ES Bringa - A friss Giro-győztes, aki tavaly még csak hülye díjakat nyert, idén azonban már háromhetest
A Giro-győztes Geoghegan Hart tavaly még csak hülye díjakat nyert, idén már háromhetest
Fotó: Europress/AFP

A friss Giro-győztes, aki tavaly még csak hülye díjakat nyert, idén azonban már háromhetest

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/10/27 21:26
Tao Geoghegan Hart a 2019-es Vuelta 20. szakaszának legagresszívebb versenyzője lett, miután végrehajtotta a verseny történetének hetedik leghosszabb, igaz, végül sikertelen szökését. Ehhez képest brutális szintlépés, hogy bő egy évvel később már Giro-győztesnek mondhatja magát.

"Tao, végül csak felállhattál a dobogóra, nem igaz? Te lettél a nap legagresszívebb versenyzője."
"Szerintem a leghülyébb" - válaszolta Geoghegan Hart az Eurosport munkatársának a tavalyi Vuelta 20. szakaszát követően. Nem sokkal azután, hogy átvette a leginkább támadó szellemű kerékpárosnak járó díjat.
"Várnom kellett fél órát erre a kis trófeára."
"Ne már, ez mégiscsak egy nagy pillanat a számodra."
"Igen, valóban, felemelhettem ezt a nagy tekintélynek örvendő trófeát. Mármint, hogy én voltam a leghülyébb versenyző a 20. szakaszon" - mondta Tao nem kevés iróniával. 

Egy évvel, egy hónappal és tizenegy nappal később Geoghegan Hart már egy jóval komolyabb trófeát emelhetett a magasba, ő nyerte ugyanis a 2020-as Giro d'Italiát. Ez a 25 éves londoni születésű srác a kelet-londoni Hackney Cycling Clubban kezdte kerékpáros pályafutását. 

"Kipróbálta a focit és az úszást, és csak utána került hozzánk" - mondta Keir Apperley, a klub edzője. "Azért tetszett neki a kerékpár, mert elege volt már abból, hogy a többiek folyton visszahúzták őt. Ez meg ugye egy olyan sport, ahol a teljesítményed szinte kizárólag rajtad múlik. Tizenhárom évesen tagja volt egy olyan váltócsapatnak, amelyik átúszta a La Manche csatornát. Elmondta nekem, hogy zajlottak ott a dolgok. Volt benne egy jó adag érettség és elszántság, no és némi könyörtelenség is."

Így lett rózsaszín trikós Tao Geoghegan Hart | Eurosport

Videó az Ineos elmúlt három hetéről, és Tao Geoghegan Hart Giro-győzelméről.

Egy másik edző, Keith Lambert szerint a maximalizmusából is látszott, hogy nagy kerékpáros lehet belőle.

"Bármennyire jól is teljesített, ha nem ő győzött mindig haragudott magára. Dühöngött és kiabált . De mindig csak magára volt mérges."

Hamarosan tagja lett a brit junior válogatottnak, őt azonban az országút sokkal jobban érdekelte, mint a pálya. Így elsősorban az Axeonnál folyó, Axel Merckx által irányított edzésmunkára összpontosított. 

Tao nem az egyetlen kiváló versenyző, aki az Axeonnál kezdett. Csak ezen a Girón találunk három szakaszgyőztest is, aki korábban náluk tekert. Geoghegan Hart mellett Ruben Guerreiro és Jhonatan Narvaez, valamint az összetettben sokáig élen álló Joao Almeida is az Axeonnál érett WT-versenyzővé. 

Tao maximalizmusát jól mutatja, hogy 2015-ben visszautasította a Sky ajánlatát, mondván, aki egy teljes szezonon keresztül nem tud versenyt nyerni a fiatalok közt, az még ne akarjon profi lenni.

