ES Bringa - Thomas: "Az év eleje óta a Tourra készülök"
Thomas: "Az év eleje óta a Tourra készülök"
Fotó: Europress/AFP

Thomas: "Az év eleje óta a Tourra készülök"

Bodnár GergőBodnár Gergő
2018/06/11 10:40

"Az év eleje óta arra készülök, hogy a Tour de France-ra legyek tökéletes formában. Ez nem lehet senkinek újdonság, hisz már többször beszéltem róla."

Közeledik az év legfontosabb versenye, a Skynál pedig mindenki szárnyalni kezd... Ezen nagyon nem kell meglepődni, a mostani nyarak már csak ilyenek.

Geraint Thomas tegnap megnyerte a Dauphinét, amit eddigi - és nem rövid - pályafutása legkomolyabb győzelmének nevezett.

"Menet közben eszembe sem jutott a sárga trikó. Még akkor sem, amikor nálam volt. Mindig csak a következő napra, a következő hegyre figyeltem. Miközben egy kiváló csapat dolgozott értem."

A Sky megint tarolt, az elmúlt nyolc Dauphinéból hatot megnyert. Froome távollétében most Thomasé lett az összetett, aki tényleg az év eleje óta a Tourra hangol. Nem véletlenül, hisz extrém esetben még az is elképzelhető, hogy az eredetileg kapitánynak kijelölt versenyzőjük nem indulhat Franciaországban.

"Sem Chrisnek, sem a sportágnak nem tesz jót az ügy, remélem hamarosan döntés születik. De én 100%-ig megbízok benne."

A bizalom nyilván szép és nagyon fontos, de Thomas azért csak el tudna képzelni magának egy kapitányi posztot. Más kérdés, hogy vele a Skynak mennyi esélye lenne a sárga trikóra?

Nem rossz versenyző, de nem tudjuk, milyen éles helyzetben. Három héten keresztül. Júliusban pályafutása 13. nagy körversenyén állhat rajthoz, a Tourról 2013 óta nem hiányzott. Viszont eddig csak egyszer kezdett úgy háromhetest (tavaly a Girón), hogy ő a kijelölt kapitány. Bár ha jobban belegondolunk, Mikel Landa akkor is ott volt mellette...

000_15T3H3.jpg Fotó: Europress/AFP

Szóval sok kapitányi szerepet Thomas még nem kapott, így akár őt is utolérheti a "Simon Yates-jelenség". Már amennyiben eljut odáig, hogy két hét után mondjuk esélye legyen a sárgára. 

"Egy ilyen első héten bármi megtörténhet, szóval készen kell állni."

Ha Froome indulhat a Touron (márpedig ebben a kérdésben nem az ASO, hanem az UCI mondja ki a végső szót), akkor ő marad a fő segítő és maximum "b" opció. A szerződése pedig az év végén lejár, épp ezért hozzák elő egyre többen vele kapcsolatban a csapatváltás lehetőségét.

"Jól érzem itt magam, jelenleg nem is igazán tudom magam elképzelni máshol. Azokon a versenyeken indulok, ahol szeretnék, és ezeken általában én vagyok a kapitány."

Lehet, hogy a 100%-ig őszinte Geraint Thomas, ezt a mondatot nem pont így fogalmazta volna meg.(Forrás: bbc.com)

Hozzászólások