ES Bringa - Sagan: "Már látom a pályafutásom végét, de ez csak még jobban motivál"
Sagan: "Már látom a pályafutásom végét, de ez csak még jobban motivál"
Fotó: twitter

Sagan: "Már látom a pályafutásom végét, de ez csak még jobban motivál"

HosszabbitásHosszabbitás
2019/12/11 10:53
A szlovák világsztár épp tíz évvel ezelőtt kezdte meg profi karrierjét. Ebből az alkalomból egy friss interjúban visszatekint az elmúlt évekre, és 2020-as terveiről is mesél. 

2009, december. Az ekkor 19 éves Peter Sagan megérkezik új csapata, a Liquigas első összetartására, ezzel tulajdonképpen megkezdve profi karrierjét. Csendben meghúzódik a háttérben, ahogy a sajtó a csapat olasz sztárjaival, Ivan Bassoval és Franco Pellizottival foglalkozik. Egy évtizeddel később, három világbajnoki címmel és hét Tour de France zöldtrikóval a zsebében a szlovák klasszis egyértelmű sztárja német csapata, a Bora jövő évi keretét bemutató sajtórendezvényének. Élete az eltelt idő alatt teljesen megváltozott, Sagan azonban alig érzékelte az évek múlását:  

"Az évek úgy teltek el, mint egy csettintés. Némelyik szezon olyan gyorsan zajlott, hogy fel sem tudom idézni, mi történt közben."

Mégis, az idő Sagan számára sem telt el nyomtalanul. A szlovák januárban betölti a 30-at, a kort, ami a versenyzők többségét elkezdi emlékeztetni arra, hogy pályafutásuk nem tart örökké. Ezzel persze a háromszoros világbajnok is tisztában van: 

"Már látom magam előtt a karrierem végét. Nincs már sok évem hátra profiként, nem hiszem, hogy az én stílusommal 40 éves koromig tudnék tekerni. Ez viszont sokkal inkább motiváló, mint ijesztő, hiszen ha rájössz, hogy hamarosan befejezed, tudod, hogy élvezned kell ami hátravan."

000_1IK8PU.jpgFotó: Europress/AFP

Sagan szerződése még két évig él a Borával, a szlovák azonban egyelőre nem tűz ki magának egy konkrét dátumot a visszavonuláshoz, ezt inkább teljesítménye visszaeséséhez köti:

"Számomra az a legfontosabb, hogy stabilan jól teljesítsek. Nem elsősorban az eredmények tekintetében, persze ha nyerek néhány fontos versenyt az remek, de ha nem, hát nem."

"Az igazán fontos számomra, hogy jó formában legyek. Amíg ezt érzem, addig lesz motivációm a folytatáshoz, ha viszont úgy látom, már nem vagyok versenyképes, akkor valószínűleg úgy döntök majd, hogy abbahagyom."

A top formához azonban folyamatos munka szükséges. Bár Sagan sokak számára egy laza figurának tűnhet, aki sikereit sokkal inkább köszönheti vele született tehetségének, mint a kemény munkának, a valóságban épp annyit dolgozik teljesítményén, mint a mezőny bármelyik sztárja. A következő szezon első hat hónapjában például három  magaslati edzőtábor vár a szlovákra.

"Ebből a szempontból egyre nehezebbé és profibbá válik ez a sport. Nem csak az edzőtáborokról van szó, az étkezésre, az alvásra, mindenre figyelni kel..."

Ráadásul egy profi bringás élete ma már nem csak a versenyzésből és az edzésekből áll, az olyan sztárok mint Sagan, számos szponzori kötelezettségnek is meg kell, hogy feleljenek. 

"Ma már nem elég, ha csak jó bringás vagy, épp olyan fontos, hogy megfelelj a szponzoroknak és a rajongóknak."

