ES Bringa - Simon & Adam Yates: "Előbb tanultunk meg versenyezni, mint edzeni"
Simon & Adam Yates: "Előbb tanultunk meg versenyezni, mint edzeni"
Fotó: roadcyclinguk.com

Simon & Adam Yates: "Előbb tanultunk meg versenyezni, mint edzeni"

Kálmán LaciKálmán Laci
2018/03/15 09:09

Adam és Simon Yates, a Mitchelton-Scott ikerpár versenyzői egyaránt kiváló hetet tudhatnak maguk mögött. Simon megnyerte a Párizs-Nizza királyszakaszát, és kis híján az összetettet is, míg Adam a Tirrenón szerzett egy győzelmet (a Scarponi-emléknapon) és versenyben volt a kék trikóért.

Jövő héten, a Katalán körön egymás mellett, ugyanazon a versenyen láthatjuk őket.

A Yates tesók Lancashire-ből, Anglia északnyugati részéről származnak. Nyirkos sötét, kékesszürke felhők, eső áztatta vidék, egy Haslingden nevű kisváros, benne a Grane Road névre hallgató utca, ott pedig a Holden Wood teázó, Simon és Adam kedvenc helye. Régen, edzések közben mindig itt álltak meg szusszanni egy kicsit.

"Hazamentünk a suliból. Bekaptunk valamit. Aztán felraktuk a lámpákat, és irány ki a koromsötétbe. Általában két órát mentünk a fagyos hidegben" - meséli Adam.

"A versenyeken nem mentünk egymás ellen" - folytatja Simon. "Az edzéseken annál inkább. Tekertünk fel egy emelkedőre, az egyikünk mindig elkezdett gyorsítani, és már kész is volt a verseny. Egyszerre csak azt vettük észre, hogy már mindketten full gázzal nyomjuk. Előbb tanultunk meg versenyezni, mint edzeni."

Nehéz megmondani, mitől lettek ennyire jók. A genetika, vagy a puszta szerencse? Egy biztos, a válasz elég nagy részben ott van a lancashire-i utakon. Pályafutásuk párhuzamosan haladt, az egyikük mindig meglépett egy kicsit, de a másik gyorsan utolérte.

De az elején, akkor vajon ki volt a jobb kettejük közül?

"Te voltál. Egy kicsivel" - fordult oda Adam Simonhoz.

"Ahogy most is" - válaszolta az öt perccel idősebb Simon.

"Ó, ugyan mááár" - reagált Adam.

Sokan mondják, hogy a srácok ugyanúgy néznek ki, de ez nem igaz. Nem is egypetéjűek. Nyilván hasonlítanak, de az orruk például nem pont ugyanabba az irányba néz. Simonnak egy kicsit szélesebb a mosolya, az arcuk is másmilyen formájú, és Adam általában borostásabb, mint a bátyja.

simon

Fotó: Europress/AFP

A személyiségüket illetően már nehezebb különbséget tenni. Adam egy kicsit többet beszél, hajlamosabb irányítani a társalgást, és gyakrabban szólal meg először. Ugyanakkor Simon az, aki határozottabb válaszokat ad a kérdésekre. De alig van különbség, mindketten rendkívül magabiztosak.

Sokkal érdekesebb őket, mint kerékpárosokat összehasonlítani. Útjaik akkor váltak egy kicsit szét, úgy három évre, amikor Simont beválogatták az Olympic Academy elnevezésű utánpótlás programba, míg Adamet nem. Simon így átmenetileg a pályakerékpár, míg Adam az országút felé fordult. A báty, aki 2013-ban megnyerte a pontversenyt a pályakerékpáros vb-n, a sprint- és a taktikai érzékét fejlesztette elsősorban, és persze szedett is némi izmot magára. Eközben az öcs a hegyi menő képességén javított sokat Franciaországban.

