ES Bringa - Sorsdöntőnek tűnő szakaszok, ahol eldőlhet az idei Giro
Sorsdöntőnek tűnő szakaszok, ahol eldőlhet az idei Giro
Fotó: Europress/AFP

Sorsdöntőnek tűnő szakaszok, ahol eldőlhet az idei Giro

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/05/09 11:23
Előre nyilván lehetetlen okosat mondani, de első ránézés alapján, ezek a szakaszok sorsdöntőnek tűnnek. Persze - és ez a kerékpársport igazi szépsége - bármelyik más, esetleg kifejezetten "könnyűnek" tűnő nap is vastagon beleszólhat az összetettben, főleg a Girón.

Ennek ellenére biztos, hogy ezeken a napokon toppon kell lenni. Érdekes versenyünk lesz, hisz egészen a 13. szakaszig nem látunk igazi hegyi befutót, és a san marinói egyenkéntit leszámítva, nincs tele kifejezetten fontosnak tűnő szakaszokkal a verseny első fele. Na de a második...


9. szakasz - A san marinói időfutam
Majdnem 35 kilométer a táv, melynek első fele viszonylag sík, aztán az utolsó 12 kilométeren szépen el kezd emelkedni az út. A szakasz vége kifejezetten nehéz, ITT látszik, hogy mennyire. 

G19_T09_San_Marino_alt_jpg.jpg


13. szakasz - az első hegyi befutó
Egészen május 24-ig kell várni az első igazi hegyi befutós napra. Ekkor a mezőny a 2247 méter magas Ceresoléra megy fel, ami kifejezetten hosszú, bő 20 kilométeres (és átlagosan 6%-os) emelkedő.

G19_T13_CeresoleR_alt_jpg.jpg


14. szakasz - rövid nap, sok hegy
Másnap sem lesz könnyebb a mezőny dolga, a 14. szakaszon öt emelkedőt kell megmászni, mindössze 131 kilométer alatt. Az utolsó előtti hegy (Colle San Carlo) 10.5 km hosszú, és átlagosan (!) 10%-os.

G19_T14_Courmayeur_alt_jpeg.jpg

15. szakasz - a mini Lombardia
A második hét egy mini Lombardiás nappal zárul, a szakasz hajrájában a Ghissallót, a Sormanót és a Civigliót kell teljesíteni. Utóbbi emelkedő, a 4.2 km hosszú, átlagosan 9.5%os- Civiglio, kiváló terep lehet egy "korai" támadáshoz. Főleg annak, aki jó lejtmenetben.

G19_T15_Como_alt_jpeg.jpg

16. szakasz - a királyetap
Gavia, mint Cima Coppi, majd Mortirolo, végül hegyi befutó a Ponte di Legnón. Sokkal többet nem is kell mondani erről a napról, a hegyek beszélnek helyettünk. Május 28.-át már most érdemes bekarikázni, biztosan látványos szakasz lesz. Szerény (!) 5700 méternyi szintkülönbség vár ekkor a mezőnyre.

G19_T16_PonteDiLegno_alt.jpg

17. szakasz - Antholz
Anterselva (vagy Antholz) neve, a biatlon rajongónak biztosan sokat mond. A Giro mezőnye ugyanis a 17. szakasz végén a stadion mellé érkezik. Három kategorizált emelkedő az utolsó negyvenesen belül, és maga a befutó, az öt és fél kilométer hosszú, 7%-os hegy tetején lesz.


G19_T17_Anterselva_alt_jpg-1.jpg

20. szakasz - Monte Avena, az utolsó esély
Nem mintha az eggyel korábbi nap könnyű lenne, de a 20. szakasz - a maga öt hosszú emelkedőjével - minden lehetőséget megad arra, hogy valaki ne a veronai időfutamra hagyja a döntést. Ezen a napon a mezőny (!) 76 kilométer megy csak felfelé. És a 7 kilométer hosszú befutó (Croce d'Aune) sem nevezhető könnyűnek.

G19_T20_CrocedAune_alt.jpg 

21. szakasz - A sorsdöntő időfutam
A zárónapon jön a veronai időfutam, ami minden, csak nem teljesen sík. Aki nem akarja erre a 17 km hosszú szakaszra hagyni a döntést, a hegyeken "kénytelen" előnyt szerezni. Mint láttuk, a lehetőség adott rá.

G19_T21_Verona_alt_jpg.jpg Grafika: giroditalia.it

Hozzászólások