ES Bringa - Thomas De Gendt: a szökés művészete
Thomas De Gendt: a szökés művészete
Fotó: Europress/AFP

Thomas De Gendt: a szökés művészete

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/07/14 10:13
"Egyszerűen jobban érzem magam a szökésben, mintha csak a mezőnyben figyelnék, és várnám a befutót. Sokan ezt csinálják. Várják a hajrát, segítenek az emberüknek, majd begurulnak a célba. Ha én kizárólag ezt tenném, nem lenne esélyem nyerni. Szóval szökök, amikor csak lehet."  

Pontosabban, amikor értelme van, és ehhez kellenek a jó megérzések. Meg persze a 13 év minden rutinja. Thomas De Gendt már-már művészi szintre fejlesztette a szökéseket, ezt szombaton is megmutatta. És úgy tűnik, hogy a számok ők igazolják. Még akkor is, ha például a Girón egyszer sem járt sikerrel. Ennek ellenére igaz: ha ő ott van valamelyik elmenésben, akkor abból könnyen hazaérés lehet. 

"A legjobb dolog szökésből nyerni. Soha nem tudhatod, hogy a melletted tekerő kisebb csoportból ki milyen állapotban lesz, gyakorlatilag a lottózni is könnyebb."  

Bár volt harmadik nagy körversenyen (a 2012-es Girón), Thomas De Gendt jó ideje már kizárólag az elmenésekre figyel. Így lehetett esélye arra, hogy olyan legendás helyeken nyerjen szakaszokat, mint a Mont Ventoux és a Stelvio.

"Nekem az alapelvem a következő: minden nap jó lehet egy szökésre. Még az is, amikor hegyi befutó van, és mindenki az összetett esélyesek harcára számít. Ha te 10 perc előnnyel nyersz, ők attól még meccselhetnek egymással."

000_1IP6QX.jpg Fotó: Europress/AFP

De Gendt tavaly 94 versenynappal zárt. Az esetek többségében volt némi feladata, hisz ha kell, ő a sprint felvezetésben is részt vesz. Télen kiszámolta, hogy 45 olyan napja volt, amikor nem kapott különösebb feladatot. Vagyis magáért mehetett. Ebből huszonhat napot szökésben töltött. Kétszer pedig haza is ért, azaz a megérzései nagyon működnek. 

"Nincs titok, hallgatni kell a belső hangra. Ha nekem fáj, másoknak is rossz. Akkor kell menni. És az sem baj, ha jó hegymászók, vagy épp kifejezetten sokan csatlakoznak hozzád. Egy szökésre alkalmas nap nem csak egy versenyzőt csábít el."  

Na, de van-e olyan ember a mezőnyben, akivel még De Gendt sem szívesen szökne meg? 

"Egy teljesen sík szakaszon, biztos sprint befutó esetén, annak nem látnám értelmét, hogy Vivianival lépjek meg."

Végül, de nem utolsósorban: milyen egy igazi szökős szakasz? Amire a belga versenyző kapásból azt mondja, itt aztán tényleg menni kell.

"Emelkedővel kezdődik. De nem hosszúval, olyan 10-15 perces mászásra gondolok. Az nekem pont fekszik. A hosszabb hegyeket annyira már nem szeretem. De a rövidebbeket se, mert akkor tuti sokan leszünk a szökésben."


(Forrás: velonews)

Hozzászólások