ES Bringa - A coloradói hegyimenő, aki úgy tud ünnepelni, ahogy Chris Froome sohasem fog
A coloradói hegyi menő, aki úgy tud ünnepelni, ahogy Chris Froome sohasem fog
Fotó: Europress/AFP

A coloradói hegyimenő, aki úgy tud ünnepelni, ahogy Chris Froome sohasem fog

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/05/17 16:58
Természetesen Sep Kuss sem örül a koronavírus-járvány miatti leállásnak. Egyrészt mert remek formában kezdte a szezont a Tour de la Provence-on, másrészt pedig, mert így minimum csúszik, de az is lehet, hogy meghiúsul az idei Tour-bemutatkozása. A Jumbo-Visma kerékpárosa azonban nyugodt, hisz tudja, van még ideje bőven.

Február közepén azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a Provence-i versenyen együtt haladt Nairo Quintanával a Ventoux-n fölfelé. Egy darabig úgy tűnt, hatalmas meccset vívnak majd ők ketten, Kuss azonban gyorsan és bölcsen felismerte a határait. 

"Éreztem, hogy jó vagyok, de nem elég jó ahhoz, hogy Quintanával menjek, ezért lemaradtam" - mondta Kuss. "De aztán, ahogy haladtunk fölfelé egyre jobban éreztem magam, és a végén még tudtam újítani. Egy kicsit olyan volt, mint otthon, Coloradóban."

A magaslat korántsem volt ismeretlen a számára. Édesapja, Dolph az amerikai nemzeti sícsapat oktatója Coloradóban. Fia sok időt töltött a szabadban, próbálkozott a sífutással, de végül a mountain bike-nál kötött ki, és csak később tért át az országútra. 

Az élete nem csak a sportról szólt. Angol irodalmat tanult a Colorado Egyetemen, és végül reklám szakirányon diplomázott. 2014-ben még a monti-vb-n indult, utána azonban egyre inkább az országút felé fordult. 2018-ban megnyerte a Tour of Utah összetettjét, majd tavaly jött a nagy áttörés azzal, hogy behúzta a Vuelta egyik legfontosabb hegyi szakaszát, és fontos szerepet vállalt Primoz Roglic összetett-győzelmében is. 

Fiatal kora ellenére érett versenyző, alkalmazkodóképes, kíváncsi és mindig készen áll tanulni. 

"Amikor a World Tour-mezőny felé kacsintgattam, amerikai csapatoktól is kaptam ajánlatot, de tudtam másoktól, hogy a Jumbo hogy működik, főleg a fiatalok kinevelése terén, ezért őket választottam. Az, hogy átjöttem Európába, már önmagában is egy nagy váltás volt, én meg úgy voltam vele, hogy akkor jöjjön a még mélyebb víz, és nézzünk egy európai csapatot. Izgalmas dolog kilépni az ember komfortzónájából. Új helyek, új emberek, új ötletek - ez mindig jó móka."

sepp-kuss-remake00_tour-de-la-provence_2020-1-of-1.jpg Fotó: twitter

"Folyton tanulok. Amíg élek, ezt fogom tenni. Még nagyon tapasztalatlan vagyok az országúti versenyeken, nem érzem még a versenyek lüktetését, és taktikailag is fejlődnöm kell."

Ez a fejlődés tavaly alaposan felgyorsult, ahogy azt a Vueltán láthattuk tőle. Ő volt Roglic első számú segítője, ráadásul megnyerte a verseny egyik legnehezebb szakaszát. 

"Egyértelműen ez pályafutásom eddigi csúcspontja. Szakaszt nyerni egy nagy körön, az mindig extra."

Nem csak a győzelme volt extra, hanem az is, ahogy ünnepelt. Ahogy a célegyenesbe fordult, lepacsizott a kordonok mögött álló nézőkkel. Ilyesmit Chris Froome-tól aligha fogunk látni.

"A legtöbb monti-versenyen ez van, szóval számomra ez egy teljesen hagyományos ünneplés volt. A közönség annyira lelkes, és annyira pozitívan áll a versenyzőkhöz. Főleg a Vueltán. Még akkor is biztattak, amikor az utolsó helyen haladtam. Ilyen nincs máshol, ilyen csak az országúti kerékpárban van. Itt nemcsak akkor ünnepelnek, ha nyertél, akkor is, ha vesztettél."

A leállás senkinek sem öröm, de így legalább van ideje hazamenni, és viszonylag sok időt otthon tölteni.

"Ahol felnőttem, Durangóban senki sem tekert országúton. Mindenki abból indult ki, hogy mégis miért mennél országútra, ha itt vannak a hegyek és montizhatsz is. Az sokkal nagyobb poén. Én azonban fokozatosan beleszerettem az országúti keróba. Az a jó, hogy otthon a srácok ezért nem tekintenek árulónak, vagy ilyesmi. Főleg azért nem, mert el szoktam velük menni montizni és sörözni is."

"Hogy akarnék-e kapitány lenni? Szép cél persze, de nem hiszem, hogy nekem való. Egyszerűen nem olyan a beállítottságom, hogy a nagy körökért harcoljak. Keményen dolgozok, kitartó vagyok, de egy csomó áldozatot meg kell hozni ahhoz, hogy minden egyes nap koncentrált tudj lenni. Minden egyes energiamorzsára figyelni kell, hogy véletlenül se pazarolj el többet annál, amennyit nagyon muszáj. Ez nem hangzik túl élvezetesnek a számomra."

Sepp KussSepp Kuss (Fotó: Europress/AFP)

"Engem a hegyi szakaszok izgatnak, az az én terepem. Ez sem könnyű persze, mert ahhoz, hogy jó tudj lenni, iszonyatosan szenvedni kell, de vállalom, mert itt érzem otthon magam. Az igazán ikonikus hegyeket, bevallom, még nem nagyon ismerem, de nagyon szeretném őket felfedezni, ez az egyik legfontosabb célom."

És mi lesz, ha nem tekerhet már 2020-ban?

"Én itt leszek, van időm. Kiderült számomra, milyen ingatag és bizonytalan itt minden, hiába van az embernek akár többéves szerződése is. Ha a nagy egészet nézzük, akkor ami most van, az nem olyan hosszú idő. Ha valamit szenvedélyesen szeretek csinálni, akkor ott beleférnek hullámvölgyek is. Jól akarom érezni magam, nem akarom túl komolyan venni a dolgokat."


Procycling

Hozzászólások