ES Bringa - Kikapcsolódás traktoron, háromhetes tervek és egy komoly egynapos álma - a Bahrain sztárja készen áll az újrakezdésre
Kikapcsolódás traktoron, háromhetes tervek és egy komoly egynapos álma - a Bahrain sztárja készen áll az újrakezdésre
Fotó: Europress/AFP

Kikapcsolódás traktoron, háromhetes tervek és egy komoly egynapos álma - a Bahrain sztárja készen áll az újrakezdésre

Szabó BenceSzabó Bence
2020/07/27 17:38
Dylan Teunst nehezen érintette a szezon félbeszakadása, de a kényszerszünet alatt legalább felfrissült, közben pedig formában is maradt. A belga versenyző most elmeséli, mik a tervei hosszútávon és az idei évre, de szóba kerülnek régi emlékek és álmai csapattársa is. 
 

Mi segített számodra mentálisan egyben maradni a szünet alatt?

Elég megterhelő volt a leállás, mert jó formában voltam és készültem a klasszikusokra. Az első pár hét kemény volt, de aztán hetente kétszer eljártam segíteni egy barátomnak, aki a mezőgazdaságban dolgozik. Rendesen traktort vezettem a földeken, amit normál esetben holtszezonban szoktam és ez kikapcsolt, felfrissített mentálisan. Közben otthon kertészkedtem is. 

És az edzéseid mostanában milyenek?

A karantén alatt is jó volt, sok hosszú tekeréssel. Az alap így már megvolt, május utolsó hetétől pedig feltekertem az intenzitást is. Mostanában heti két-három alkalommal elautózom az Ardennekbe és ott megyek egy keményebb kört. 

Mik lesznek a céljaid, ha újraindul a szezon?

Nagy kár, hogy a Dauphine és a Lombardia ütközik egymással, nem tudom melyiket választom majd. A Tour fontos lesz, szeretnék része lenni a csapatnak. Aztán ha már lesz egy háromhetes a lábamban, akkor jöhet a vb, az ardenneki egynaposok, majd a Flandria. 

Teuns-Tour.jpg Fotó: Europress/AFP

Válhat belőled egy nap összetett menő egy háromhetesen?

Az egyhetesek fekszenek nekem, ami elsőre meglepett, de azóta már nyertem párat. Szintén szeretem az egynaposokat, tetszik, ahogy tavasszal egy blokkban jönnek egymás után, nyártól pedig fókuszálhatok a többnaposokra. Persze szeretnék egyszer az összetettre menni egy nagy körön, de szerintem ez néhány év múlva lehet reális.

Miben kéne fejlődnöd hozzá?

A 2017 utáni télen elkezdtem dolgozni az időfutam képességeimen, a pozíciómon és hasonlókon, azóta pedig folyamatosan lépek előre ebben. Februárban nyertem is egy TT-t Andalúziában, két és fél év alatt ez nem rossz fejlődés. Közben viszont szeretném megtartani a robbanékonyságomat is, a Flandira és az ardenneki versenyek szintén fontosak nekem.

És ha egy versenyt kéne választanod amit megnyerhetnél, mi lenne az?

A Liége-Bastogne-Liége . Egy Monumentum, a legrégebbi klasszikus, ráadásul ha az Ardennekben edzem, része az útvonalamnak. Mindig különleges érzés elindulni rajta. Nagyon kemény verseny, ugyanolyan speciális, mint a Flandria, csak jobban fekszik nekem. 

Miért olyan különlegesek a tavaszi belga egynaposok?

Az emberek miatt. Az Omloop a klasszikus szezon nyitánya, amikor a csapatbusszal megérkezel Gentbe, rendszerint nagyon hideg van, mégis ezrek vannak odakint. Mindig nagyon hiányzik, ha nem tudok indulni a nyitóhétvégén. 

Teuns-TT.jpg Fotó: Europress/AFP

Mióta tudtad, hogy profi bringás szeretnél lenni?

13 éves koromban kezdtem, az első naptól ez volt az álmom. Emlékszem a versenyzői licence megszerzéséhez elvégeztem egy tesztet, a sportorvos pedig azt mondta, megvannak hozzá az adottságaim, hogy jó bringás legyek. Máig egy jó emlék, hiszen akkor még nem is versenyeztem. 

Ha választhatnál egy versenyzőt a csapattársadnak, ki lenne az?

Már visszavonult, de amikor 2005-ben elkezdtem tekerni, Tom Boonen az egyik legjobb évét futotta, én pedig nagy rajongója voltam neki és a Quick-Stepnek. Később versenyeztem ellene és edzettünk is párszor együtt, mert nem lakik messze, de jó lett volna, ha egyszer egy csapatban tekerünk.

És ha egy másik sportban lehetnél profi, melyiket választanád?

Általában a focit szoktam mondani, most viszont inkább Forma-1-et választanám. Alapból érdekelt a sport, a csapat pedig ugye együttműködik a McLarennel. Tavaly októberben jártunk is náluk a központjukban, bár a szélcsatornát nem próbáltuk ki. Abban egyszer mindenképpen szeretnék majd tesztelni.


Cyclingweekly

Hozzászólások