ES Bringa - Sok versenyző küzd táplálkozási zavarral, az UCI azonban magasról tesz rájuk
Sok versenyző küzd táplálkozási zavarral, az UCI azonban magasról tesz rájuk
Fotó: Europress/AFP

Sok versenyző küzd táplálkozási zavarral, az UCI azonban magasról tesz rájuk

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/08/09 08:30

'Csontvázak a szekrényben.' Ez a címe annak a bejegyzésnek, melyet Jani Brajkovic tett közzé a saját weboldalán. A szlovén kerékpáros szervezetében a tavalyi horvát körön tiltott stimulánst (methylhexaneamine) találtak, ezért 10 hónapra eltiltották. A hatóanyag egy Brajkovic által szedett táplálékkiegészítő egyik fel nem tüntetett összetevője volt, melyet a kerékpáros táplálkozási zavarai miatt fogyasztott.

A bejegyzésben Brajkovic őszintén vall arról, hogy bulimiával küzd, hozzátéve, hogy problémájával egyáltalán nincs egyedül a mezőnyben.

"Egyre rosszabb lett a kapcsolatom az étellel, amelyből aztán táplálkozási zavar, bulimia lett" - írja Brajkovic a posztban. "Minden nagyon gyorsan történt. Mielőtt még felfogtam volna, hogy baj van, már nem tudtam kontrollálni a dolgot. Átvette felettem az irányítást."

"Az volt a fura, hogy a súlyomhoz semmi köze nem volt az egésznek. Mindig is vékony voltam, sőt, ha szükséges volt, könnyedén le tudtam dobni még további egy-két kilót. Nem tudtam, mi volt az oka, és sehogy sem tudtam kimászni belőle."

A pozitív tesztjét követően tájékoztatta az UCI-t a táplálkozási zavaráról, azonban úgy érezte, a szövetség egyáltalán nem vette komolyan a problémáját.

"Kitálaltam nekik. Elmondtam mindent. Azért szedtem azt a táplálékkiegészítőt, mert az volt az egyetlen dolog, amit magamban tudtam tartani. Akkoriban nem volt nap, hogy ne sírtam volna egy-egy tekerés előtt. Kétségbe voltam esve, sötéten láttam mindent. Úgy éreztem, elveszítem azt a dolgot, amit a legjobban szeretek, aminek az egész életemet szenteltem."

"Tudtam, hogy valamit mindenképpen adnom kell a testemnek, hogy működni tudjon. És ez volt ez az ominózus tápkieg: zab, állati fehérje, természetes ízfokozók... És ez a bizonyos stimuláns, sajnos."

jani.jpg Fotó: Twitter

"Az UCI megígérte, hogy az egészségügyi osztályuk majd felveszi velem a kapcsolatot. Ez sosem történt meg. Tudták, hogy problémánk van, amely pályafutásokat, emberéleteket tesz tönkre, de ők mégsem tettek semmit. Egyáltalán semmit."

"Végül is a zoknik magassága egy jóval fontosabb ügy, nem igaz?" - mondta viccesen arra az UCI-szabályra utalva, mely szerint a zokni nem lehet hosszabb, mint a boka és a térd közötti távolság fele.

Brajkovic arról is részletesen ír, hogy a táplálkozási zavarok különböző formái elég sok kerékpárost érintenek a mezőnyben. 

"Minden csapatnál, ahol megfordultam, legyen az Conti, ProConti vagy WT, voltak csapattársaim, akik ezzel küzdöttek. Volt legalább öt-hat versenyző, akinek konkrétan étkezési zavara volt, és ennél sokkal többen voltak olyanok, akiknek mondjuk úgy, rendellenes volt a kapcsolatuk az étellel." 

"Voltak közöttük csapatkapitányok és Grand Tour-dobogósok. Sokan közülük hihetetlenül jó versenyzők és remek csapattársak voltak, akik első ránézésre még boldogoknak is tűntek."

"Az orvosok általában nem vették észre, hogy gond van, ugyanis, akinek ilyen problémája volt, az megtanulta azt jól elrejteni. Általában csak az szúrja ki az ilyesmit, aki hasonló cipőben jár. Ha esetleg a csapatvezetésnek föltűnik valami, nem foglalkoznak vele. Sokkal egyszerűbb ugyanis kirúgni a szezon végén azt, aki nem teljesít jól. Ha pedig az illetőnek sikerül jól elrejtenie a baját, akkor minden rendben van."

Brajkovic elmondta, hogy nem azért írta ezt a posztot, hogy felhívja a figyelmet a saját állapotára. Azt ugyan hozzátette, hogy szeretne minél előbb visszatérni.

"Most jól vagyok. Többnyire. Azt nem mondom, hogy szuperül, de elég jól." 

jani2.jpg Fotó: Twitter

"Azért írtam, amit írtam, mert szeretném, ha mindenki tudná, az álszent képmutatók, és a sportágban dolgozók is, hogy igenis gond van. Akár tetszik, akár nem, ennek nem volna szabad többé tabunak lennie."
"Akinek eltörik egy csontja, de továbbmegy, arra hősként tekintenek. De valaki, aki hónapokon, éveken át küzd mentális problémával, étkezési zavarral, valamilyen függőséggel, arra mit mondunk? Azt, hogy gyenge?"

"Még most is, amikor mindezt leírom, könnyes lesz a szemem. És ennek az egésznek nem lenne szabad így lennie. Ezt  meg lehetne gyógyítani. Nem én vagyok a megfelelő ember, aki segíteni tud, de csak egy beszélgetés valakivel, aki keresztülment ezen, már az hihetetlenül sokat jelenthet. Rendkívül felszabadító tud lenni, és képes lehet reményt adni az embernek."


(Forrás: cyclingnews)

Hozzászólások