napod, és akkor neked annyi. Anno 2012-ben volt ebből gond Brad és Froomey között, de azóta sokkal profibban tudjuk ezt kezelni."

Aktuális pletyka Froome esetleges átigazolása az Israel csapatába. Thomas azt mondja, ez az egész neki inkább csak háttérzaj, de azt elismeri, jobban örülne, ha Froome maradna.

"Bevallom, nem forgolódom álmatlanul emiatt. Mivel azonban 2008 óta csapattársak vagyunk, nyilván szeretném, ha Froomey nálunk maradna. Jól kijövünk, és őszinték vagyunk egymással, néha brutálisan őszinték. De a döntés az övé, én a magam dolgával igyekszem foglalkozni."

Űrprojekt után Tour győzelem: Froome leigazolása lehet az izraeli milliárdos legújabb dobása | Eurosport

Egyre inkább valóságnak tűnik a pletyka, hogy Froome még idén otthagyhatja az Ineost és az Israel versenyzője lehet. Sylvan Adams, a csapat milliárdos tulajdonosa korábban sem sajnálata a pénzt, ha valamit meg akart szerezni magának, most pedig a négyszeres Tour győztessel emelheti új szintre csapatát.

Bárki nyeri is végül, az idei Tour örökké emlékezetes marad, ugyanis ez lesz a koronavírus-járvány utáni első háromhetes.

"Nem ismerem a pontos terveket, de a nézők távol tartása szerintem komoly rendőri feladat lesz, ha egyáltalán megoldható. Nagy kár lenne, ha az idén nem tapasztalhatnánk meg a szokásos őrületet. Azokat a zajokat, színeket és szagokat, amelyek különlegessé teszik ezt a versenyt. Ezektől Tour a Tour."

"Az augusztusi menetrend úgy néz majd ki, hogy lesz egy háromnapos versenyünk, utána az ötnaposra rövidített Dauphiné, aztán egy hét pihi, majd a Tour. Már nagyon várom, hogy kezdjük!"


BBC

Hozzászólások