ES Bringa - Aki nem nyer versenyt, ne akarjon profi lenni - Tao Geoghegan Hart útja a World Tourig
Aki nem nyer versenyt, ne akarjon profi lenni -  Tao Geoghegan Hart útja a World Tourig
Fotó: Europress/AFP

Aki nem nyer versenyt, ne akarjon profi lenni - Tao Geoghegan Hart útja a World Tourig

Nem akármilyen bátorságra (és érett gondolkodásra) vall, ha egy, a háromheteseket megcélzó fiatal brit kerékpáros elsőre vissza tudja utasítani álomcsapata, a Sky ajánlatát. Még nagyobb kockázat azzal a nem szokványos kéréssel visszautasítani egy ilyen karrierfordító lehetőséget, hogy: ’most nem alkalmas, de térjünk erre vissza egy év múlva.'

Pedig a Giro vasárnapi szakaszát megnyerő - és az összetettben egyébként a dobogótól csak 1 másodpercre kerülő - Tao Geoghegan Hart 21 évesen pont egy ilyen merész döntést hozott. Egyszerűen visszaküldte a két évről szóló szerződéstervezetet, azok után, hogy 2015-ben gyakornokként néhány hónap erejéig már versenyezhetett a brit csapatban. 

Elmondása szerint tinédzser kora óta erről a lehetőségről álmodott, inspirálta a tény, hogy 2010-ben megalakult a hazai World Tour-csapat. Lelkes amatőr bringásként részt vett abban a közös tekerésben is, amire a Team Sky hivatalos alapító ünnepsége után került sor Londonban.

Ám ahelyett, hogy Dave Brailsford  első megkeresésre hezitálás nélkül igent mondott volna, és a szívére hallgatva aláírta volna a szerződést, a skót józan fejjel úgy döntött, hogy fejlődése érdekében további egy évig marad a kontinentális (ma már pro-kontinentális licensz alatt futó) Hagens Berman Axeon kötelékében – reménykedve abban, hogy az érdeklődés kitart.

Hozzá kell tenni, hogy az Axeon az USA legpatinásabb utánpótlás-csapata, amelyet létrejötte óta az ötszörös Tour de France-győztes sportági legenda, Eddy Merckx fia, Axel igazgat, tökéletes alternatívát kínál egy olyan ifjú brit tehetség számára, mint Geoghegan Hart, aki szeretne kiszakadni a kissé merev akadémiai rendszerből és megméretné magát a nemzetközi mezőny ellen.

063_484898920.jpgFotó: Europress/AFP

"Rendkívül nehéz helyzet, amikor megkapod álmaid ajánlatát, amiről nem tudhatod, hogy valaha eljön-e újra, majd hosszas gondolkodás után azt válaszolod rá, hogy ’várjunk ezzel még egy évet’. Hogy miért utasítottam vissza? Nos, azért, mert egy árva győzelem nélkül zártam a 2015-ös évet, és azt éreztem, hogy szükség lenne a sikerekre, mielőtt aláírom az első profi szerződésemet."

"Akkor úgy ítéltem meg, hogy több hasznom származhat abból, ha a következő szezont az U23-as kategóriában töltöm – szerettem volna versenyeket nyerni és még több tapasztalatot szerezni kapitányi szerepben. Valóban kockázatos volt maradni, hiszen senki és semmi nem garantálta, hogy jövőre is lesz lehetőségem profivá szegődni, de ez volt a helyes döntés"  – mondja Geoghegan Hart, aki 2017 januárjában debütált Sky-mezben, kelta eredetű családnevével komoly fejtörést okozva minden idegennyelvű szakkommentátor számára („It’s Tayo GAY-gan Hart ” – saját honlapja kövér betűkkel hirdeti a helyes angol kiejtést).

A most 24 éves brit versenyző elismeri, sokáig kételkedett akkori döntése helyességében, de utólag már meg van győződve arról, hogy az Axel Merckx  által belesulykolt türelem kifizetődött a számára: "Axel az első naptól kezdve türelemre intett, talán mert látta, hogy szeretem siettetni a dolgokat, mindent most azonnal akartam. Ebből a szempontból nagy befolyással volt rám az ott töltött éveim alatt. Az ő irányítása alatt tekerni óriási előny, figyelembe véve, hogy a Hagens Berman Axeon hány versenyzőt delegált már a World Tour-mezőnybe."

Ami az indulást illeti, Geoghegan Hart 2010-ben kezdett el kerékpározni, ám ezelőtt kiskamaszként a szigetországban divatos futball mellett belekóstolt az úszósportba is – utóbbi tapasztalat később a javára vált. 

"Tizenhárom éves voltam, amikor egy váltó tagjaként átúsztam a La Manche-csatornát. Az úszás és a kerékpározás között rengeteg a párhuzam az edzésmunkát tekintve: mindkettő monoton, nagyrészt magányos felkészülést igényel. A hasonló rutin kétségkívül segített." 

A londoni születésű, ír és skót gyökerekkel rendelkező Geoghegan Hart hamar magára irányította a brit kerékpáros szövetség figyelmét, így felvételt nyerhetett az olimpiai fejlesztő programba. Ez idő alatt a junior mezőnyben dobogós eredményeket szállított a 2013-as Paris-Roubaix-ról és a 2014-es Liège-Bastogne-Liège-ről is. "British Cyclingnál megtanultam, hogy érdemes mindig kisebb, kontrollálható célokat kitűzni magam elé. Kismillió olyan faktor van, amelyben jól mérhető a fejlődés, például egy-egy részidő megdöntése, súlycsökkenés vagy teljesítmény-leadás."

