ES Bringa - Sagan szerint a kerékpár dögunalom, szurkolóként is csak az utolsó 5 km-t tartja érdekesnek
Sagan szerint a kerékpár dögunalom, szurkolóként is csak az utolsó 5 km-t tartja érdekesnek
Fotó: Europress/AFP

Sagan szerint a kerékpár dögunalom, szurkolóként is csak az utolsó 5 km-t tartja érdekesnek

Kálmán LaciKálmán Laci
2018/09/19 10:26

Peter Sagan nem nagyon érti, hogy az emberek vajon miért nézik az országúti kerékpárversenyek hosszú, eseménytelen szakaszait. Szerinte ez egy unalmas sport, és drukkerként őt csak az utolsó 5 km érdekli. 

A háromszoros világbajnok végigtekerte a Vuelta három hetét, azonban nem tudott újabb győzelmet szerezni a szivárványszínű trikóban. Négyszer volt második, de szerinte ennek semmi jelentősége, úgy véli ugyanis, hogy a rajongók zöme minden bizonnyal végigaludta a verseny három hetének legnagyobb részét.

"Nehéz ezt elmagyarázni" - kezdi Sagan. "Tegyük föl, hogy van egy 200 kilométeres szakasz a tévében. 100-zal a vége előtt bekapcsolom, és végignézem versenyt, amelyek egyébként mindig ugyanúgy zajlanak. Közben eltelik két óra, és te ott ülsz a készülék előtt úgy, hogy nem történik az égvilágon semmi."

"Ha csak az utolsó 10 vagy 5 km-t nézed meg, az teljesen más, akkor már minden nagyon gyorsan történik. De 100-zal a vége előtt? Akkor bealszol, nem? Aztán a végére persze felébredsz, mert a vége azért mégiscsak érdekel. Komolyan azt gondoljuk, hogy az embereket az egész szakasz izgatja? Nem látom be, miért. Én rajongóként csak az utolsó 5 km-t nézem meg."

Ha a szakaszok unalmasak, abban a Bora pont annyira hibás, mint a többi csapat. Sagan emberei nagyban segítették a főnököt, miközben a nézők java - ezek szerint - éppen sziesztázott. A Tourt, ahol Sagan három szakaszt is nyert az idén, az első km-től az utolsóig közvetítettük mi is az Eurosporton. A nézők tehát láthatták, hogyan formálódtak a szökések, az elől lévők hogyan építették föl az előnyüket, és végül a mezőny hogyan érte utol a szökevényeket. Ez utóbbi egyébként a Vueltán nem mindig sikerült. 

sagan.jpg Fotó: Europress/AFP

Sagan 2015 óta először vett részt a Vueltán, és 2011 óta először fejezte azt be. Annak, hogy végigment, elsősorban az az oka, hogy formába akart lendülni az innsbrucki világbajnokság előtt. 

"Magam miatt mentem végig. És, mert itt a szezon vége. Jön a vb, és én jobban szerettem volna itt, versenykörülmények között edzeni, mielőtt hazamegyek Monacóba. Otthon mégis mit csináltam volna? Semmit."

Mint elmondta, nincsenek győzelmei reményei egy olyan pályán, ahol 5,000 méter szintet kell megmászni.

"Nem lesz könnyű. Leginkább azért megyek oda, hogy megmutassam magam, és, hogy viseljem a szlovák mezt. Tartozom ennyivel a hazámnak. Meglátjuk, mi lesz, de nem bízom a győzelemben."


(Forrás: cyclingweekly)
Hozzászólások