ES Bringa - Sam Bennett: "Nálam a Quick-Step egy gyerekkori szerelem"
Sam Bennett: "Nálam a Quick-Step egy gyerekkori szerelem"
Fotó: Europress/AFP

Sam Bennett: "Nálam a Quick-Step egy gyerekkori szerelem"

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/01/21 17:23
"A gyerekkori álmom vált valóra azzal, hogy ebbe a csapatba igazoltam." A focistáknál gyakran halljuk ezt a mondatot, a kerékpárosoknál már kevésbé. Pedig a fiatalon nagy Tom Boonen rajongónak számító Sam Bennett most tényleg megcsinálta. Végre a kedvenc csapatában versenyezhet. 

Nem volt könnyű menet, jó későn jelentették be, de csak összejött az a szerződés. Sam Bennett a 2020-as szezont a Quick-Step versenyzőjeként kezdte. Ahogy kell, egyből győzelemmel. De miért választotta egy ír srác a kerékpársportot, amikor az édesapja csak a focival foglalkozott. És miért rajong valaki ennyire Tom Boonenért? Egyáltalán honnan jön ez a Quick-Step imádat? Sam Bennett erről és a flamand kerékpársporthoz fűződő viszonyáról is mesélt a belga sajtónak.
 

"Apu 1989-ben a belga harmadosztályú Eendracht Wervikhez igazolt, így nem sokkal később én már Belgiumban születettem. Négy múltam amikor hazaköltöztünk, így tekerni is ott tanultam meg. Bár egészen kicsi voltam, valahogy tisztán emlékszem a házunkra, és arra, ahogy a kertben körözök. Anyuék szerint csak azt követően kezdtem el önállóan járni, hogy már ment a tekerés. És az is megvan, hogy az oviban senkit nem értettem. Beszéltek hozzám a többiek, de esélyem sem volt válaszolni. Semmit nem beszéltem flamandul."

Bennett tehát az első 4 évét Írországtól távol töltötte, de a sulit már otthon kezdte. Hiszen Michael az édesapja idővel a visszavonulás mellett döntött. Szóval jöhetett a költözés.

000_1O22LS.jpgFotó: Europress/AFP

"Apu 1995-ben úgy döntött, hogy befejezi a pályafutását. Szerencsére egyből állást kapott edzőként a Waterfordnál, szóval költözhettünk haza. Bár az írek fociőrültek, az a környék szerencsére kifejezetten kerékpáros. Köszönhetően annak, hogy ott élt Sean Kelly. Szóval volt lehetőség a tekerésre, és engem a foci igazából soha nem is érdekelt. Bár furcsa, hogy gyerekként azt sem tudtam ki az a Sean Kelly, nekem az ő neve sokáig csak egy edzőközpontot jelentett."

De abban, hogy Bennett profi lett, nem csak az írek legendás versenyzője, hanem egy bizonyos Tom Boonen is benne volt.

"Tizennégy lehettem amikor először beneveztem egy helyi monti versenyre, de az igazi motiváció a tv-ből jött. Láttam 2005 szeptemberében Boonent vb-t nyerni, és az komoly hatással volt rám. A szobám tele volt a posztereivel, ő volt a nagy példaképem. Akkoriban egy Roubaix-t vagy egy Flandriát semmi pénzért ki nem hagytam volna. Tisztán emlékszem az első találkozásunkra, 2015-ben volt az ománi körön. Várom a rajtot, erre valaki megkopogtatja a vállam. Ő volt az. Csak simán gratulálni szeretett volna nekem, mivel pár nappal korábban némi meglepetésre nyertem Katarban egy sprintet. Komolyan mondom, hogy nem tudtam válaszolni. Egy hang sem jött ki a torkomon. Egyszerűen nem hittem el, hogy Tom beszél hozzám."

