ES Bringa - Sivakov: "Nem lépést tartani szeretnék a fiatalabbakkal, le akarom győzni őket" 
Sivakov: "Nem lépést tartani szeretnék a fiatalabbakkal, le akarom győzni őket" 
Fotó: Europress/AFP

Sivakov: "Nem lépést tartani szeretnék a fiatalabbakkal, le akarom győzni őket" 

HosszabbitásHosszabbitás
2019/12/02 17:37
Bár Pavel Sivakov, az Ineos bringása még csak 22 éves, a nála fiatalabb versenyzők eredményei gyakran elhomályosítják kiváló teljesítményét. Az orosz-francia versenyző most egy friss interjúban beszél a csapaton belüli konkurencia fontosságáról, a vegyes nemzetiség előnyeiről és különleges kapcsolatáról az olasz versenyekkel.  


Bár idén megnyerte a Lengyel Körversenyt és első háromhetesét befejezve 9. helyen végzett a Girón, olyan egykorú, vagy fiatalabb versenyzők mint Egan Bernal vagy Tadej Pogacar fantasztikus sikerei miatt talán a kelleténél kevesebben figyeltek fel Pavel Sivakov kitűnő eredményeire. Pedig az Ineos 22 éves bringása korosztálya egyik legjobb versenyzője, aki tehetségével hamar kitűnt a mezőnyből. Mivel igazi kerékpáros családból származik (az édesanyja és apja is profi szinten tekert) sokan nem is számítottak tőle másra. Ő maga sem:

"Az első napon az iskolában mindig megkérdezik, mi szeretnél lenni, ha nagy leszel. Én rögtön mondtam, hogy bringás leszek. Hiába mondták, hogy ez nem egy valódi munka, engem nem érdekelt."

Bár szülei mindketten orosz színekben versenyeztek, Sivakov Olaszországban született és Franciaországban nőtt fel. Elmondása szerint sohasem erőltették, hogy kerékpározni kezdjen, de miután kipróbált olyan sportokat mint tenisz vagy a kosárlabda, 12 évesen csak belevágott a bringázásba. Ekkor indult el első versenyén, amire mai napig tisztán emlékszik:

"Nem nyertem meg. Utána nagyon dühös voltam, mert túl korán indítottam a hajrámat, a mögöttem jövők pedig egyszerűen kikerültek. Így lettem harmadik."

EGgsC3qXYAUsiDz.jpg Fotó: Europress/AFP

A kezdeti kudarc ellenére Sivakov folytatta a tekerést, és egy dél-franciaországi kis csapathoz került Toulouse közelében. Innen aztán 2014-ben egy nagyobb helyi csapathoz igazolt, itt indult igazán fejlődésnek:

"A csapat tulajdonosa eltökélt volt a fiatal versenyzők fejlesztésében, és nagyon sokat segített nekem ebben az időszakban. Neki hála versenyezhettem a nemzeti csapattal is, ekkoriban jöttem rá, hogy ezt tényleg csinálni szeretném."  

Mivel Nicolas Portal a Sky/Ineos sportigazgatója a környékről származik, így ismerte a csapatot, ezáltal hamar felfigyelt Sivakov tehetségére. Nem mintha a fiatal versenyző eredményei sok kétséget hagytak volna efelől. Junior korosztályban többek közt Flandriát nyert, majd 2017-ben halomra nyerte magát az u23-as korosztály többnapos versenyein, többek közt a fiatalok Giróját is behúzva. Így aztán az Ineosnál nem is hezitáltak, a Tour de France alatt gyorsan 3 éves szerződést kötöttek vele.

A vegyes nemzetiségének is köszönhetően franciául, oroszul, angolul és spanyolul is folyékonyan beszélő Sivakov tökéletesen illik az egyre fiatalodó és nemzetközibbé váló brit csapat arculatához:

"Ez egy brit csapat és fontos is, hogy ezt az identitását megőrizze. Ugyanakkor a keret egyre nemzetközibb, ott vannak Egan (Bernal) és a kolumbiaiak, a lengyelek, a hollandok és más versenyzők szerte Európából."

