ES Bringa - Sör, sültkrumpli, kerékpár
Sör, sültkrumpli, kerékpár
Fotó: Europress/AFP

Sör, sültkrumpli, kerékpár

Bodnár GergőBodnár Gergő
2018/02/24 09:48

A belga szezonnyitó felvezetéséhez nem találhatnánk nála ideálisabb versenyzőt.

Azok után, amit tavaly csinált.

A sort pont az Omloopon kezdte, majd a Harelbeke, a Gent-Wevelgem és a Roubaix megnyerésével folytatta.

Greg Van Avermaet 2017-ben óriási tavaszt produkált. Tizenhét nap alatt nyert három rangos egynapost. És azt ugye már soha nem tudjuk meg, mi történik a Flandrián, ha nincs az a kabát, és a "saganos bukás". Golden Greg (a riói arany után csak így hívják a belga sajtóban), a bergeni vb-t követően hivatalosan is befejezte a 2017-es évet, az ideit pedig Valenciában indította. Ahogy azt kell, egy győzelemmel. Ománból szintén elhozott egy szakaszt, most pedig elkezdi a nagy tavaszi hadjáratot.

Amikor is megpróbálkozik azzal ami - flamand kerékpárosként - még soha nem sikerült neki: megpróbálja megnyerni a Flandriát.

"Tavaly minden összejött. Nagy győzelmek Belgiumban, aztán a Roubaix, ami fontos lépés volt a pályafutásomban. Végre ott tartok, ahol mindig is akartam. Persze jó volt a az előtte lévő két évem is, de ekkora klasszikust még soha nem nyertem. És mivel egynapos menő vagyok, ez rendkívül fontos volt számomra. Sokáig elkerültek a győzelmek, úgyhogy nagyon boldog vagyok, hogy végre megtanultam nyerni" - mondta még az előző idény végén Greg van Avermaet.

"Én lepődtem meg a legjobban, milyen könnyű győzni" | Hosszabbítás

Greg Van Avermaet 2017-ben megnyerte első nagy klasszikusát, a Roubaix-t, plusz szerzett még hozzá néhány győzelmet és dobogót, így aztán nem csoda, hogy a WT-pontverseny élén végzett. De vajon mi következik majd ezek után a számára? 2016 az átalakulás éve volt. Megtanult nyerni.

"A győzelem sok apró dologból áll össze. Minden évben tanultam valamit a klasszikusokon. Az önbizalom is hihetetlenül fontos, plusz most már én vagyok az első számú ember. A csapat is jobb lett mellettem, és persze én is erősebbé váltam az évek során. No meg szerencsém is volt. A győzelem és a dobogós helyezések között sokszor csak a szerencse van, semmi más. Ha az előbb felsorolt dolgok már megvannak, akkor nyugodtabb vagy, és jobb döntéseket hozol. És sokszor csak ennyi kell."

Hiába a Robaiux győzelem, vagy a riói olimpiai bajnoki cím, Greg célja nem változott. "Meg akarom nyerni a Flandriát. Ez a verseny jelenti a legtöbbet a számomra, és ez fekszik a legjobban nekem."

Ezzel nehéz is volna vitatkozni. A legutóbbi hat alkalomból négyszer volt ott a Top 5-ben. Kétszer volt második, legutóbb épp tavaly.

"Remélem, meg tudom nyerni azt a két versenyt, ahol tavaly második voltam: A Flandriát és a Strade Bianchét. A többi egynapos is fontos lesz, de elég jó lenne, ha ezek meglennének."

Lehet, hogy megérkezett oda, ahova mindig is szeretett volna, de egyáltalán nem dől hátra. Megpróbálja bepótolni az elvesztegetett időt.

"Boldog vagyok azzal, ahová eljutottam, de továbbra is motivált vagyok. Sok még a tennivalóm."

 

73. Omloop Het Nieuwsblad

Akikre érdemes figyelni: Greg Van Avermaet, Sep Vanmarcke, Matteo Trentin, Niki Terpstra, Oliver Naesen, Tiesj Benoot, Sonny Colbrelli, Zdenek Stybar, Jasper Stuyven, Daniel Oss, Tim Wellens, Phillippe Gilbert, Alexey Lutsenko, Arnaud Demare, Michael Matthews, Jens Keukeleire, Søren Kragh Andersen, Magnus Cort, Dylan Van Baarle, Edward Theuns, Fabio Felline.

Rajtlista: ITT

TV: 02.24 - Eurosport 2 (14.30., ahol nincs Bundesliga), ismétlés: 02.25 - Eurosport 2 (14.30)

70. Kuurne-Brüsszel-Kuurne

Akikre érdemes figyelni: Greg Van Avermaet, Arnaud Demare, Jasper Stuyven, Dylan Groenewegen, Matteo Trentin, Sonny Colbrelli, Fernando Gaviria, Magnus Cort, Jasper De Buyst, Sep Vanmarcke, Oliver Naesen, Jurgen Roelandts, Sacha Modolo, Giacomo Nizzolo, Sam Bennett, Daniel Oss, Edvald Boasson Hagen, Jens Debusschere, Fabio Felline.

Rajtlista: ITT 

TV: 02.25 - Eurosport 2 (14.30., ahol nincs Bundesliga), ismétlés: 02.26 - Eurosport 2 (08.00 és 13.00)

Hozzászólások