ES Bringa - Tadej Pogacar, aki már több mint egy nagy ígéret
Tadej Pogacar, aki már több mint egy nagy ígéret
Fotó: Europress/AFP

Tadej Pogacar, aki már több mint egy nagy ígéret

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/09/03 10:11
Annyi minden történt a hétfői pihenőnapon, hogy egy kicsit el is felejtkeztünk róla. Pedig amit az andorrai szakaszon csinált, az több volt, mint biztató. Húsz éves, és élete első háromhetesén rögtön hegyi szakaszt tudott nyerni. Ráadásul ötödik összetettben, pedig nem is egy jó összetett eredményért érkezett. Csak figyelni és tanulni szeretett volna.

Nyilván sokan emlékeznek rá, de nem is olyan régen (2017 nyarán), még a Tour de Hongire-n láthattuk. Vasárnap pedig már Andorrában nyert hegyi befutós szakaszt. Quintana, Roglic, és Valverde előtt. Azok után, hogy az első profi idényében volt győzelme az Algarvén, megszerezte a sárga trikót a kaliforniai körön, és szlovén bajnok lett.

"Amit a bátyám csinált, azt akartam én is. Ő kezdett tekerni, én mentem utána. Ő kiszállt, én folytattam." Akárcsak Peter Sagan, ő is az idősebb testvére miatt választotta a kerékpársportot.

Tadej Pogacar egy kis szlovén településről, Komendából származik, ami nagyjából fél óra autóútra van Ljubijanától. Természetesen egy fővárosi csapatnál kezdett tekerni, és a mai napig itt (BTC City Ljubljana) versenyez a barátnője, Urska Zigart.

"Mindketten profik vagyunk, rengeteget utazunk, szóval meg kell becsülni az együtt töltött időt. Amikor otthon vagyunk, próbálunk semmit nem csinálni, filmezünk, és közösen főzünk."


Erre valószínűleg egyre kevesebb idejük lesz, elnézve Pogacar fejlődését. Tavaly Tour de l'Avenirt nyert, nem sokkal később pedig aláírt az UAE Emirates-hez. 

"Már két évvel korábban is megkerestek. Lehet, hogy sokak szerint Štangelj miatt a Bahrain lett volna számomra az ideális állomáshely, de ők kezdetben annyira nem érdeklődtek irántam."

EDZbhGPWwAYNhVC.jpg Fotó: twitter

A személyes kapcsolatok azért az UAE kapcsán is szerepet játszottak, hisz a jó barátja Jan Polanc volt az egyik, aki meggyőzte arról, hogy náluk a helye. Marko, Polanc apukája egyébként évekig edzette Pogacart a Ljubljana csapatánál, szóval az UAE-ben pontosan tudták, hogy mekkora tehetséget vesznek. Gyorsan alá is írtak vele 2023 végéig.

Ahogy az lenni szokott, egy ember különösen nagy szerepet játszott Pogacar pályafutásában. Ő nem más, mint a korábbi profi Andrej Hauptman, aki a 2001-es vb-n Freire és Bettini mögött harmadik lett a mezőnyversenyen. Hauptman junior kora óta foglalkozik Pogacarral, és mivel már a múltban is kiváló kapcsolatot ápolt a Lampre vezetőivel, nem véletlen, hogy Tadejt gyorsan beajánlotta Saronniéknak.

"Andrej négy éve szólt róla először, és szerencsére egyből igent mondtam a leigazolására" - meséli Giuseppe Saronni. "Ennek a mostani fejemmel nagyon örülök. Akárcsak Bernal vagy Evenepoel, Tadej is a jövő embere. Nem véletlen az a sok minőségi győzelem, amiket mostanában összeszedett. És még valami. Amikor aláírt az UAE-hez, nem volt elszállva magától, és nem kért őrült összegeket. Lehetőséget szeretett volna kapni arra, hogy fejlődjön."

Januárban bemutatkozott a TDU-n, az Algarvén aztán már úgy nyert szakaszt és összetettet, hogy eredetileg csak tartalék volt. A baszk körön bejött hatodiknak, ami szerinte az újonc éve egyik legkomolyabb eredménye, elnézve az útvonalat és a mezőnyt. Aztán jött a Kalifornia, amire kifejezetten készült, és ahonnan el is hozta a sárga trikót.

"Minden helyzetben nyugodt tud maradni, ami ebben a korban kifejezetten ritka. Ez az ő egyik nagy előnye" - mondta róla még a Kalifornia megnyerése után Neil Stephens, az UAE sportigazgatója. "Hiába vannak már most jó eredményei, elképesztően szerény, tudja a helyét, és azt is, hogy pár hónap alatt nem váltotta meg a világot. Tisztában van vele, hogy még rengeteget kell tanulnia."

EDZbhGMX4AATIwf.jpg Fotó: twitter

Hogy eljuthasson mondjuk arra a szintre, ahol most a leghíresebb szlovén kerékpáros, Primoz Roglic tart.

"A válogatottnál már volt, hogy hosszabb időt eltöltöttünk együtt, de egyébként nem vagyunk barátok. Ismerjük egymást, és tudom róla, hogy egy nagyon jól gondolkodó srác" - mondta Pogacar.

Aki hiába GT-újonc, vasárnap durva hegyi szakaszt nyert a Vueltán, ahol most ötödik helyen áll összetettben.

"Ennyi idősen egy versenyző általában még keresi magát, nem tudja, hogy a profi mezőnyben hol és mire lehet képes, de én azt hiszem kezdem sejteni. Nekem inkább a hosszú versenyek valók, nem az egynaposok. Lehet, hogy egy-két versenyen ott is jó leszek, de szerintem azokon nem indulok akkora esélyekkel, mint idővel mondjuk valamelyik háromhetesen."

Megvan az első győzelem, az UAE-nál egyre biztosabbak benne, hogy megtalálták a jövő nagy háromhetes menőjét.

"Ő már nem csak egy nagy tehetség, egy ígéret, akiből lehet valaki" - mondta róla a sportigazgatója Joxean Fernández Matxin. "Ő már most egy igazi bajnok." (Forrás: cyclingtips, gazzetta, elmundo.es)


Hozzászólások