Sam Bennett: "A kerékpársport kihozta belőlem az igazi személyiségemet" | Hosszabbítás

Itt már csak egy gazdag amerikai nagybácsi segíthet.Lehet, hogy ez így szó szerint nem hangzott el a Bennett-családnál vacsora közben, de egy kisebb csodára tényleg szükségük volt ahhoz, hogy Sam a jövőben is magas szinten tudjon tekerni.

"Annak ellenére, hogy hazaköltöztünk Írországba, apu kapcsolatban maradt egy csapattársával Rik Masillal, akit minden nyáron meglátogattunk Moorsledében. Ott aztán hétvégente lehetőségem volt tekerni, ekkor nagyjából 16 lehettem. Helyi utánpótlás versenyeken indultam, kétszáz fős mezőnyben. Gondolhatjátok, hogy egy nyár alatt - és a következő két évben - mennyit tanultam a versenyzésről. Riknek és a feleségének rengeteget köszönhetek, csomót segítettek nekem akkoriban. Nekik köszönhető, hogy van egy hivatalos fan clubbom Moorsledében. Szerencsére ott voltak novemberben az esküvőmön."

Sam Bennett pályafutásának eleje tele volt buktatókkal. Súlyos sérülések, kevés lehetőség, ismeretlen csapatok. Minden adott volt ahhoz, hogy feladja. De ő csak nyomta tovább, mert érezte magában az erőt. Aztán ahogy lenni szokott, jött valaki, aki mindenben támogatta.

"2010-ben egy autó edzés közben elütött, mindkét térdem megsérült. Nem sokan hittek volna bennem, de Kurt Bogaerts lehetőséget adott nekem az An Post-Sean Kellynél. Hét idegen sráccal laktam együtt, akkor ismertem meg Andy Fennt, Gediminas Bagdonast és Shane Archboldot. Volt idő amikor Kurtnál laktam, és ő ajánlott be egy holland térd specialistához is. Nélküle nem lett volna esélyem arra, hogy eljussak a profik közé. Nem volt kérdés, hogy ő lesz az esküvői tanúm. Sajnos már nincs meg az utánpótlás csapata, de legalább ő edzi Tom Pidcockot, aki így a lehető legjobb kezekbe került."

000_1O22LM.jpgFotó: Europress/AFP

De, hogy jött a quick-stepes lehetőség?

"A tavalyi Sanremo előtt szerettem volna megnézni a befutót. A Specialized olaszországi képviselője ott volt velünk a hotelben, és mondta, hogy elég veszélyes kimenni csak úgy, ha nem ismered a környéket. Egyből megcsörgette Bramatit, aki megengedte nekem, hogy a Quick-Stepes srácokkal együtt bejárjam a pályát. Gilbert, Viviani és a későbbi győztes Alaphilippe is végig nagyon rendes volt, egyszerűen jól éreztem magam velük, amikor megálltunk egy kávéra. És hát nálam a Quick-Step gyerekkori szerelem Boonen miatt. Tényleg az volt a nagy álmom, hogy ebbe a sorba igazoljak."


Ahol most olyan elődök nyomába léphet, mint Boonen, Cavendish, Kittel, Gaviria, vagy Viviani.

"Igazából akkor fogtam fel, hogy itt vagyok, amikor az első calpe-i edzőtáborban ültem a vacsoránál. Körbenéztem, és akkor esett le, hogy tényleg sikerült, a Quick-Step versenyzője lettem. Nem érdekel már a múlt, a tavalyi Tour, csak előre nézek. Nyomás pedig nem az elődök, hanem magam miatt van. Nem szeretnék fogadkozni, és nem szeretnék az a versenyző lenni, akit beharangoznak egy nagy bombaként, aztán soha nem robban fel. De itt van mellettem Hodeg és Jakobsen, szóval a felelősség kissé megoszlik. És Morkov, Keisse meg Archbold miatt azt hiszem, hogy a lehető legjobb vonatra szálltam fel."


nieuwsblad.be, hln.be


Hozzászólások