ES Bringa - Szezon a járvány után: Háromhetes menők, sprinterek és egynapos specialisták - ez lehet az út a sikerig
Szezon a járvány után: Háromhetes menők, sprinterek és egynapos specialisták - ez lehet az út a sikerig
Fotó: Europress/AFP

Szezon a járvány után: Háromhetes menők, sprinterek és egynapos specialisták - ez lehet az út a sikerig

Szabó BenceSzabó Bence
2020/05/21 17:10
Hogy nézhet ki a szezon utolsó hónapjainak zsúfolt programja egy Touron esélyes összetett menőnek? Mi lehet a terv azoknak, akiknek a Giro a cél? Na és mi lesz a klasszikus menőkkel és a sprinterekkel, jut nekik hely a háromheteseken? Az új versenynaptár alapján próbáltuk kitalálni, milyen lehet a versenyzők ideális programja a csonka idényben. 

Bár a járvány miatt kialakult helyzetben még mindig minden nagyon bizonytalan, az UCI legalább végre kiadta a teljes versenynaptárat a szezon második felére, így a versenyzőknek (és nekünk is) van mivel számolni. A csapatok és bringások többsége alighanem már gőzerővel tervezi programját a csonka szezonra, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki a megrendezett versenyekből. 

A zsúfolt hónapok senkinek nem teszik egyszerűvé a tervezést, a máskor jól elkülöníthető célok pedig könnyen egybecsúszhatnak az új menetrendben. Mégis, a naptár néhány kompromisszum megkötése mellett a legtöbb típusú versenyzőnek egy jól végigvihető programot kínál, mi pedig ez alapján megpróbáljuk kitalálni, hogy nézhet ki az ősz egy háromhetes menő, egy klasszikus specialista, vagy éppen egy sprinter számára.

Tour de France-on induló háromhetes menők:

Versenyek: Lengyel Kör/Tour de l'Ain - Dauphine - Tour de France - vb mezőnyverseny (Svájc) - Liege - Vuelta/Lombardia (33-50 versenynap)  

Azoknak a háromhetes menőknek (és segítőiknek), akik ebben az évben a Tourt tűzik ki célul, az új naptár első kőbe vésett versenye a megszokottnál rövidebb Dauphine lesz augusztus közepén. Viszont öt hónap szünetet követően meglepődnénk, ha az esélyesek mindössze egy versennyel a lábukban akarnák kezdeni a szezon első háromhetesét. Így jöhet képbe a WT versenyek közül a Lengyel Kör, vagy a kis francia többnapos, a Tour de l'Ain, ami Tour útvonalában is szereplő Grand Colombier hegyével vonzhatja a nagy neveket.

A Tourt követően logikus választásnak tűnik a következő vasárnap rendezendő, hegyes útvonalú vb mezőnyverseny, a fáradhatatlan időfutam menők esetleg a hét közepére áthelyezett ITT-t is célba vehetik. Persze mindez csak akkor áll, ha a vb helyszíne marad Svájc és nem valósul meg a pletykát katari forgatókönyv, novemberben. 

A Tour esélyesek egy részét hagyományosan is vonzó október eleji Liege után két lehetősége marad befejezni a szezont a háromhetes menőknek. Aki érez még magában erőt egy (rövidített) nagy körre, az szerencsét próbálhat a novemberbe belenyúló Vueltán, míg a többieknek a szezon utolsó hegyes egynaposa, a Lombardia lehet majd a cél. Ezzel a programmal a nagy nevek akár 50 versenynapot is teljesíthetnek az év végéig.    

000_1MB5T2.jpg Fotó: Europress/AFP

Girón induló háromhetes menők:

Versenyek: Olasz egynaposok - (Tour de Hongrie) - Tirreno - vb időfutam és mezőnyverseny - Fleche Wallonne - Giro - Lombardia (35-40 versenynap) 

Azoknak, akik a Giróval próbálkoznak ebben az évben, nem kell rögtön belevetniük magukat a versenyek sűrűjébe, hiszen csúcsformájukat is későbbre kell időzíteniük. Kezdésnek tökéletesek lehetnek a hegyesebb olasz egynaposok (Milano-Torino, Giro Emilia) augusztus elejétől, majd a szeptember elejére került Tirreno lehet a következő lépés. Aki a kettő között plusz kilométerekre vágyik, annak belefér a Tour de Hongrie is, a magyar verseny hegyesebb útvonalat kínál, mint bármelyik többnapos azokban a hetekben. 

