ES Bringa - Simon Yates, akinek kell egy kis szabadság, hogy nagy dolgokra legyen képes
Simon Yates, akinek kell egy kis szabadság, hogy nagy dolgokra legyen képes
Fotó: Europress/AFP

Simon Yates, akinek kell egy kis szabadság, hogy nagy dolgokra legyen képes

Kálmán LaciKálmán Laci
2018/12/18 09:29

"Nem a miénk volt a legerősebb csapat, de valahogy meg kellett oldanunk a feladatot."

Ezt Julian Dean, a Mitchelton sportigazgatója mondta az idei Vuelta utolsó szakasza előtt. Akkor, amikor már tudni lehetett, hogy Simon Yates meg fogja nyerni a versenyt. 

"Miénk volt a legerősebb versenyző, Simon, és volt jó néhány emberünk, akik pont a legjobbkor lendültek formába, mint például Adam Yates."

Dave Brailsford egyszer azt mondta, hogy inkább vágna neki egy háromhetesnek egy bivalyerős kapitánnyal és egy gyenge csapattal, semmint fordítva. Ehhez képest a Sky az elmúlt öt-hat évben olyan sorokkal állt rajthoz a nagy körökön, melyek tagjai a legtöbb csapatban akár kapitányok is lehettek volna. Így aztán nem csoda, hogy az elmúlt időszakban szinte végig hengereltek. 

Yates ilyen erős csapatban nem is reménykedhetett, ehelyett javarészt magára volt utalva, és szüksége volt arra, hogy húzzon néha valami váratlant. Mint például az első andorrai szakaszon, ahol 10 km-rel a cél előtt támadott, és nagy lépést tett a Vuelta-győzelem felé. 

"Amit meg kell érteni Simonnal és Adammel kapcsolatban, hogy ők egyáltalán nem konvencionális módon tekernek" - folytatta Dean. "Ők nem rakhatók be egy skatulyába, így aztán nem is illenek a Sky csapatába. Ha viszont kapnak egy kis szabadságot, nagy dolgokra lehetnek képesek."

simon.jpgFotó: Europress/AFP

Persze néha Simon versenyzési stílusa még a csapat mércéjével mérve is túlságosan szabad és dinamikus volt. Ilyen volt például a negyedik szakasz, amikor elsőként jött meg az összetett esélyesek közül, amivel felrúgta a Mitchelton-Scott előzetes tervét a konzervatív versenyzésre vonatkozóan. 

"Egy kicsit túltoltam, elvitt a hév. Ez nem szerepelt a tervek között" - mondta utólag Yates.

A csapat nem véletlenül tűzte ki célul az energiaspórolást a verseny első felére. Élénken élt ugyanis mindenkiben a Giro-fiaskó emléke. Néhány nappal később azonban, a kilencedik szakaszon, amikor Yates az utolsó betűig betartotta a csapatutasítást, és ezzel egy kicsit szembement a saját ösztöneivel, vesztett ugyan egy kis időt, de még így is átvette a vezetést az összetettben. 

A jó hír az volt a Mitchelton-Scott számára, hogy míg ők egyszerűen csak meg akarták nyerni a versenyt, addig volt egy csapat, a Movistar, akikre viszont elképesztő nyomás nehezedett a sajtó és a szurkolók részéről. Nekik úgy kellett volna már egy háromhetes siker, mint egy falat kenyér. 

"Én? Én szabad leszek, mint a madár" - nyilatkozta Alejandro Valverde a Vuelta előtt. Arra célozva, hogy Nairo Quintana lesz a kapitány, ő pedig majd amellett, hogy segíti őt, szabadon mehet szakaszokért. A helyzetet azonban bonyolította, hogy kezdettől fogva Valverde állt jobban, az első pihenőnap után mindössze egy másodperc hátránya volt az élen álló Yates mögött. 

simondobogó.jpgFotó: Europress/AFP

A következő napokban a Mitchelton-Scott nem ragaszkodott mindenáron a piros trikóhoz, így aztán elengedtek több szökést is, melyek nyomán, ha csak átmenetileg is, de elvesztették az összetett első helyet. Következett a harmadik hétvége és a Camperona - Praeres - Covadonga hármas, ám a Movistar nem igazán talált fogást az ausztrál csapaton. Sőt, Yates megszerezte első szakaszgyőzelmét is, amivel egyrészt visszavette a vezetést az összetettben, másrészt pszichésen is komoly csapást mért a Movistarra. 

A spanyol lapok ekkor még arról írtak, hogy Valverde komolyan hisz a győzelemben. Azok után, hogy a hegyekben nem sikerült megrogyasztaniuk Simont és csapatát, az időfutamtól vártak sokat. Hiába, a brit ugyanis az egyenkénti után még tovább növelte előnyét a riválisokkal szemben.

A Pireneusok előtt ráadásul Adam is óriási formába lendült, a testvére szempontjából alighanem a legjobbkor. Ennek megfelelően óriási segítség volt Simon előnyének megtartásában és növelésében. Amikor a 19. szakaszon az ellenfelek még utoljára kísérletet tehettek volna arra, hogy kihívás elé állítsák a piros trikóst, akkor jött a tesó, aki iszonyatosan nagyot melózott, majd maga Simon, aki föltette a pontot az i-re egy váratlan, 10 kilométeres támadással, amivel jelentős előnyre tett szert az összetettben. 

"Igazából Adam föl is cseszte magát egy kicsit, mert Simon nem szólt neki, hogy támadni fog" - mesélte White. "Van úgy, hogy menet közben kell döntést hoznod. Mi tagadás, ez bejött."

simonadam.jpgFotó: Europress/AFP

A Mitchelton-Scott öröme felhőtlen lehetett Madridban. Megszerezték első összetett győzelmüket egy háromhetesen, ráadásul nekik sikerült megtörniük a Sky négy nagy kör óta tartó győzelmi sorozatát. Közben pedig Julian Dean elmélete is igazolódott a Yates testvérekkel kapcsolatban.

"Simon és Adam soha nem passzolna a Sky versenyzési modelljébe. Ők agresszívek akarnak lenni és támadni akarnak. Ezen a Vueltán bebizonyosodott, hogy még a jelenlegi viszonyok között is lehet így versenyezni. Ha azt a megfelelő érzékkel, a megfelelő módon és időben teszik. Úgy, ahogy ők tették."

"Amikor agresszív vagy, amikor támadsz, nálad van egy kis lélektani előny" - mondta Yates a győzelmét követő sajtótájékoztatón. "Nálad van a meglepetés ereje, aminek igenis lehet komoly jelentősége."


(Forrás: Procycling)
Hozzászólások