ES Bringa - Stuyvent nem lepte meg, hogy legjobb cimborája, Pedersen hatalmasat ment az esőben
Stuyvent nem lepte meg, hogy legjobb cimborája, Pedersen hatalmasat ment az esőben
Fotó: Europress/AFP

Stuyvent nem lepte meg, hogy legjobb cimborája, Pedersen hatalmasat ment az esőben

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/10/01 18:48
Mivel a belga kapitány nem válogatta be a keretbe, Jasper Styuyven otthonról volt kénytelen követni a világbajnokság eseményeit. Mondjuk így legalább felhőtlenül örülhetett csapattársa és egyik legjobb cimborája, Mads Pedersen győzelmének.

"Néhány hete feltűnt, hogy Mads topformában van" - mondta Stuyven a haverjáról. "A vb-t megelőző időszakban leadott jó néhány kilót. Ismerem őt, tudom, hogy ha esik, mindig képes előhúzni valami extrát." 

"Az egyetlen dolog, ami veszélyes lehet nála, hogy néha elfelejt enni meg inni. Szombat este küldtem neki egy üzenetet, amelyben figyelmeztettem. Szerencsére hallgatott rám."

Stuyvent nem lepte meg, hogy Pedersen lehajrázta a papíron gyorsabb Trentint. "Mads nagyon gyors. Edzéseken rendre lenyomja Degenkolbot és engem is. Ráadásul Mallorca emelkedőin kifejezetten a sprintekre készültünk. A sok meló tavasszal még nem fizetődött ki, meg ugye Mads túl is vállalta magát egy kicsit a télen, így aztán jó ideig nem jöttek az eredmények. De ezzel a győzelemmel minden a helyére került. Meg mondjuk a csapat számára sem jött éppen rosszul."

Ez ugye azt jelenti, hogy Stuyven jövőre egy világbajnokkal teker majd egy csapatban. "Igen, egy kicsit megváltozik majd a helyzete a csapaton belül, de őt ismerve, nem követel majd magának sokkal többet. Amikor jó napja van, ő az egyik legerősebb a világon, a problémája a kiegyensúlyozottság hiánya. 

"Nem aggódom, továbbra is meglesznek a lehetőségeim a csapatban. Egyébként nagyon jó cimbik vagyunk. Ő az egyik legjobb barátom a mezőnyben, decemberben együtt töltöttünk egy hetet Koppenhágában. Október 19-én elveszi a barátnőjét, Lisette-et. Meghívott engem is, de sajnos le kell mondanom, mert Tim Wellens is aznap nősül."

Pedersen a 2018-as Flandrián már fölhívta magára a figyelmet azzal, hogy Niki Terpstra mögött megjött másodiknak. Az is hosszú verseny volt, ott is kegyetlenek voltak a körülmények és ott is szépen helytállt. Ez azonban most egy világbajnoki győzelem, ami nagyon más szint. "Vége, egy korszak lezárult. Sosem számítok többé esélytelennek" - nyilatkozta a győzelmét követően.

sp4.jpg Fotó: Twitter

2019 vitathatatlanul a fiatalok éve. Van egy 22 éves Tour-győztes, Bernal, egy 19 éves vb-ezüstérmes az időfutamban, Evenepoel, egy 20 éves Vuelta-dobogós, Pogacar. És most itt van a 23 éves világbajnok, Pedersen, aki egyébként a verseny elején nem számított első számú embernek a kifejezetten erős dán csapatban.

"Amikor támadtam, akkor elsősorban Valgrenért és Fuglsangért mentem" - ismerte el Pedersen. "De amikor Trentin és Van der Poel rákapcsoltak, ők nem tudtak újítani. Utána én pedig már csak a túlélésért küzdöttem."

Aztán látta Van der Poelt leszakadni. "Sosem hittem volna, hogy ez megtörténhet. Aztán lehajráztam Trentint... Egy olyan valakit, aki normál körülmények között tízből tízszer megverne. De megkaptuk ezt az időjárást, és ebben a helyzetben bármi megtörténhetett."

"Most minden megváltozik. Sosem leszek többé esélytelen. A szivárvány színű trikó sokszor feltűnik majd Flandriában. Hegyi menő nem lesz belőlem, túl nehéz vagyok hozzá. Viszont a kockaköveket imádom, meg az időjárást is a tavaszi klasszikusokon."

Het Nieuwsblad

Hozzászólások