ES Bringa - Simon Yates hegyi befutót nyert, Alaphilippe még mindig sárgában
Simon Yates hegyi befutót nyert, Alaphilippe még mindig sárgában
Fotó: Europress/AFP

Simon Yates hegyi befutót nyert, Alaphilippe még mindig sárgában

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/07/21 17:59
Lassan itt a harmadik hét és még mindig Julian Alaphilippe van sárgában. A francia versenyző a mai hegyi befutós szakasz hajrájában azért már eléggé szenvedett, de a mezt megtartotta. Pinot és Landa jelezte, velük a folytatásban még komolyan számolni kell, ugyanakkor az is kiderült, hogy ettől a Quintanától még a dobogó is irreális elvárás. Thomas adott egy keveset Alaphilippe-nek, Mas viszont több, mint fél órát kapott.

Ez történt 
Az időfutam és a Tourmalet után újabb kemény, négy komoly emelkedőt tartalmazó hegyi befutós szakasz jött a Touron. A nap elején ellépett egy elég nagy, 36 fős szökés, amelyben Nibali, Bardet, Simon Yates és Dan Martin mellett, Quintana is ott tekert.

Az igazi show az utolsó hegyen (Prat d'Albis) indult be, amikor Pinot a korai támadást bevállaló Landa után indult. Bár Thomas nem reagált, Alaphilippe csak megpróbált felugrani az FDJ versenyzőjére. Ez viszont láthatóan nem esett túl jól neki. Miután visszaállt a Thomas-féle sorba, jött Kruijswijk majd G indítása, amivel egy picit sikerült leszakítani a sárga trikóst. Alaphilippe nem kapott sokat, 24 másodperccel jött meg Thomas mögött.

Pinot viszont nagyot tekert, második lett a napot megnyerő Simon Yates mögött, és már csak 1.50-re van az első helytől (ne felejtsük el, az oldalszeles napon 1.40-et kapott). Quintana és Mas teljesen elszállt, de ma az is kiderült, hogy jó eséllyel se Fuglsang, se Uran nem fog Tourt nyerni.

Hat versenyzőnek viszont erre minden esélye megvan, szóval nagyon jó lesz az utolsó hét.

A szakasz végeredménye: ITT
Az összetett állása: ITT


A szakaszgyőztes - Simon Yates (Mitchelton-Scott)
Adam tegnap elszállt, Simon ma másodszor nyert szakaszt. És ha így megy az utolsó héten, nem kizárt a harmadik győzelem (vagy mondjuk a pöttyös trikó) sem.

A nap száma - 1.35
Ennyivel vezet Alaphilippe összetettben Geraint Thomas előtt. 

A nap mondása 
"A legdurvább napok még csak most jönnek. Így kell folytatnunk." (Thibaut Pinot)

Ez jön
Hétfőn pihenőnap, kedden szinte biztosan mezőnyhajrá. Csütörtöktől viszont szépen bedurvul a verseny.

A 16. szakasz szintrajza: ITT
TV: 13.05 - Eurosport 
Hozzászólások