ES Bringa - Két nagy körverseny, egynaposok nélkül - ilyen lesz Sagan 2020-as szezonja a folytatás után
Két nagy körverseny, egynaposok nélkül - ilyen lesz Sagan 2020-as szezonja a folytatás után
Fotó: Europress/AFP

Két nagy körverseny, egynaposok nélkül - ilyen lesz Sagan 2020-as szezonja a folytatás után

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/07/08 09:45
Strade Bianche kezdésként, két olaszországi egynapos, egy bemelegítő Dauphiné a Tour de France előtt, majd jöhet a Giro, pályafutása során először. Összeállt Peter Sagan 2020-as versenyprogramja, melynek legjelentősebb újdonsága, hogy kimaradtak belőle a jelentősebb tavaszi, illetve most már októberi egynaposok.

Két nagy körversenyen is ott lesz idén Peter Sagan, akit először a Touron, majd az október 3-án rajtoló Girón láthatunk. Ahogy az már korábban is biztossá vált, sem a Flandrián, sem a Roubaix-n nem lesz ott, hisz az októberre tett egynaposok idején, ő az olasz körön fog tekerni.

A 2020-as idényt augusztus 1-én, a Strade Bianchén folytatja, majd négy nap múlva jön a Milánó-Torinó, amely ezúttal sprinterbarátabb lesz, tehát a megszokottól eltérően nem a supergai emelkedő tetején ér véget.

08.01 Strade Bianche
08.05 Milano-Torino
08.08 Milano-Sanremo
08.12-16 Criterium du Dauphiné
08.29-09.20  Tour de France
10.03-25 Giro d'Italia

Így néz ki Sagan 2020-as versenyprogramja

Sagan aztán ott lesz a Sanremón, majd a négy nap múlva rajtoló Dauphinén. Ezzel a versennyel melegít a Tourra, ahol szokás szerint egy-két szakaszgyőzelem mellett a zöld trikó lesz a célja, melyet pályafutás során - rekordot jelentő - hét alkalommal is megnyert.

2012 óta csak egyszer, 2017-ben nem lett az övé a pontversenyben, amikor az emlékezetes Cavendish-féle ütközés miatt kizárták.

Sagan azt követően, hogy lenyomja a Tourt, elmegy a Giróra, ahol pályafutás során még soha nem indult. Ez a program azt jelenti, hogy idén nem láthatjuk a vb-n, ahol saját megfogalmazása szerint nem sok értelme lenne indulnia, hisz kifejezetten hegyimenős a pálya.

000_1IY7DE.jpgFotó: Europress/AFP

"Ugyan változott a dátum, de én korábban a szavamat adtam. Kezet ráztunk a szervezőkkel, megbeszéltük, hogy idén ott leszek a Girón, így most nem lenne túl korrekt, ha dobnám az egészet. Nagyon bízom benne, hogy októberben már szurkolók is lehetnek az út mellett, mert úgy lenne igazi a verseny" - mondta Sagan, aki azt is megjegyezte, hogy szerinte az illetékesek nem bántak jól a Giróval az új versenynaptár összeállításakor.

Sagan egyébként pályafutása során először (és nem mellesleg 12 eddigi GT-részvétel után) indul az olasz körön, de az új naptár miatt, ezért jó pár - számára fontos - egynaposról lemarad.

"Furcsa év lesz, majd verseny közben derül ki, hogy mennyire vetett vissza valakit ez a több hónapos leállás. A Strade Bianchén már látni fogom, hogy mi a helyzet velem, de az első igazi versenyem a Sanremo lesz. Igazából két színről szól majd az évem: a zöldről, és a rózsaszínről. Hiába az új dátum, szeretném megnyeri nyolcadszor is a pontversenyt, a Girón pedig hatalmas megtiszteltetés lenne felvenni a rózsaszín trikót. Az időjárástól nem tartok, ahogy hallom, simán jobb és stabilabb lehet az idő a hegyekben, mint szokott lenni májusban.”

Hogy mi lesz Sagannal a Giro után, az még kérdéses, de a két nagy kör biztos.


Hozzászólások