ES Bringa - Szlovén szombat: Pogacar harmadik szakaszát nyerve dobogós, Roglicé az összetett
Szlovén szombat: Pogacar harmadik szakaszát nyerve dobogós, Roglicé az összetett
Fotó: Europress/AFP

Szlovén szombat: Pogacar harmadik szakaszát nyerve dobogós, Roglicé az összetett

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/09/14 18:16
Komoly izgalmakat hozott a Vuelta huszadik, mindent eldöntő szakasza. Ha nehezen is, összeállt a nap szökése, mivel azonban óriási harc folyt az összetett dobogóért, nem lehetett esélyük a győzelemre. Lopez többször támadgatott, azonban Pogacar megindulása volt az, ami igazán nagyot szólt. A húszéves szlovén felküzdötte magát a dobogóra, honfitársa, Primoz Roglic pedig bebiztosította a piros trikót.

Ez történt
A nap elején voltak ugyan támadáskezdemények, de egyik sem bizonyult tartósnak, és a mezőny mindenkit megfogott. Végül aztán a Geoghegan Hart-Guerreiro-Edet-Howson-Samitier ötös tudott jelentősebb előnyt fölépíteni. És benne volt a pakliban, hogy külön versenyt vívva, ők küzdenek majd a szakaszgyőzelemért.

A főmezőnyben az időközben eleredő esőben a Jumbo diktálta a tempót, egészen addig, amíg 70-nel a vége előtt az Astana kezébe nem vette az irányítást. Ennek köszönhetően a szökevények négy és fél perces előnye csökkenni, a főmezőny pedig alaposan fogyatkozni kezdett. Olyannyira, hogy az utolsó előtti kategorizált hegynek, a Pena Negrának már csak nagyjából harmincan vágtak neki a piros trikós csoportjával.  

Ezen az emelkedőn Lopez időről-időre megkínálta a többieket, melynek eredményeként az összetettben élen álló ötös rövid időre el is szakadt az Astana által már amúgy is megtépázott mezőnytől. A szökevényeket pedig közben bedarálták. Ezt követően jött egy Valverde-féle megindulás, amit végül ő maga fújt vissza, talán azért, mert Quintana nem tudta őt követni. Aztán Pogacar indult meg, vele azonban senki sem tudott, vagy nem akart menni. Ő viszont iszonyúan keményen ment fölfelé, és hamarosan a virtuális dobogón találta magát. 

Miközben Pogacar magányosan küzdött elöl a szakaszgyőzelemért, a fehér trikóért és a dobogóért, hátul a Movistar próbált a nyomába eredni, nem túl sok sikerrel. A szlovén kitartott, megszerezte harmadik szakaszgyőzelmét és összetettben feljött a dobogóra, Quintanát leszorítva onnan. 

Roglic ma annyit teljesített, amennyit kellett. Kapott ugyan néhány másodpercet Valverdétől, de összességében simán nyerte a versenyt. Alejandro és Pogacar között ő áll majd Madridban a dobogó tetején. 

A 20. szakasz végeredménye: ITT
Az összetett állása: ITT


A szakaszgyőztes - Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates)
Óriási tehetség és brutálisan nagy Vueltát fut. Három szakaszt is tudott nyerni élete első háromhetesén, a mezőny legfiatalabb versenyzőjeként, mindössze 20 évesen.

A nap száma - 2
Két szlovén is áll majd a dobogón Madridban. Az egyik ráadásul annak legfelső fokán.

A nap mondása  
"A lehető legjobb pillanatban támadtam, Lopez ugyanis épp hátul volt. Onnantól pedig nyomtam, ami a csövön kifér. Kell még pár nap, hogy felfogjam mindazt, ami ezen a versenyen történt." (Tadej Pogacar)

Ez jön
A bő száz km hosszú szakasz első felében a versenyzők eljutnak Fuenlabradából Madridig, majd megtesznek kilenc kört a spanyol fővárosban. Komoly emelkedőkkel nem kell megküzdeniük, így a még hadra fogható sprinterek élesíthetik magukat a madridi befutóra. 

A 21. szakasz szintrajza: ITT
TV: 17.00 - Eurosport 

Hozzászólások