ES Bringa - Sagan: "Nagyon szeretnék egyszer a Girón is indulni!"
Sagan: "Nagyon szeretnék egyszer a Girón is indulni!"
Fotó: Europress/AFP

Sagan: "Nagyon szeretnék egyszer a Girón is indulni!"

HosszabbitásHosszabbitás
2019/07/05 12:51
A hetedik zöld trikójáért száll harcba Peter Sagan a hétvégén kezdődő Tour de France-on. Ha sikerül, maga mögé utasítja a szintén hat pontversenyt nyerő Erik Zabelt.

Hogy mi történt tavasszal, mikor nem sikerült egy klasszikust sem nyernie?
"Hát igen...Minden év más, ez van." - válaszolja saganosan.

Ennek okára már sikerült némileg bővebb választ adnia:
"A szezon elején egy magaslati edzőtáborban Sierra Nevadában beteg lettem, elkaptam egy gyomor vírust. Ott volt az Education First néhány versenyzője is velünk, közülük is volt aki beleesett ebbe. Ez kicsit lelassított. De most már jól vagyok."

És ez mindent megmagyaráz?
Igen. Ha voltál már gyenge és beteg, akkor tudod ezzel együtt jön minden. Én is ember vagyok, nem egy robot. De persze ez nem panasz (nevet). Engem soha nem hallasz panaszkodni.

Zavart, hogy kivételesen nem te voltál a legjobb?
Ha érzed, hogy nem tudod a legjobbadat hozni, az... fejben persze nehéz. De mit tudtam volna tenni mást? De már szerencsére ezt is messze magam mögött hagytam. Huh!

043_BELGAIMAGE-146950023.jpg Fotó: Europress/AFP

Ez a hivatalos verzió tehát, Sagan rosszkor lett beteg, nem tudott a megfelelő kondícióba kerülni és ez elrontotta a tavaszát. Feladta a verseny végén az Amstelt, nem igazán volt motivált a Waalse Pijlen sem, a Liege-en meg el sem indult végül. Vajon tényleg csak ez volna a háttérben?

A tavasz után próbáltál tenni valamit, hogy megtaláld újra a formád?
Igazából semmit. Meggyógyultam! Egy hétig nem ültem bringára, hagytam, hogy regenerálódjon a testem, majd elkezdtem újra edzeni. Ennyi.

Néha egy tavaszi verseny után azt a benyomást kelted, hogy magad mögött akarod hagyni a kerékpározást.
Ha vége a versenynek nem gondolok többet a versenyzésre. Könnyen magam mögött tudom hagyni.

Mit csinálsz olyankor?
Például a fiammal Marlonnal vagyok. Még mindig fiatal, 1 éves és nyolc hónapos. Még nem beszél túl sokat, de egészséges, nő mint a gomba, sokat nevet és sétálgat. Remek kis srác! Amikor tudom csak hívom.

Ugyan Sagan hangja lelkesnek hatott, mégsem tünteti el a mentálisan fáradt kerékpáros képét előlünk, aki még csak háromszor nyert idén. 2012 óta nem vágott neki a Tournak ennél kevesebb győzelemmel. Ez mind csak a vírus miatt lenne? A tavalyi innsbrucki VB után azt állította, hogy megkönnyebbült azzal, hogy lekerült róla a szivárvány színű trikó, ugyanis egy kis nyugi neki sem árt. De úgy néz ki ennek a cáfolata valósult meg:

"Nem igazán változott semmi (nevet fel hangosan). A mezőnyben minden ugyanúgy történik körülöttem.. Tökmindegy melyik trikót viselem, még mindig sok interjúra hívnak. De megtanultam ezzel együtt élni."

Mi a véleményed a fiatalokról? Például Van der Poelról? Elég jól kezdett.
Persze, ez jó. De várjuk ki mi lesz belőle, könnyű megnyerni az első versenyedet, sokáig a top 10 között lenni, sokkal nehezebb.

Djb36o0U0AIG8Ew.jpg Fotó: Twitter

Az új generáció megnehezíti azt, hogy te nyerj?
Győzni sose volt könnyű. Régebben ott volt ellenem Cancellara vagy épp Boonen. Most mások az ellenfeleim. Ez a természetes evolúció. Mit tudnék ez ellen tenni?

Mathieu Van der Poel egyszerre teker az országúton illetve a montisok között. Azt csinálja, amit te is szerettél volna.
Jó neki. Szerencséje van, hogy egy kis csapatban versenyzik, ahol ez lehetséges. De ha vált, ez nagyon nehéz lesz
a továbbiakban. De ez az Ő döntése, az Ő élete. Nem érzem magam ehhez öregnek, de... de nem tudnám már ezt csinálni.

Ez egy rekord év lehet a számodra. 7. zöld trikó, 4. világbajnoki cím Yorkshire-ben...

"Az lehet...(mondja miközben lekopogja). Először szerezzem meg a zöld trikót. Mi másért töltenék három hetet Franciaországban...? Mindenkinek kellenek, hogy legyenek céljai az életben. Még nekem is."

000_1AX09R.jpg Fotó: Europress/AFP

Várod a Tour de France-ot? Emlékszem milyen volt még az első neked?
Fiatalként izgatott vagy az első Tour-részvételed miatt. Nekem már ez nincs meg. A Tour is csak olyan, amit végig kell csinálnom. Ez a munkám. Az elsőnél én is izgatott voltam és kíváncsi, mára ez már rutin lett. De persze nagyon élvezem, amit csinálok, a jó és rossz oldalaival együtt.

Tudod még élvezni?
A Tour különleges - mondja vállvonogatva - Hatalmas figyelem irányul ránk három hétig. Nagyon stresszes a Tour, reggeltől estig csak a kerékpározás. Nincs időd másra. Ezt élvezni? Szerintem te jobban élvezed a TV-n keresztül mint én a bringán.

Gondoltál már arra, hogy kihagyd a Tourt?
Ez nem az én döntésem, a csapaton és a szponzorokon múlik. Nagyon szeretnék egyszer a Girón is indulni. Akármikor, de nagyon sok mindenen múlik ez. De a versenynaptáramba se nagyon fér bele. Részt venni a Girón közvetlenül a klasszikusok után pihenés nélkül, nem a legjobb ötlet.


Pedig ez már akár jövőre is megtörténhetne, abban az évben, amikor Magyarországról, Budapestről rajtol majd az olasz kör. Ami számára is vonzó lehet, közel a hazájához indulhatna a ciklámen trikóért. Abból ugye még egy sincs neki....


Szöveg: Jankó Gergely
Forrás: Het Nieuwsblad

Hozzászólások