ES Bringa - Teunissen sárgában, Fuglsang a földön
Teunissen sárgában, Fuglsang a földön
Fotó: Europress/AFP

Teunissen sárgában, Fuglsang a földön

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/07/06 18:03
Komoly meglepetéssel, a Jumbo-Vismában tekerő Mike Teunissen győzelmével kezdődött a 2019-es Tour de France. Sajnos a bukások sem maradtak el, az összetett esélyesek közül Jakob Fuglsang, a sprinterek közül pedig (nem sokkal a befutó előtt) Dylan Groenewegen került a földre. Az előre tervezett szökéssel, a Muurt megnyerő Van Avermaet lesz holnap pöttyösben, és a nyitószakaszon másodikként záró Sagan zöldben.

Ez történt
Végre eljött a nagy nap, szombaton elkezdődött a 2019-es Tour de France. Kezdésként 194,5 kilométer és papíron egy mezőnyhajrás szakasz várt Brüsszel környékén a mezőnyre. Ahogy várható volt, többeket érdekelt az első szökés, így volt ezzel Greg Van Avermaet is, aki a Muur megnyerésével megszerezte a pöttyös trikót, majd szépen visszazárt a főmezőnybe. 

Sokáig a szépen nyugiban haladt a szakasz, majd szűk húsz kilométerrel a befutó előtt jött egy bukás, amiben az Astana kapitánya, Jakob Fuglsang volt benne. A dán versenyző szemöldöke felszakadt, beverte a könyökét és a jobb térdét, és bár egész simán felért, a befutó után egyből kórházba szállították. Az első hírek szerint Fuglsangnak egyébként nincs komolyabb baja.

A hajrá sem maradt el bukás nélkül, egy kilométerrel a cél előtt többen a földre kerültek, köztük a szakasz egyik nagy esélyese, Dylan Groenewegen is. A Jumbo-Visma viszont hamar váltani tudott, és bár Van Aert-et bezárták, Teunissen elöl maradt, és pár centivel megelőzte Sagant.

Az első hírek szerint az utolsó bukásban Geraint Thomas is benne volt, de nem ütötte meg magát komolyabban. A 3 kilométeres szabály miatt természetesen egyetlen összetett esélyes sem kapott időhátrányt.

Elkezdődött a Tour, méghozzá egy komoly meglepetéssel. A Jumbo megszerezte a sárga trikót, de nem Groenewegen, hanem Teunissen győzelmének köszönhetően!

 
A szakaszgyőztes - Mike Teunissen (Jumbo-Visma)
Bár nincs rossz éve (trikókkal együtt ez volt a hatodik győzelme) nem feltétlenül vele számoltunk volna a nyitószakaszon. Pedig nagyon erős volt, komoly mezőnyben nyert, így övé az első sárga trikó.

A nap száma - 1989
Utoljára harminc éve, 1989-ben vezette holland versenyző (Erik Breukink) a Tour de France összetettjét.

A nap nyilatkozata
"Kell még pár nap, hogy ezt feldolgozzam."
(Mike Teunissen)

Ez jön
Vasárnap egy fontos szakasszal, a majdnem 28 km hosszú csapatidőfutammal folytatódik a Tour. 14.20-kor kezdünk az Eurosporton!

A 2. szakasz szintrajza: ITT
TV: 14.20 - Eurosport

Hozzászólások