ES Bringa - Savio: "Amikor 2016-ban azt mondtam, hogy Bernal sárga trikós lesz, mindenki hülyének nézett"
Savio: "Amikor 2016-ban azt mondtam, hogy Bernal sárga trikós lesz, mindenki hülyének nézett"
Fotó: Europress/AFP

Savio: "Amikor 2016-ban azt mondtam, hogy Bernal sárga trikós lesz, mindenki hülyének nézett"

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/02/17 14:27
Köszönhetően a hosszú évek során jól kiépített megfigyelő hálózatának, szinte az összes dél-amerikai tehetségen rajta van a szeme. Egan Bernalt mondjuk Olaszországban ismerte meg, de nem sokat gondolkozott a szerződtetésén.

Gianni Savio három évvel azután, hogy elengedte a legnagyobb ígéretét a Sky-hoz, pontosan tudja, hogy kiváló üzletet csinált. Bernal eladása ugyanis anyagilag is stabillá tette a csapatát, bár arra valószínűleg ő sem számított, hogy a kolumbiai versenyző már a második Tour de France indulása alkalmával sárga trikós lesz.


Az Andronival szinte hazajársz a San Juanra. De mióta ismered ennyire jól a dél-amerikai versenyeket?
Először 1989-ben jöttem el megnézni az akkoriban igen népszerű Tour de las Américas versenyt, ahol kiszúrtam egy fiatal venezuelai srácot, aki épp megnyerte a királyszakaszt. Ő volt Leonardo Sierra. Az első versenyzőm, akire itt találtam rá. Után jött Cacaíto Rodríguez, aki Ugrumov és Pantani előtt nyert komoly hegyi befutót a Touron, aztán Freddie González, meg José Rujano. Ő ugye 2005-ben dobogós volt az olasz körön Savoldelli meg Simoni mögött, illetve nyerte a hegyi összetettet. Aztán ott volt José Serpa és Hernán Darío Muñoz. De sorolhatnám tovább a neveket.

Hogy sikerült őket megszerezni?
Volt egy jó barátom, az állami rádiónál dolgozó Héctor Urrego. Ő mesélt nekem folyamatosan a fiatalokról. És voltam Kolumbiai szövetségi kapitány is abban az időszakban, amikor Botero vb aranyat nyert. Ez dél-amerikai versenyzőként csak neki sikerült.

És Bernalt, hogy szúrtad ki?
Őt 
Paolo Alberati ajánlotta nekem, aki akkoriban Bernalt segítette Olaszországban. A Coppa Agostonin futottunk össze, ahol elmeséltem neki, hogy egy fiatal hegyimenőt keresek. Erre közölte, hogy épp itt van vele egy ilyen srác. Bemutatta Egant én meg annyit tudtam mondani, neki, hogy: "de hisz ő még gyerek!" Aztán pár nap múlva megkaptam a tesztjei eredményét, és azonnal leigazoltam.

2JQG53Q5ZUzhp4WpD8VLpZ-1200-80.jpg Fotó: twitter

Gondoltál arra, hogy egyszer sárga trikót nyerhet?
Mikor tavaly elért Párizsba, pont eszembe jutott, hogy talán először a 2016-os 
Giro del Mediterráneo végén jelentettem ki nyilvánosan, hogy ez a srác elképesztően jó lesz, és egy nap Tourt fog nyerni. Pedig azon a versenyen nem is nyert, "csak" a WT-versenyzőkkel együtt jött meg. Amikor ezt kimondtam, mindenki hülyének nézett.

Ő a valaha volt legjobb versenyződ?
Azt hiszem igen. 19 évesen olyan feje volt, mint egy rutinos, 30 éves kerékpárosnak. Soha nem felejtem el, hogy búcsúzóul azt mondta nekem: "Gianni, mindig hálás leszek azért, amit értem tettél, de nekem most már a világ legjobbjai ellen kell versenyeznem!"

Igen, amikor rólad beszél, mindig látszik rajta, hogy őszintén hálás.
És ez nagyon büszkévé tesz. Végtére is ezért dolgozom, hogy ilyen történetek megszülethessenek. Nekünk 3 millió euró környékén van a költségvetésünk, nem tudunk versenybe szállni a World Tour csapatok ellen, akik 20 millióból dolgoznak...

Most, hogy Egan már Tour győztes, nem vagy egy kicsit mérges? Hisz több pénzt is kereshettél volna vele.
Ez nem pénz kérdés. Én imádom a kerékpársportot, a nagypapám "hagyta rám" ezt az egészet. Nem vagyok gazdag, de nem is élek rosszul. Közben azt csinálom, amit szeretek. Nem tudtam volna tovább megtartani Bernalt, neki akkor kellett szintet lépnie. Egy évig figyelt és tanult Froomék mellett, aztán jött az esély, és rögtön kihasználta.

bernal-savio1.jpeg.jpg Fotó: twitter

Szerinted most egy Bernal-korszak elején járunk?
Abban biztos vagyok, hogy még jó pár nagy kört fog nyerni. Egan nagyon okos és céltudatos srác, udvarolhat neki akár Miss Universe is, akkor sem fogja elveszíteni a fejét. Tudja mit akar, megvan a saját élete, a barátnője, egyszerűen lehet kizökkenteni. Képes lehet dominálni a következő években, de lesznek ellenfelei. Például Evenepoel, akiben elképesztő őserő dolgozik. De Egan a hegyeken azért nagyon más szint. 

Egyébként volt olyan dél-amerikai versenyződ korábban, akinek nagy jövőt jósoltál, de nem futott be igazán komoly karriert?
Volt persze, José Rujano. Háromhetest kellett volna nyernie. Jó volt időfutamban, csodálatosan ült a kerékpáron, csak aztán a pénz választotta és elment a Quick-Stephez. Ahol nem volt önmaga és csomó problémával küzdött. Utólag elismerte, hogy sok rossz döntést hozott. Ha akkor a mostani fejével gondolkodik, nagy bajnok válhatott volna belőle...


Marca

Hozzászólások