ES Bringa - Terpstra hősies győzelme a Harelbekén
Terpstra hősies győzelme a Harelbekén
Fotó: Europress/AFP

Terpstra hősies győzelme a Harelbekén

Kálmán LaciKálmán Laci
2018/03/23 18:39

Niki Terpstra nyerte a Harelbekét egy bő hetven kilométeres, brutális szökés végén hazaérve.

Szél, hideg, Quick Step-dominancia és egy bivalyerős Terpstra. Röviden talán így foglalható össze a flamand hét első versenye.

A holland, és csapattársa, Yves Lampaert remek pillanatban léptek meg a darabokra szakadó mezőnytől. Gyorsan feltornázták a különbséget 40-50 másodperc környékére, de ennél nagyobb előnyt nem sikerült kiharcolniuk.

Mögöttük több támadással is próbálkoztak a többiek, legnagyobb eséllyel a Greg Van Avermaet - Tiesj Benoot - Philippe Gilbert hármas indult meg, de végül őket is bedarálták a többiek.

Bő hússzal a vége előtt Terpstra egyedül maradt elöl, Lampaert ugyanis nem bírta vele a tempót. Mögötte egy rendkívül nívós üldözőcsoport alakult ki rengeteg nagy névvel. Talán csak egy komoly hiányzó volt, Peter Sagan, akinek ma nem nagyon volt lába, és visszaesett egy hátrébb lévő csoportba.

Record Bank E3 Harelbeke 2018

► FaceBook : https://www.facebook.com/groups/LesRoisDuPeloton/ ► Twitter : @emilprod

A csapatok közül legjobban természetesen a Quick-Step állt, nekik ugyanis szinte minden forgatókönyvre lett volna emberük. Terpstra mellett rendelkezésükre állt még Gilbert és Zdenek Stybar is, mint opció. Rajtuk kívül a BMC volt még ott három emberrel az első csoportban.

Az utolsó 20 kilométeren órási üldözőverseny alakult ki. Terpstra mindenki ellen és mindenki Terpstra, illetve egymás ellen.

Amikor a holland belül került a 10 km-es kapun, a különbség az addigi viszonylag stabil 35-40 másodpercről hirtelen 20 környékére csökkent, ám rövidesen ismét megtorpant. Hátul ugyanis elkezdett mindenki egymásra figyelni. A BMC-sek, meg még néhányan meg-megindultak, de az igazán komoly összedolgozás elmaradt. A Quick-Step-esek pedig okosan csak tették a kereket.

Közben Terpstra óriásit küzdött elöl az elemekkel, az egyre erősödő kimerültséggel és a fájdalommal, de végül hazaért. A rendkívül taktikusan versenyző Gilbert, valamint az egyre jobb formába lendülő Van Avermaet állhatott még fel a dobogóra.

A holland mögött összesen hat belga zuhant egymás után a célba. Gilbert nyilván nem, de a többiek akár egy kicsit hatékonyabban is összedolgozhattak volna. Akkor talán máshogy is alakulhatott volna a vége.

Ettől függetlenül Terpstra a hős, ez nem vitás.

Hozzászólások