ES Bringa - Sagan: "Humor nélkül minden sokkal nehezebb"
Sagan: "Humor nélkül minden sokkal nehezebb"

Sagan: "Humor nélkül minden sokkal nehezebb"

Kálmán LaciKálmán Laci
2018/01/30 17:35

Peter Sagan teljes mértékben a jelenben él. Nem aggódik a jövő miatt, sokkal inkább formálja azt.

"Fogalmam sincs, mi fog történni az életemben. Akkor meg minek agyaljak rajta? Most itt vagyok, ez a lényeg."

Ausztráliában kezdte a szezont. Nyert egy szakaszt és övé lett a ponttrikó a Tour Down Under-en, úgy néz ki tehát, hogy minden adott egy kiváló 2018-as évhez.

Sagan napjaink kerékpársportjának egyik legeredetibb figurája. Gesztusai, beszólásai, vicces videói azonnal szétterjednek a neten. Bármilyen banális helyzetből képes valami szórakoztatót kihozni. Nem csoda, hogy a szurkolók hihetetlenül szeretik őt, valamint így van ezzel ellenfelek a többsége is.

Ennél a képnél talán semmi sem foglalja össze pontosabban, milyen is ő valójában.

whyso

Fotó: Twitter

"Hogy miért ez? Mert mindenki olyan komolyan vesz mindent" - kezdte a válaszát, mikor az új tetkójáról kérdezték. "Vehetjük az életet lazábban is. Akár még jól is érezhetjük magunkat. Ha a humor eltűnik, valahogy minden sokkal nehezebb."

Sagan tehát élvezi az életet. Miért is ne tenné? Háromszoros világbajnok, az ősszel apuka lett, ráadásul nemrég töltötte a 28-at, ami azt jelenti, hogy a legjobb korban van, a karrierje még csak most teljesedhet ki igazán. Amikor pedig a TDU után feltették neki az egyik legközhelyesebb újságírói kérdést, hogy visszatér-e jövőre Ausztráliába, ő amolyan saganosan válaszolt.

"Még azt sem tudom, holnap mit csinálok. Akkor mégis hogyan mondhatnám meg, mi lesz egy év múlva?"

Márciusban kezdi versenynaptárának európai részét. A Strade Bianche lesz majd az első állomás, azt követi a Tirreno, majd a Sanremo.

Csapatának, a Borának nagy szüksége van rá. Nem csak az eredményeire, hanem a személyiségére legalább annyira. Patxi Vila, sportigazgató, és Daniel Oss, csapattárs szavai is ezt támasztják alá.

"Ő egy művész" - mondta Vila. "Képes olyasmikre a kerékpárral, amire senki más nem. Vigyáznunk kell rá, mert lehetetlen lenne pótolni őt. Néha a kerékpár túl komollyá válik. Túl nagy szerep jut a számoknak. Néha elveszítjük a lényeget: azt, hogy ez a sportág a mókáról is szól. Ezt adja meg nekünk Peter."

"Ő egészen különleges. Szenvedéllyel és ösztönből versenyez" - mondta Oss. "Mindemellett ő egy igazi profi is természetesen, aki elvégzi azt a munkát, amit kell. Ugyanakkor tud improvizálni, és bármikor képes valami varázslatra is. Nincs hozzá fogható versenyző a mezőnyben."

sagan

Fotó: Twitter

Sagan egy olyan karakter, akire a sportágnak vitán felül szüksége van. Azért kerékpározik, mert odavan érte, azért versenyez, mert veleszületetten jó benne, és azért győz, mert valami bekattan nála belül, amikor meglátja, vagy csak megérzi maga előtt a célvonalat.

"A versenyen minden megváltozik" - mesélte Sagan. "Lehetsz normális a hétköznapokban, de amikor 5 km-re vagy a céltól, akkor nincs mese, meg kell próbálni. Ez egyfajta belső kötelesség. Belefektettél egy csomó munkát, és a célvonal ott van előtted. Ilyenkor azt érzed, hogy te akarsz lenni a legjobb."

"Szokták kérdezni, hogy hogyan csinálom. Nem tudom, ezen nem gondolkozom. Ha az elvárásokon kezdenék el filózni, akkor csalódások érnének."

Sagan csak élvezni akarja a pillanatot. Megélni azt az élményt, amit az elméjének a szabadsága biztosít a számára.

És szerinte az egészben van valami sorsszerűség.

"Kilenc éves koromban elkezdtem kerékpározni. Kiderült számomra, hogy tehetséges vagyok. Most csak folytatom azt tovább."

 

(Forrás: velonews)
Hozzászólások