ES Bringa - Tényleg telefonon rendelték meg az 1996-os Roubaix végeredményét?
Tényleg telefonon rendelték meg az 1996-os Roubaix végeredményét?
Fotó: Europress/AFP

Tényleg telefonon rendelték meg az 1996-os Roubaix végeredményét?

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/10/06 09:44
Giorgio Squinzi sajnálatos halálesete ismét felszínre hozott egy régi, sokak által ismert, de annál érdekesebb legendát. Sokáig tartotta magát ugyanis az a vélemény, hogy az 1996-os Paris-Roubaix végeredményét, a MAPEI volt főnöke "rendelte meg" telefonon.

A kísérőkocsiban azon a versenyen nem más, mint Patrick Lefevere ült. Így ha valakinek, neki pontosan lehetnek emlékei arról a napról.

"Bár egy ideje már hallottam az egészségügyi problémáiról, mégis igazi sokkhatásként ért a halála. Mondom ezt annak ellenére, hogy amióta eltávolodott a kerékpársporttól, nem nagyon beszéltünk" -  nyilatkozta Lefevere a Sporzának. " Egy kifejezetten intelligens, és maximalista embert ismertem meg a személyében. A világ legjobb csapatát akarta felépíteni, és mindent megtett azért, hogy azok is legyünk. Ezért is hozta létre a MAPEI központot, hogy tudományos oldalról közelítse meg a sportágat. Rengeteg pénzt tett bele, hisz az első években közel sem volt önellátó. De így mi voltunk az elsők, akik nem a megszokott módon közelítettünk a sportághoz."

Squinzi csapata halmozta a rangosabbnál rangosabb győzelmeket, tényleg a világ legjobb versenyzői tekertek nála, aztán 2002-ben az olasz üzletember váratlanul kiszállt. Ennek pedig nem volt más az oka, mint a dopping.

"A csapatunk egy része - neveket nem mondanék, de fogalmazzunk úgy, hogy a spanyolos szekció -  elkezdett Dr. Ferrarihoz járni. Squinzinek ez nagyon nem tetszett, és közölte, elképzelhetetlennek tartja azt, hogy egy orvos döntse el a versenyek végeredményét. Emlékszem rá, hogy a svájci kör előtt hívott össze minket, és közölte a döntését. De ragaszkodott hozzá, hogy én folytassam a belgákkal."


Az olasz üzletember a sikerek ellenére, 10 év után kivonult a sportágból, és a másik nagy szerelme, a labdarúgás felé fordult. Megvásárolta a negyedosztályú Sassuolót, amelyből pár év alatt stabil Serie A-s csapatot csinált. A feljutás napja pont a 70. születésnapjára esett.

Squinzi a kerékpártól sem távolodott el, a volt olasz miniszterelnök Romani Prodi társaságában rendszeresen tekert, 1996-óta finanszírozta a sportorvosi vizsgálatokra szakosodott MAPEI központot, de a profi kerékpársportba többet már nem tért vissza.

De mi történt azon a bizonyos 1996-os Roubaix-n? Hisz sokan ott ismerhették meg először Squinzi nevét. Miután elterjedt a pletyka, hogy a verseny végéhez közeledve - amikor már biztos volt a hármas MAPEI győzelem - felhívta a kísérőkocsiban ülő Lefevert. 

"Museeuw az első, Bortolami a második, Tafi a harmadik". A pletykák szerint nagyjából így szólt az üzenet.

Tafi, Steels, Squinzi, Peeters és MuseeuwTafi, Steels, Squinzi, Peeters és Museeuw /Fotó: sporza/

A két olasz közül Tafi fogadta a legnehezebben a döntést, ő sprintelni akart. Élő adásban hallatszott, ahogy odaszólt neki Bortolami: "Andrea, ne csinálj baromságot!"

A végeredmény? Nem volt sprint, Museeuw nyert. Három MAPEI versenyző zárt a dobogón, mindez a Roubaix 100. évfordulóján.

"Az igaz, hogy a hajrában Squinzi felhívott" - nyilatkozta az esetről Lefevere. "Közölte, hogy fantasztikus ajándék lenne, ha hárman lennénk ott a dobogón. Hisz pont ma van a 20. házassági évfordulója. De nem mondta tollba a versenyt. Nem mondta meg nekem, hogy kinek kell nyernie. A döntés kizárólag az enyém volt." 


Hozzászólások