ES Bringa - Alakul a jövő csapata: Dumoulin túl nagy befolyást akart, inkább a fiatalokra építenek a Sunwebnél 
Alakul a jövő csapata: Dumoulin túl nagy befolyást akart, inkább a fiatalokra építenek a Sunwebnél
Fotó: Europress/AFP

Alakul a jövő csapata: Dumoulin túl nagy befolyást akart, inkább a fiatalokra építenek a Sunwebnél 

Szabó BenceSzabó Bence
2020/07/07 18:39
Tom Dumoulin tavalyi elengedése után újabb nagy nevek távozására készülnek a Sunwebnél, ahol nem szeretnének igazi sztárt a keretben. Ehelyett inkább a szakaszgyőzelmekre és a fiatal versenyzőik fejlesztésére koncentrálnának az idei háromheteseken.


Azt már a tavalyi szezon végén is lehetett sejteni, hogy az elmúlt évekhez képest 2020-ban komoly változás lesz a Sunweb csapatánál. A német licencű sor idény közben elengedte legnagyobb sztárját, Tom Dumoulint a Jumbohoz, pótlására pedig nem hozott igazi háromhetes kapitányt. Jött viszont cserébe (!) 10 új igazolás, szinte mind tehetségesnek tartott fiatalok. 

Az idei keretben így összesen 19 huszonöt évesnél nem idősebb versenyző kapott helyet, a csapat szándéka pedig Luke Roberts sportigazgató szerint a kezdetektől nyilvánvaló volt: a következő idényt a fiatalok fejlesztésének kell szentelni. 

"Messze mi vagyunk a legfiatalabb csapat a World Tourban és tele vagyunk tehetségekkel, akiket fejleszthetünk. Most mindent az ő fejlődésükre teszünk fel. Vannak sprintereink, hegyimenőink és klasszikus versenyzőink is, azt szeretnénk, hogy mindenkinek legyen tere fejlődni."

A fiatalítás mellett a csapat nem törekszik arra, hogy rövid időn belül újra háromhetes győzelmekért küzdjön, ennek a döntésnek viszont újabb áldozatai lehetnek a keretben. Dumoulin után a csapat másik nagynevű összetett esélyese, Wilco Kelderman is távozhat az év végén, ahogy nem tartanak igényt a fiatal, tehetséges (korábbi Giro 9. helyezett), de sérülékeny Sam Oomen szolgálataira sem. 

"Jelenleg úgy állnak a dolgok, hogy nem kapnak új szerződést, szóval szabadon tárgyalhatnak más csapatokkal."

sunweb-kelderman.jpgDumoulin után Kelderman is távozhat a Sunwebtől - Fotó: Europress/AFP

Az újabb nagyobb nevek távozásával felmerült, hogy a csapat egy sztár, konkrétan az Ag2r elhagyását fontolgató Romain Bardet leigazolását készíti elő, Roberts szerint ezek a hírek azonban alaptalan pletykák. A sportigazgató úgy látja, a vezéregyéniségek hiánya nem probléma, hanem kifejezetten cél a csapatnál a következő idényre:

"Nincs egy igazi "kirakatversenyzőnk". Úgy gondolok a Sunwebre, mint egy egységesen erős csapatra. Keményen dolgoztunk a télen a versenyzőinkkel, hogy egy erős összhangot, jó légkört teremtsünk a csapaton belül. Tele vagyunk fiatal srácokkal... mind erős versenyzők, akik rendelkeznek a képességekkel, hogy a csapat valamennyi területét megerősítsék. Szeretnénk mindegyiküknek lehetőséget adni."

A Sunweb már csak azért is szeretné kerülni a sztárok szerződtetését, mert Dumoulin utolsó eltöltött éve a csapatnál negatív tapasztalatokat hagyott a stáb emlékeiben. Roberts nemrég nyilatkozott a holland versenyző távozásának körülményeiről: 

"Tom eljutott arra a pontra, ahol nem tudta feladni a kontrollt és egy csomó döntést maga akart meghozni. Rájöttünk, hogy ahogy a dolgok mennek, ez az együttműködés nem fog fejlődni. Egy helyben topogtunk volna, nekünk viszont olyan versenyzők kellenek, akik hajlandók velünk dolgozni és fejlődni."   