Ha a helyszín változatlan marad, a vb versenyek a Giro esélyesek számára is ideális cél lehetnek, az időfutamon még előnyben is lesznek Tourról érkező kimerült riválisaikkal szemben. A felkészülés utolsó állomása a Fleche Wallonne lehet szeptember legvégén, három nappal később pedig már kezdődik is az olasz kör. 

Mivel a Giro október nagy részét elfoglalja a rajta indulók számára, a versenyt követően beszűkülnek a lehetőségek. Akik nem fejezik be a szezont, a Lombardiára még megkísérelhetik átmenteni formájukat október utolsó hétvégéjén. Ezzel a forgatókönyvvel számolva a versenyzők kb 40 nappal a lábukban fejezik be az idényt.    

Klasszikus specialisták:

Versenyek: Strade Bianche - Milano-Sanremo - Tour de France/Tour de Hongrie és kanadai egynaposok - BinckBank Tour - Amstel/Gent-Wevelgem - Flandria - Roubaix (25-35 versenynap)

Az új versenynaptár rögtön egy rangos egynapossal kezdődik, a Strade Bianche előtt nem igazán lesz lehetősége tesztelni a lábakat a klasszikus menőknek. Egy héttel később jöhet számukra a Sanremo, majd a dolgok elkezdenek érdekessé válni. A specialistáknak a Tour tökéletesen beleillene a programjukba, de az esélyesekkel és segítőikkel teletömött csapatokba aligha fér be minden klasszikus menő. A kimaradtaknak jó lehetőség akár a Tour de Hongrie, ami mellé Tirrenoval ellentétben a kanadai WT egynaposok is elférnek a versenyzők naptárában. 

Bármelyik forgatókönyv után egy kisebb szünet, majd a klasszikusokra gyakran hasonlító BinckBank (ex-Eneco) Tour jöhet. Ezt követően már kezdődnek is a rangos egynaposok, a sűrű naptár miatt a versenyzőknek ráadásul nehéz döntéseket is meg kell hozniuk, a Gent-Wevelgem és az Amstel például két egymás követő nap aligha megvalósítható számukra. 

Október hátralévő részében jöhet a Flandria és a Roubaix, aki pedig akarja, kisebb, hét közben megrendezett klasszikusokkal is növelheti versenynapjai számát. A háromhetesekkel ütköző versenyprogramjuk miatt a klasszikus specialistáknak idén így is kevesebb versenynap juthat.      

000_1FF9DL.jpg Fotó: Europress/AFP

Sprinterek:

Versenyek: Milano-Sanremo - Bretagne klasszikus - Tour de France/Tour de Hongrie és kanadai egynaposok - Giro/BincBank Tour és Vuelta/klasszikusok 

Az új naptár alapján legkevésbé a sprinterek programja megjósolható idén. Az első biztos pont a Sanremo, de aligha akarják majd egy 300 kilométeres erőpróbával kezdeni az idényt, így előtte kisebb többnaposokon láthatjuk a nagy neveket. A folytatás kitalálása sem egyszerűbb, a londoni egynapos kiesésével nincs a következő hetekben kifejezetten sprinter verseny, talán a Bretagne klasszikus jöhet majd szóba.

A Tour keretbe az összes nagy sprinter sem fog beférni, sokan már a télen Giróval tervezték ezt az évet. A kimaradóknak itt is jó lehetőség lehet Magyarország majd Kanada, bár azt meg kell jegyezni, hogy sprintereknek kedvező többnapost máshol is rendeznek a TdH hetében.

A Giro a Tourról érkező és az azt kihagyó sprinterek számára is lehetőség lehet, a gyors lábúak lehetnek az egyetlen versenyzők, akiknek két háromhetes is belefér az évben. Alternatíva számukra a BinckBank Tour, majd a mindig erős sprintermezőnyt hozó Scheldeprijs, után pedig jöhet akár a Vuelta, akár a nagyobb klasszikusok. A különböző lehetőségektől függően a szezon végére nagyon eltérő számú versenynap jöhet ki a sprinterek számára.        

Hozzászólások