ES Bringa - Sok győzelem, kevés pénzből? Lefevere tudja a titkot!
Sok győzelem, kevés pénzből? Lefevere tudja a titkot!
Fotó: Europress/AFP

Sok győzelem, kevés pénzből? Lefevere tudja a titkot!

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/03/15 08:43
Mit tud a Quick-Step, és mit tud Patrick Lefevere?
Hogy létezik az, hogy évről évre komoly nevek hagyják el a csapatot, amely rekordokat dönt, és meg sem érzi Kittel, Dan Martin vagy Terpstra hiányát. Hetvenhárom győzelem tavaly (új klubcsúcs!), már tizenhat idén. Az egynaposokon eddig ráadásul verhetetlenek, négyből négy a mérleg. Szóval mit tud a belga csapat?

Erre a kérdésre kereste a választ a Het Nieuwsblad.


Sok győzelem
A Quick-Step tavaly saját korábbi rekordját megdöntve, 73 győzelemmel zárt. Az elmúlt három idényt (!) 63-as átlaggal zárták. Az egynaposoknak mindig is fontos szerepük volt a csapat életében, de Vivianinak köszönhetően náluk teker a WT-mezőny egyik legjobb sprintere, és Enric Más személyében egy újabb GT-dobogóra is simán van esélyük. 

Mennyi az annyi?
Nyilván megközelítés kérdése, de a DQS nem dolgozik kifejezetten sok pénzből. Ha hihetünk a belga sajtóban megjelent számoknak, Lefevere nagyjából 20 millió euróból gazdálkodhat ebben a szezonban. Ami nyilván több, mint egy pro konti sor éves költségvetése (a Cofidisnál például háromszor többet költhetnek), de közelébe sincsenek a Sky negyven milliójának. Igaz, nem is nyernek folyamatosan Tour de France-t. A brit csapat tíz legjobban fizetett emberét egyébként Lefevere nem tudná kihozni a hivatalos éves költségvetéséből (a Sky-nál ugyanis ennyien kapnak egy millió eurónál többet/szezon).

043_BELGAIMAGE-146309597.jpg Fotó: Europress/AFP

Egy vezető, akinek lehet hinni
Lehet szeretni, vagy nem szeretni a 64 éves Patrick Lefevere akkor is a sportág történetének legeredményesebb menedzsere. Vagyis hiteles. Még a nyolcvanas évek elején Walter Godefroot mellett tanulta a szakmát, majd 1995-ben került MAPEI-hoz. Évről-évre erősebb sort hoz össze, és mindig talált szponzort a csapatának. Azaz tényleg lehet neki hinni ha a jövőről van szó. Ha ő megígér valamit, azt tartja is. Épp ezért egy pro konti sornál tekerő fiatal belga kerékpárosnak, igenis óriási dolog, ha megkeresi a DQS.

Okos igazolások
Lefevere nagyon ritkán vesz olyan versenyzőt, aki nem illik be a csapat alapfilozófiájába, és már kifejezetten nagy sztárnak számít (vagyis magas fizetést kérne). Ezek a "spórolós" igazolások pedig mostanság nagyon ülnek. Plusz ott volt a Klein Constantia vagy jelenleg a SEG Racing, ahonnan olyan emberek kerülnek hozzájuk, mint Mas vagy Jakobsen. A legutóbbi átigazolási időszakban csak Remco Evenepoel és Mikkel Frölich Honoré érkezett a csapathoz, miközben elment Gaviria és Terpstra. Ezt viszont egyáltalán nem érzi meg a sor, hisz már idén 16 győzelemnél járnak, és taroltak az eddigi négy egynaposon. 

Az alapfilozófia
"Együtt nyernünk. Csakis együtt tudunk eredményesek lenni!" Ez lenne az alapfilozófia, amihez tavaly mindenki tartotta magát. Egyetlen fontos versenyen sincs csak egy kiemelt ember, a DQS mindenhova legalább három esélyessel utazik. Ha kell Gilbert, ha kell Stybar, ha kell Lampaert lép hátrébb a csapat eredményessége érdekében. És ebből soha nincs sértődés. Hisz három nap múlva, a következő egynaposon, majd a többiek melóznak érted.

043_BELGAIMAGE-146228375.jpg Fotó: Europress/AFP

Nincs kiemelt ember
A bő versenynaptárnak köszönhetően Lefevere mindenkit a tűz közelében tart, és egyetlen emberét sem kezeli kizárólag segítőként. Így senki nem veszíti el idő előtt a motivációját. Furcsa kimondani, de Boonen visszavonulása még jót is tett a sornak, hisz az ő távozásával sokan (Lampaert, Terpstra) egy jó nagyot léphettek előre. Gilbert éveken keresztül kapitány volt a BMC-ben, de még abba is belement, hogy komolyan csökkentsék a fizetését, és átállt egy prémium alapú szerződésre. Annyira szeretett volna Lefevernél tekerni. Ez azért elég beszédes. Első Quick-Step-es évében meg is nyerte a Flandriát.

Tényleg bárki győzhet
A Le Samyn-t megnyerő Seneschalnál nem is kell jobb példa arra, hogy idővel tényleg mindenki megkapja az esélyt. A francia versenyző 2012-ben került gyakornoki szerződéssel a csapathoz, és mostanra jutott el egy olyan szintre, hogy meg tudott nyerni egy kockaköves egynapost. Addig figyelt, tanult, és tette a dolgát. Mondjuk a legjobb emberektől leshette el a részleteket.

000_1E925D.jpg Fotó: Europress/AFP

Nincs Tour-győzelmi kényszer
Már csak a csapat tradícióiból is adódik, hogy mindig is kiemelten kezelték az egynaposokat. Lefevere már jó pár éve felmérte és megértette, hogy nem fog Tourt nyerni. Ő a háromheteseket úgy kezeli, mint egy sok egymás után következő szakaszt, melyek közül a lehető legtöbbet kellene megnyerni. És mer bevállalós döntést hozni, vagyis ha valaki inkább a Grand Tourok irányába mozdulna, nem fél elengedni a kezét. Jungels bármikor képes hozni egy Top 10-et (mint ahogy már többször hozott is), de ő jó pár egynaposon bevethető, és szó nélkül beáll melózni. Kérdés, mi lesz Enric Mással, ha idén is hoz egy kiemelkedően jó nagy körversenyt? 


Hozzászólások