ES Bringa - Saját kabin és utcanévtábla
Saját kabin és utcanévtábla
Fotó: Europress/Getty

Saját kabin és utcanévtábla

Bodnár GergőBodnár Gergő
2015/01/11 09:40

Niki Terpstra.

Tavaly áprilisban Paris-Roubaix-t nyert. Vagyis legenda lett. A szokásoknak megfelelően kapott is egy névre szóló kabint a zuhanyzóban.

Azonban ez győzelem sem volt elég ahhoz, hogy szeptemberben bekerüljön a vb-keretbe, vagy megkapja az év holland kerékpárosa címet. "Tudom, hogy nem sportszakmai szempontok alapján döntöttek" - nyilatkozta azt követően, hogy Tom Doumolint választották 2014 legjobbjának.

A kis Niki focival kezdett, egészen 9 éves koráig kapusként játszott. "Egész egyszerűen nem szeretett futni a labda után" - mondta kisfia posztválasztásával kapcsolatban Margaret, az édesanyja. De mivel a haverokkal, az Amszterdam közelében található Wormerben sokat versenyeztek szabadidejükben, leragadt a kerékpárnál. Pedig mehetett volna gyorskorcsolyázónak, ahogyan Dauwe az apukája.

A kiváló pályásnak számító Terpstra 2011 óta az Omegánál teker, de kétségtelenül a tavalyi volt a legjobb éve. A PR megnyerésével pályafutása legnagyobb sikerét érte el, nem mellesleg az egyik legrangosabb tavaszi egynapos történetének, hatodik holland győztese lett.

Knaven 2001-es sikere után az első holland, aki PR-t nyert

Az áprilisi sikerét egy kisebb műtét miatt az édesanyja nem tudta a helyszínen figyelemmel követni (a tv előtt ülve, természetesen elsírta magát), de a tesója és az apukája ott volt a Roubaixban. A győzelme után nem sokkal Wormerben spontán bulival köszöntötték, és szülővárosában utcát is elneveztek róla...

Nagyon bíznak benne az Etixxnél, hisz már az előző szezon közben három évvel meghosszabbították a szerződését. Terpstra is tudja, az ellenfelek is máshogy tekintenek rá. "Az elvárások nagyok, de az én igényeim is nőttek. Jobb évet szeretnék összehozni, mint amilyen a 2014-es volt".

Ez tényleg nem lesz egyszerű hisz a PR mellett, megnyerte a katari kört és a Dwars door Vlaanderent is.

Határozottan kiáll a véleménye mellett, nem fogja vissza magát. Szerint nem volt jó döntés licenszt adni az Astanának, de egy nemrég adott interjúban például a nemzetközi szövetséget is kritizálta. "Az UCI sok hibával dolgozik, ezt kár lenne tagadni. Nem nyitottak az új elképzelésekre és kicsit le vannak lassulva. Mintha nem a versenyzők érdekeit védenék. Egy rangos verseny megnyerése esetén, kisebbfajta csodának számít ha egy éven belül utalják a pénzdíjadat. De azt sem egyben, hanem csak részletekben...Hogy vállalnék-e valamilyen pozíciót a mezőnyben? Ameddig tekerek biztosan nem, maximum a visszavonulásom után. Lennének ötleteim, nekem például a 6 fős csapatok is nagyon tetszenek. Így jóval érdekesebbek a versenyek. De most inkább magamra, a versenyzésre koncentrálok."

Hozzászólások