Úgy tűnt, Adam lesz a többnapos versenyző kettejük közül, ezt a Tour de l’Avenir-en is bizonyította 2013-ban, majd a 2014-es Török körön is. 2015-ben aztán fordult a kocka, Adam az egynaposokon volt eredményes, míg fivére inkább az egyheteseken.

Nehéz őket beskatulyázni, és persze nem is kell. Jól mennek hegyre, a pályamúltnak köszönhetően elég gyorsak is a végén, és van keresnivalójuk az egy- és többnapos versenyeken egyaránt.

Édesapjuk futóból lett kerékpáros, és annak idején ő vitte le először a srácokat a manchesteri velodrome-ba. A fiúk eleinte csak nézték a versenyeket, később pedig már ők maguk is rajthoz álltak. Azok után, hogy korábban a mountain bike-kal is próbálkoztak.

Amikor 2011-ben Adamet nem választották be abba a bizonyos utánpótlás programba, ő egyáltalán nem volt csalódott. Azt kapta, amire számított. Ráadásul ez a döntés aztán még keményebb munkára ösztönözte őt.

"Nem arról van szó, hogy ne lettem volna elég jó. Nem igazán akartam Angliában versenyezni. Nem feküdt nekem. Jó voltam ugyan pályán, és elég gyors is az alacsony termetemhez képest, de hegyre felfelé voltam a legjobb. Itt pedig nem is nagyon voltak hegyi befutós versenyek."

Adam tehát elment Franciaországba, ahol kemény kiképzésben részesült, és ennek meg is lett az eredménye, jó kis hegyi menő lett belőle. Simonnak sem volt egyszerű a programban, rengeteget bukott, így aztán komoly kétségek merültek fel benne a karrierjét illetően. Jött azonban a 2013-as Tour de l’Avenir, ahol Simon nyert két szakaszt, Adam pedig második lett összetettben. Ennél azonban még fontosabb volt, hogy Simon behúzta a királyszakaszt a Brit körön is.

adam

Fotó: Europress/AFP

Nyilvánvaló, hogy mindketten tehetségesek. Azonban az, hogy valakiből igazán nagy versenyző lesz-e, legalább annyira múlik a taktikai felkészültségén is.

"Nem igazán dolgoztunk a taktikán" - mondja Simon.

"Ez nem olyasmi, amin csak úgy dolgozni lehet, azáltal, hogy gondolkodsz róla" - teszi hozzá Adam.

"Persze nagyon sok kerékpárt nézünk" - veszi vissza a szót Simon. "De nem azért, hogy megfigyeljük, hanem, mert élvezzük."

"Lehet egy versenyt tanulmányozni" - mondja megint Adam. "De aztán előfordulhat, hogy a saját versenyeden semmi hasznát sem veszed."

"Ezt az ember inkább érzi, mint tudja" - folytatja Simon. "Nem gondolkodom azon tudatosan, hogy itt vagy ott kell lennem a csoporton belül, ösztönösen arra teszem a kereket, akiről egész nap érzem, hogy erős. De nehéz ezt szavakkal leírni. És aztán azt is csak érzi az ember, mikor kell megpróbálni megindulni az adott csoportból."

Akár ösztönösen csinálják, akár a pályamúlt adja, esetleg a sok-sok megnézett és letekert verseny során sajátították el, az mindenesetre tény, hogy egyre jobban érzik a versenyeket. Ezt bizonyítja mindkettejük idei szakaszgyőzelme a Nizzán, illetve a Tirrenón.

Ráadásul karrierjük legjobb összetett helyezését érték el a maguk versenyén. Simon eddig 2016-ban volt a legjobb a Nizzán, akkor hetedik lett, most második. Adam pedig a 2015-ös kilencedik helyét javította ötödikre a Tirrenón.

Jövő héten mindkettejüknek a Katalán kör következik, utána azonban eléggé más utakon járnak majd. Simon Girózni és Vueltázni fog, míg Adamet a Tour-on láthatjuk majd.

 

(Forrás: cyclingnews)
Hozzászólások