ES Bringa - Előzetes: 14. Strade Bianche
Előzetes: 14. Strade Bianche
Fotó: Europress/AFP

Előzetes: 14. Strade Bianche

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/08/01 09:50
Száznegyven nap szünet után újra országúti kerékpár, végre nálunk is folytatódik a szezon! Jön a Strade Bianche, egy olyan verseny, amely sokak szerint már a hatodik nagy klasszikusa az évnek, még ha hivatalosan nem is sorolhatjuk a legnagyobb egynaposok közé.

Most viszont kifejezetten érdekes lesz az augusztusi időpont miatt, hisz ekkora hőségben (33-34 fokot jósolnak) még senki nem tekerte le a Stradét. A mezőny egy része ezen a héten a burgos-i körön ment, Julian Alaphilippe, Mathieu van der Poel, Peter Sagan vagy Wout van Aert viszon itt folytatja a szezont.

Strade Bianche közel sem tekint vissza olyan múltra, mint a Sanremo, vagy a Roubaix, de nagyon hamar a mezőny egyik kedvencévé vált. Kis túlzással még azok is szeretik, akik általában leszakadni és esni járnak a Siena környéki fehér utakra.

A toszkán táj nemcsak tavasszal, hanem nyáron is gyönyörű, a fehér murvás utakból most sem lesz hiány (63 kilométer szerepel az útvonalban), a cél tényleg nagyon szép, a sienai Piazza del Camponál talán csak a Roubaix, és a legendás velodrome számít extrább befutónak.

000_1EE8X7.jpgFotó: Europress/AFP

Matteo Trentin két éve megmondta, ezért a napért mindenki irigyli az olaszokat. Most talán duplán igaz, hisz a 2020-as Strade Bianche az újrakezdés versenye.

A mezőny itt soha nem gyenge, most sem lesz az, a legtöbben talán az SB "újonc" Mathieu van der Poelra kíváncsiak. Az olasz szurkolók elég jól jártak az új naptárral, hisz a következő hónap végéig MvdP csak olasz egynaposokon indul (további 4 versenye lesz + a Tirreno), és mivel a csapatát egyik háromhetesre sem hívták meg utólag, az októbere is a klasszikusok jegyében telik.

"Ha megnézzük a korábbi éveket, tisztán látszik, hogy a cross múlttal rendelkező versenyzők, mint például Alaphilippe, Van Aert vagy Stybar, itt előnyben vannak" - mondta van der Poel. "Bejártuk a pályát, óriási a por, sok kanyarban veszélyesek a kis éles kavicsdarabok, így sokszor jobb lemenni a mélyebb homokba, és ott fordulni. Lényeg a lényeg, nem lesz egyszerű egy darabban elérni Sienát. A hőségtől nem félek, korábban is nyertem már fontos versenyt nagy melegben. Ott van például a tavalyi Amstel."


14. Strade Bianche - Az ESB esélyesei

⭐⭐⭐ 
⭐⭐ Peter Sagan, Julian Alaphilippe, Mathieu van der Poel, Wout van Aert 
⭐ Tiesj Benoot, Maximilian Schachmann, Tadej Pogacar, Alexey Lutsenko, Jakob Fuglsang, Zdenek Stybar, Dylan Teuns, Alberto Bettiol, Greg van Avermaet, Michal Kwiatkowski, Oliver Naesen
☝ Kasper Asgreen, Gianni Moscon, Bob Jungels, Matej Mohoric, Diego Ulissi, Giulio Ciccone, Philippe Gilbert
🗺️ Az útvonal / térkép
🚴‍♂️ A rajtlista
📺: Eurosport - 16.50 (ismétlés: 0.00 és vasárnap 8.30 / Eurosport 2: 1.30)

Hozzászólások