066_DPPI_20317074_014.jpgFotó: Europress/AFP

Geoghegan Hart, aki tehát eleinte a klasszikus szezonban brillírozott, 2014-ben Amerikába szerződött, ahol az utánpótlás-nevelésre specializálódott Merckx-csapatot (eleinte Bissell, majd Axeon) erősítette, miközben időnként a brit válogatott színeiben is feltűnt Európában. Minden lehetőséget megragadott a versenyzésre és egyre ígéretesebb eredményeket produkált összetettben. A programjában szerepelt például a kaliforniai kör, a coloradói USA Pro Challenge és hazája körversenye is. "Minden egyes versenyre el akartam utazni, ahová csak lehetett, mert tudtam, hogy így gyorsíthatom fel a fejlődésemet."

Dacára, hogy győzelem nélkül zárta az évet – leszámítva egy fehér trikót a USA Pro Challenge-ről –, szemet vetett rá a Sky, ahol Bradley Wiggins és Chris Froome potenciális utódját látták benne. A brit csapattól először gyakornoki szerződést kapott, amely a 2015-ös szezon utolsó harmadára szólt. 

"Csodás tapasztalat volt, amiért hálás is vagyok. A két verseny között, ahol rajthoz állhattam, óriási volt a kontraszt: egyrészt tekerhettem az európai élmezőnnyel Piemontéban, ami egy tradicionális helyszín, másrészt kijuthattam Japánba, ahol fantasztikus a közönség." 

Kínálkozott előtte a lehetőség, viszont a várakozásokkal ellentétben Geoghegan Hart nem igazolt egyből Dave Brailsford csapatába. Megfogadta Axel Merckx tanácsát és a sikerélmény reményében meghosszabbította utánpótlás-karrierjét. Jól tette, amit impozáns eredménysora is alátámaszt: utolsó axeonos évében – megannyi top-10-es helyezés mellett – két győzelmet is aratott, összességében kiváló szezont futott, ezzel bizonyítva, hogy rászolgált a profi szerződésre. 

066_DPPI_20318036_016.jpgFotó: Europress/AFP

Geoghegan Hart három évvel ezelőtt csatlakozott a World Tour-cirkuszhoz – újoncként motiváltabb volt, mint valaha. Az egynapos versenyzés továbbra is érdekli – különösképp a Liège-Bastogne-Liège, a Lombardia és a világbajnokság –, de a legfőbb jövőbeli célja nem lehet más, mint a Grand Tour-dobogó. "Mindig többre és többre vágyom" - mondja az örökké ambiciózus Geoghegan Hart, aki 2018-ban további két szezonra írt alá az Ineoshoz.

"Élvezem azt, ha megcáfolhatom a kétkedőket, de azt még inkább, ha a magam számára bizonyíthatom be, hogy többre vagyok képes, mint hittem."

"Dave Brailsford filozófiája szerint a csapat aktuális tagjait mindig három különböző cél vezérli: valakit győzelemhez segíteni; megtanulni, hogyan kell nyerni; vagy pedig a korábbi tapasztalatokat felhasználva nyerni. Az én szemeim előtt is mindig a három cél egyike fog lebegni. Meg szeretném mutatni, hogy megérdemelten kerültem ebbe a csapatba, és hogy a társaim bármikor számíthatnak rám, amikor erre szükség van.” 

A Gironában élő - és amúgy nagy Arsenal-szurkoló - Geoghegan Hart lépésről-lépésre jut egyre feljebb az Ineosnál, segítőből lassan kiemelt emberré avanzsál: 2018-ban először volt Grand Tour-résztvevő, tavaly pedig már társkapitányi szerepben is kipróbálhatta magát, miután tavasszal, az alpesi körversenyen megszerezte első (két) profi szakaszgyőzelmét 

000_8TC8TR.jpgFotó: Europress/AFP

A tavalyi Giro d’Italiát nagyjából féltávnál (13. szakasz) kulcscsonttörés miatt kényszerült feladni. Lengyelországban tért vissza a mezőnybe, ott ötödikként zárt összetettben, miközben sikerhez segítette fiatal orosz csapattársát, Pavel Sivakovot, ezzel melegítve a spanyol körversenyre.

Ahol a nála sokkal rutinosabb Wout Poulsszal együtt vezethette, a Bernalt, Froome-ot illetve G Thomast nélkülöző brit csapatot, és lett végül 20. összetettben.

Természetesen erre a Giróra is úgy jött, hogy segítő lesz Thomas mellett. Egy kulacs, és talán a sors azonban "úgy akarta", hogy ezen a furcsa októberi versenyen ő legyen az Ineos kiemelt embere. És azok alapján, amit a Piancavallón láttunk tőle, nem is lehetetlen, hogy tényleg Geoghegan Hart lesz a Giro meglepetésembere.

Pont ő, aki 2015-ben azért utasította vissza a Sky ajánlatát, mert úgy érezte, hogy az a versenyző, aki lehoz egy szezont győzelem nélkül, még nem áll készen a profi pályafutásra. 


 Cyclist, CyclingWeekly 

Hozzászólások