2017-ben aztán WT-szintre lépett, és lassan, de biztosan haladt előre. Első Grand Tourja a 2018-as Vuelta volt, a 2019-es Tour of the Alpson pedig már két szakaszgyőzelmet is szerzett. Ennek köszönhető, hogy Pavel Sivakovval együtt megkapta a kapitányi feladatokat a Giróra, azonban a 13. szakaszon feladni kényszerült a versenyt. 

Geoghegan Hart úgy vágott neki az idei olasz körnek, hogy csapata épp átalakulóban volt. Egan Bernal nem tudott címet védeni a Touron, Chris Froome távozóban volt, és utolsó Ineosos háromhetesére készült a Vueltán, Geraint Thomas pedig, miután kimaradt a Tour-keretből megcélozta a Girót. 

Egy rossz helyre guruló kulacs, ami mindent megváltoztatott | Eurosport

Október 5-e,a Giro 3. szakasza. Valamivel fél egy előtt a mezőny elindult Enna városából, hogy a nap végén megmássza az Etnát. A lassú rajtnál, még a belvárosban, elrepül (vagy inkább kirepül a helyéről) egy kulacs, épp az út jobb oldalán guruló Geraint Thomas elé.

Thomas versenye elég korán, már a harmadik szakaszon véget ért egy rossz helyre, rossz időben elrepülő kulacs miatt. G bukott egy nagyot, mint később kiderült, eltörte a csípőjét, és másnap feladta a versenyt. Az Ineos erre a lehető legjobban, szakaszgyőzelmekkel válaszolt. Összesen nem kevesebb, mint hét (!) szakaszt nyertek. Plusz ugye övék lett az összetett, a fehér trikó, sőt, még a csapatversenyt is behúzták. 

Taót a 15. szakaszon szerzett győzelme emelte a végső győzelemre is esélyesek közé. Amikor lenyomta Keldermant és Hindley-t a Piancavallón. Ekkor jött fel ugyanis összetettben a 11. helyről a 4.-re. Innentől kezdve Rohan Dennis és ő végletekig kiélezett csatát vívtak a két Sunwebessel.

Úgy vágtak neki az utolsó szakasznak, a 15 kilométeres egyenkéntinek, hogy a verseny szorosabb már nem is lehetett volna. Hindley és ő másodpercre azonos idővel álltak az élen, az ausztrál volt rózsaszínben. 

Tao azt mondja, aznap reggel kezdett leesni neki, hogy mekkora siker küszöbén áll. Ez a versenyzésén egyáltalán nem látszott, remek időfutamot ment és végül 39 másodpercet vert Hindley-re és megszerezte a rózsaszín trikót. 

A győzelmét követően természetesen mehetett és válaszolhatott az újságírók kérdéseire. Köztük az olyan nem túl kreatívakra is, mint hogy vajon 'mit tartogat a pályafutása a jövőben'.

"Nem tudom, és nem is érdekel" - jött Tao őszinte, szívből jövő válasza. 

A Giro utolsó szakaszának legjobb tweetjei | Eurosport

Két Sunweb versenyző a dobogón, 7 Ineos-szakaszgyőzelem és a tudat, hogy (jó esetben) nem kell egy évet várni következő Giróig.

Teljesen igaza van, élete legnagyobb sikerének pillanatában kár volna máris a jövővel foglalkoznia. Végezetül álljon itt egy mesébe illő történet arról, ahogy egy kissrác kitartó munkával valóra váltotta az egyik legnagyobb álmát. 

"2010. január. Sky főhadiszállás. Egy 14 éves fiú fotót kér, és elmeséli, hogy épp most nyert meg egy versenyt" - írta Serge Pauwels, aki akkoriban a brit csapat versenyzője volt. "Büszkén csatlakozik hozzánk, hogy együtt tekerjünk London belvárosában. 2020. október. Ugyanez a srác már egy 25 éves érett versenyző, aki megnyerte a Girót."


cyclingweekly

Hozzászólások