ES Bringa - Sergio Higuita: „Olyan akarok lenni, mint Valverde”
Sergio Higuita: „Olyan akarok lenni, mint Valverde”
Fotó: Europress/AFP

Sergio Higuita: „Olyan akarok lenni, mint Valverde”

HosszabbitásHosszabbitás
2019/10/20 10:14
Az Education First 22 éves kolumbiai kerékpárosa elmondta, olyan versenyzővé akar válni, aki a háromheteseken és a klasszikuson is győzelemre esélyes.

"Pont olyanná, mint Alejandro Valverde, aki 15 éve ott van az UCI ranglistáján a top 10-ben.” 

Sergio Higuita az idei Vuelta a Españán letette a névjegyét. Megnyerte a 18. szakaszt, miközben élete első World Tour-os évét futja.

„Nemcsak a Tourban, a Giróban vagy a Vueltában gondolkozom, hanem a Liège-ben vagy a Lombardiában is. Olyan kerékpáros akarok lenni, aki mindenhol feltűnik.”  

Az EF sportigazgatója, Jonathan Vaughters más szakemberek mellett Valderdéhez hasonlította a kolumbiai tehetséget, aki saját maga szerint is több tulajdonságban egyezik már gyerekkora óta a spanyol legendával. Bár nem olyan magas, mint példaképe, a csúcssebessége szerinte megfelelő.

Szakaszgyőztesként első háromhetesén |Szakaszgyőztesként első háromhetesén | Fotó: Europress/AFP

„A Vueltán közvetlen közelről láthattam, hogyan teker Valverde. Hatalmas élmény volt ellene sprintelni, és az, hogy le is győztem, elégedettséggel, ugyanakkor alázattal tölt el. Két lábbal a földön maradok, de már elhiszem, hogy lehetek olyan jó, mint ő.”  

„Nagyon kemény volt az első két hét, amikor bukások is nehezítették csapatunk dolgát, de ezek is a jövőbeli fejlődésemet szolgálták.”

Fő célja jövőre érmet szerezni a tokiói olimpián, melynek a pályarajza szerinte kedvez a kolumbiaiaknak, így neki is, ugyanakkor kérdés, milyen formában érkezik Japánba. Ha más erősebb lesz nála, akkor azt a honfitársat segíti, előtte azonban meg kell érkeznie a meghívónak a Kolumbiai Kerékpáros Szövetségtől.

Az olimpiát megelőzően sok kerékpáros indul a Tour de France-on is: Higuitának szintén szólt csapata, hogy az előzetes tervek szerint számítanak rá Franciaországban. 

Akárcsak az olimpiai pálya, a 2020-as francia körverseny nemrég bemutatott útvonala is kedvez a dél-amerikai ország sportolóinak.

Higuita győzelmének pillanata a Vuelta 18. szakaszán |Higuita győzelmének pillanata a Vuelta 18. szakaszán | Fotó: Europress/AFP

Egan Bernal idei Tour-győzelme után üzenetet küldött a fiatalabb versenyzőknek azzal a szöveggel, hogy „igen, lehetséges!”, Higuita pedig maga is szeretné ezt bizonyítani.

„Egan megmutatta nekünk, mekkora bajnok, még a Lombardián is óriásit harcolt, ahol végül harmadik lett.” 

Hozzátette: nemcsak az első kolumbiai Tour-győztes, hanem más honfitársai – Nairo Quintana, Esteban Chaves és Rigoberto Urán – sikereiből is erőt merít.

elespectador.com

Szöveg: Soós Péter

Hozzászólások