ES Bringa - "Tele vagyunk tehetségekkel"
"Tele vagyunk tehetségekkel"
Fotó: Gazzetta

"Tele vagyunk tehetségekkel"

Bodnár GergőBodnár Gergő
2015/01/10 09:48

Ha valahol, akkor az új Cannondale-Garminnál igencsak szükség volt egy komoly szezon előtti összetartásra.

Tizenhárom különböző nemzetiségű versenyző alkotja a keretet, köztük Davide Formolo. Akiről a csapat new york-i bemutatóján Jonathan Vaughters csak annyit mondott: "Nyugodtan írjátok meg, egyszer Girot fog nyerni."

A Tinkoff a Kilimandzsárón járt, a CG négy napos karib-tengeri vitorláshajó túrán vett részt. "Ki szerettük volna szakítani a srácokat a megszokott napi ritmusukból. A fedélzeten, akárcsak a mezőnyben, egymásra voltak utalva." Dan Martin, Andrew Talansky és Ryder Hesjedal személyében három kiváló versenyző vezeti az új csapatot, amely természetesen a Cannondale legjobbjait is átvette.

A La Gazzetta dello Sport segítségével, Jonathan Vaughterssel beszélgettünk.

Milyen célokkal vágtok neki 2015-nek?

Nagyon fiatal a csapatunk. Szerintem inkább a többnapos versenyeken, és főleg a hegyi szakaszon leszünk szem előtt. Nem hiszem, hogy a sprintekbe nagyon bele tudnánk szólni. Tele vagyunk tehetséggel, én magam is kíváncsi vagyok mire megyünk. Nyilván, nincsenek olyan ambícióink, mint egy Nibali vezette Astanának.

Szóba kerültek a tehetségek. Mit vársz Davide Formolotól?

Nyugodtan írjátok meg, egyszer Girot fog nyerni. Számomra ez nem kérdés. Azt még nem döntöttem el, melyik háromhetesen indul, mert nem szeretném széthajtani. Így is van rajta némi nyomás a média részéről. Most azt mondom, inkább Vuelta, mint Giro.

A te csapatodnál legendásan nagy a szigor a doppingot illetően. Jó ideje zéró toleranciát hirdettél...

És ez itt is így lesz. Tíz éve nem volt nálunk pozitív doppingeset. Erre büszke vagyok.

A csapat egyik legnagyobb sztárja Dan Martin (jobbról a második), aki tavaly megnyert a Lombard kört

Ennek fényében mit gondolsz arról, hogy az Astana jövőre is World Tour csapat lesz?

Őszinte leszek, nem ismerem a részleteket. Szerintem fontosabb tisztának lenni, mint sokat nyerni. Azt mondom, legyen inkább 5 győzelmünk az egész idényben, mint 50 siker mellett egy-két doppinggyanús eset.

Mit szólsz Nibalihoz?

Nagyon szeretem nézni. Egyszerűen gyönyörűen teker. Nem hiszem, hogy a sikereit beárnyékolnák az Astanánál történtek. Ha becsületes vagy, nincs mitől félned.

Korábbi versenyzőként sajnálod, hogy egy teljesen más korszakban tekertél? Irigylem az olyan srácokat, mint Formolo. Egy jobb, hitelesebb, tisztább közegben nőnek fel, mint mi. Nem arról szól a pályafutásuk, melyik orvossal dolgoztak együtt...

Az emlékezetes Lance Armstrong interjú óta, mi a helyzet az Egyesült Államokban?

Az emberek rajonganak a sportágért, az összes versenyen rengeteg az induló. Azt hallottam, a 2014-es Tourt már többen nézték a tv-ben, mint Lance idején. Ez szerintem fantasztikus. Hamarosan pedig vb rendezhetünk, 29 év várakozás után...

 

 

Hozzászólások