Maradtak tehát a fiatalok, a fejlődési lehetőség biztosítása viszont kompromisszumokkal is jár a vezetés részéről. Ennek esett áldozatul a csapat talán legnagyobb nevű versenyzője, Michael Matthews. A rutinos sprinter/klasszikus versenyző nagy meglepetésre nem került be a csapat Tourra kijelölt keretébe, inkább a legnagyobb egynaposokkal egy időben rendezett Giróra nevezik majd. A döntés a nem éppen türelméről ismert ausztrált is meglepte, de nyilatkozatai alapján Matthews váratlanul rugalmasan viszonyul a helyzethez:

"A programom valóban másképp néz ki, mint ahogy vártam. Meglehetősen keményen érintett a döntés... de meg vagyok győződve róla, hogy a csapatvezetés mindent megtett, hogy mindenkinek a legjobb programot ajánlja ilyen nehéz körülmények között. Egyértelmű céljaik vannak a következő évekre, korábban pedig elég sikeresek voltak ezek elérésében."

Azt Roberts is megerősítette, hogy nem volt könnyű döntés a program összeállítása:

"Ahogy a versenynaptár kinéz, nehéz mindenkinek ideális programot összeállítani, de szerintem sikerült kiegyensúlyozott és fair tervet letenni mindenki elé. A lényeg az volt, hogy mindenki megkapja az esélyt."

sunweb-benoot.jpgBenoot a fiatal csapat egyik vezére lehet - Fotó: Europress/AFP

A csapatot az is motiválhatta a háromhetes keretek összerakásában, hogy rutinosabb fiatal versenyzőik a járvány előtt remekül kezdték az évet. Bol, Benoot vagy Kragh Andersen a kényszerszünet előtt mind értékes győzelmeket és dobogós helyezéseket szereztek, Roberts pedig reméli, hogy ha újraindul a szezon, fel tudják venni újra a fonalat:

"A szezon elején megmutattuk, hogy erős csapat vagyunk és sajnálatos, hogy a szünet miatt ezt az utat nem tudtuk folytatni. Az előző hónapban viszont sok energiát fektettünk abba, hogy onnan folytassuk, ahol abbahagytuk. Kemény munkát végeztünk a fiatal versenyzőinkkel. Külön csoportokra osztottuk őket a képességeik szerint, és virtuális meetingeken dolgoztunk a speciális fejlődésükön."

Az igazán rutinos versenyzők már a kijelölt Tour sorból is hiányoznak, a csapat Vueltára tervezett bő kerete azonban szinte teljes egészében a legfiatalabbakra épít. A megnevezett versenyzők közül 8 huszonhárom évnél is fiatalabb, a tapasztalatot legfeljebb Roche és Haga képviseli majd a keretben. Roberts szerint a csonka szezon utolsó GT-je tökéletes lehetőség, hogy a fiatalok háromhetes rutint szerezzenek:

"Elég kevés olyan srác van a keretben, aki esélyes lenne, szóval nyilván nem az összetettért, inkább a tapasztalatszerzésért megyünk. Persze ettől még tele vagyunk ambícióval, a szakaszgyőzelmekért hajtani fogunk."

A sportigazgató tehát egyelőre nem fogalmazott meg hatalmas elvárásokat, azonban úgy látja, rövidesen újra eljön  az idő, amikor a háromhetesek összetettjében is számolni kell majd a Sunwebbel:

"A fiatalok már bizonyították, hogy egyheteseken versenyben lehetnek, elég megnézni például Hirschi tavalyi eredményeit. A jövőben tovább fejlesztjük majd ezeket a srácokat. Persze jelenleg nem vagyunk ott, hogy a Tour győzelemért küzdjünk, de ez is elérkezik majd."


Velonews

Hozzászólások