ES Bringa - Tavaszi klasszikusok ősszel? Miért is ne?!
Tavaszi klasszikusok ősszel? Miért is ne?!
Fotó: Europress/AFP

Tavaszi klasszikusok ősszel? Miért is ne?!

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/05/07 13:27
A belga kockaköves specialisták számára az elmúlt időszak a törölt versenyek miatt különösen nehezen telt. A kedden nyilvánosságra hozott módosított UCI versenynaptár azonban felcsillantotta a reményt a számukra. 

Úgy tűnik ugyanis, jó esély van arra, hogy az idén mégiscsak legyenek belga klasszikusok, igaz, nem tavasszal, hanem ősszel.

"Boldog vagyok, hogy van új versenynaptárunk, és így tudjuk, mikor lesznek az általunk nagyon várt klasszikusok" - mondta Zdenek Stybar. "Tök jó tudni, mikor lesz a Flandria meg a Roubaix, bár nyilván fura, hogy ősszel, nem pedig tavasszal."

Az Ag2r versenyzője, Stijn Vandenbergh szerint a fix dátumok jelentik az első lépést a versenyekhez való visszatéréshez. 

"Ha lehet versenyezni, akkor naná, hogy fogunk" - mondta Vandenbergh. "Nagyon jó formában voltam a belga egynaposok előtt, így külön sajnálom, hogy elmaradtak a versenyek. Nyomjuk le őket októberben? Miért is ne? Még az is lehet, hogy az időjárás legalább hasonló lesz."

Majdnem az összes belga klasszikus helyet kapott az új versenynaptárban, kivéve a Harelbekét, melynek szervezői törölték az idei kiírást. 

Összecsúszik a Giro és a Vuelta, az olasz kör alatt lesznek a nagy egynaposok - itt az új World Tour versenynaptár! | Eurosport

Három nagy kör 71 nap alatt, összecsúszik a Giro és Vuelta, a Strade Bianche lesz az első augusztusi verseny, a Tour utolsó napján rajtol a világbajnokság. A koronavírus járvány teljesen átírta a 2020-as szezont, de ha pár hónap múlva már lehet rendesen tekerni, elég extra versenynaptárunk lesz.

A Strade Bianche indítja majd be újra a szezont augusztus 1-én, 8-án pedig jön az első monumentum, a Sanremo. A Tourt a klasszikus-menők letekerhetik, ha akarják, utána azonban a Giro és a Vuelta összecsúszik egymással is, valamint a legfontosabb egynaposokkal is. 

A Liége október 4-én, az Amstel 10-én, a Gent-Wevelgem 11-én, a Flandria 18-án, a Roubaix pedig 25-én lesz, valamennyi a Giro ideje alatt. A Roubiax ráadásul ütközik a Vueltával, ahogy az október 31-ére tervezett Lombardia is.

"Úgy tűnik, az október elég zsúfolt lesz" - folytatta Stybar. "Nem lesz egyszerű összeállítani a programunkat sem. Alig várom, hogy beszéljek a sportigazgatókkal, és elkezdjünk céltudatosan dolgozni."

"Normál esetben októberre már végzünk a versenyekkel és pihenünk, novemberben pedig már elkezdünk készülni a következő évi klasszikusokra" - mondta Vandenbergh. "Ez így nagy változás. Akik általában jól mennek a klasszikusokon, lehet, hogy most kevésbé lesznek erősek. Érdekes lesz, meglátjuk."

velonews

Hozzászólások