000_1J45KF.jpgFotó: Europress/AFP

Sagan szerint nem csak a felkészülés és az egyéb feladatok, maga a versenyzés is teljesen megváltozott az elmúlt években:

"Az egész sokkal inkább hasonlít az amatőr versenyekre, folyamatosak a támadások egész nap. Amikor profi lettem, még teljesen máshogy mentek a dolgok. A klasszikusokon ott volt Cancellara és Boonen, a csapataik pedig csak azért dolgoztak egész nap, hogy nekik kontrollálják a versenyt. Ma már ez elképzelhetetlen."

Az állandó támadásokra való panaszkodás furcsán hangozhat egy olyan versenyzőtől, mint Sagan, aki fiatalon maga is arról lett ismert, hogy gyakran kezdett vakmerő korai akciókba. Persze ez még azelőtt történt, hogy a szlovák 2015-ben megnyerte első világbajnoki címét, azóta a riválisok különös figyelmet szentelnek neki minden versenyen.

"Mindenki arra figyel, én mit lépek egy adott helyzetben. Közben viszont én is figyelem őket. Ezeket a játszmákat minden versenyen lejátsszuk.
 

Nem volt ez másként az idei világbajnokságon, Yorkshire-ben sem. Sagan úgy döntött, hogy 33 kilométerrel a vége előtt nem ugrik Van der Poel és Trentin támadására, bízva abban, hogy a mezőny segít majd neki visszahozni a szökevényeket. Az esélyesek csapattársai azonban eddigre mind kimerültek, a favoritok pedig nem akartak összedolgozni vele. Sagan utólag már látja, hogy hibát követett el, de nem feltétlenül bánja döntését:

"Talán megvoltak a lábaim a győzelemhez, de nem akartam mindent kockára tenni. Annak ellenére, hogy szlovákként mindig kis csapattal indultam, nyertem három világbajnoki címet. Ez vajon azért történt, mert szerencsém volt, vagy mert okosan versenyeztem? "

000_1LP4RF.jpgFotó: Europress/AFP

Bárhogy is, a szlovák nem 2020-ban fogja növelni világbajnoki címei számát. Sagan ugyanis hosszú évek óta először indulni sem tervez a szeptemberi vb-n. A tervek szerint viszont karrierje során először ott lesz a Girón, a tavaszi klasszikusok mellett pedig a Touron is elindul majd. A Francia Kör után még rajthoz áll a Tokiói olimpia mezőnyversenyén, utána viszont befejezi a szezont:

"Számomra az év a Tour és az olimpia után véget ér majd. Az idény így csak hat hónapból fog állni, de az hat kemény hónap lesz."

Bár az olimpiai útvonal kifejezetten nehéz, Sagan ezúttal nem érzi úgy, hogy 2016-hoz hasonlóan inkább mountain bike-ban kéne indulnia a játékokon:

"Négy éve megpróbáltam, de rájöttem, hogy túl sok időt vesz igénybe az átállás. Talán azoknak, akik sosem hagyták abba, könnyebben megy, de ők nem is versenyeznek évi 85-90 napot országúton."

Sagan mondataival egyértelműen Mathieu Van der Poelra céloz, hiszen a holland sztár jövőre részben országúti ambícióit is félreteszi, hogy az olimpiai monti versenyre jó formában legyen, emellett pedig rendszeresen indul cyclo-cross versenyeken is. Bár junior korosztályban mindkét szakágban sikeres volt, Sagan egyikre sem érez késztetést:

"Nincs meg hozzá a motivációm. Miért versenyeznék mountain bike-ban? Mennyit is megy Van der Poel országúton? Sokkal inkább tőle kellene megkérdezni, hogy nem szeretne-e csak erre koncentrálni, mert két lábbal állni egy cipőben nem egyszerű feladat."

Sagan tehát 2020-ban is kizárólag az országútra koncentrál majd. Első versenye januárban lesz Argentínában, a felkészülést viszont már a héten megkezdte egy mallorcai edzőtáborral. Talán nincs olyan messze a nap, amikor befejezi pályafutását, addig azonban a pörgés és a munka sohasem áll le.  


Szöveg: Szabó Bence

Forrás: Cyclingnews.com

Hozzászólások