000_1GX79H.jpg Fotó: Europress/AFP

Ha már a nemzetiségek szóba kerültek, Sivakov elmeséli, hogy bár származása révén junior színekben végig Oroszországot képviselte, amikor profivá vált, komolyan elgondolkozott, hogy a versenyzői identitásához jobban passzoló francia színekre váltson:

"Fiatalon mindig Franciaországban versenyeztem és bár orosz színekben mentem, csak egyetlen egyszer tekertem ott. Tavaly komolyan elgondolkoztam a váltáson. Végül azért döntöttem a maradás mellett, mert ha válogatottságot cserélsz, két évet ki kell hagynod, ez pedig azt jelentette volna, hogy nem lehetek ott Tokióban az olimpián, ami komoly célom. Különben is, orosz színekben azért nagyobb esélyem van a keretbe kerülni."

Az, hogy végül Oroszországot választotta, abban is segítség lehet számára, hogy elkerülje a szükségtelen médiafigyelmet. Ami franciaként versenyezve azért nem lenne olyan egyszerű:

"Persze kapok valamennyi figyelmet, de a kerékpár Oroszországban igazából nem érdekli az embereket. Viszont gyakran látni, hogy ha egy fiatal francia bringás jó eredményeket ér el, akkor a média felkapja és talán túl nagy nyomást helyez rá. Örülök, hogy én így nyugodtan készülhetek." 

Pedig a nagy eredmények, ami alapján a sajtó felkaphatná, idén már szép számmal jöttek az orosz versenyző számára. Első (egyéni) profi győzelmeit az Alpesi Körön szerezte, ahol szakaszt és összetettet is nyert, folytatva ezzel jó sorozatát, ami az olaszországi versenyekhez kötik:

"Junior korom óta szeretek Olaszországban versenyezni. Igazán csak akkor akarok ott indulni, ha tudom, hogy jó formában vagyok, nehogy megszakadjon ez a sorozat. A Lombardián például el sem indultam, mert tudtam, hogy nem lenne esélyem a top10-re.

000_1GW7E1.jpg Fotó: Europress/AFP

Jó kapcsolata az olasz versenyekkel akkor sem hagyta cserben, amikor Girón indulva idén teljesítette első háromhetesét. Pedig debütálása az Olasz Körön nem egészen úgy alakult, ahogy tervezte: 

"Jó formában voltam, az volt a célom, hogy Bernalt segítsem a hegyekben. Aztán nem sokkal a Giro előtt felhívott az ügynököm, és szólt, hogy Egan egy bukás miatt lesérült, én pedig kapitányként készüljek a versenyre.

A váratlan váltás ellenére Sivakov remekül teljesített, és bár inkább konzisztens volt, mint kirobbanó egy-egy szakaszon, az összetettben szerzett 9. helye kitűnő eredmény egy 22 éves bringástól. Mégis, az egyidős Bernal Tour győzelme, majd a nála is fiatalabb Pogacar dobogója a Vueltán a szezon végére elhomályosította teljesítményét. A fiatal versenyző azonban örül a konkurenciának: 

"Az, hogy látom a többi fiatalt jól teljesíteni, csak erősíti a motivációmat. Még csapaton belül is hasznos ez a rivalizálás, ami mondjuk köztem és Tao Geoghegan Hart között van, ez csak jobbá tesz minket."

Látva riválisai teljesítményét az idényben, Sivakov céljai a jövőben egyértelműek:

"Amikor látod ezeket a srácokat, mint Bernal vagy Pogacar elgondolkozol... ők olyan idősek mint én, vagy fiatalabbak. Nem akarom, hogy fiatalabb versenyzők legyőzzenek. Én akarom megverni őket!"   


Szöveg: Szabó Bence

Forrás: Procycling magazin

Hozzászólások