ES Bringa - Kerékpáros fizetések: Sagan simán az első, Carapaz sokat "fejlődött"
Sagan simán az első, Carapaz sokat "fejlődött"
Fotó: Europress/AFP

Kerékpáros fizetések: Sagan simán az első, Carapaz sokat "fejlődött"

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/05/20 17:45
Melyik öt nevet mondanátok kapásból, ha a legjobban kereső versenyzőkről lenne szó? Sagan nyilván mindenkinél az első helyen szerepelne, nem véletlenül. Aztán vélhetően jönne egy-két háromhetes menő (főleg az Ineosból), esetleg néhány kifejezetten sokat nyerő sprinter. Vagy Alaphilippe, aki minden terepen jó?

Ez így nem is lenne rossz tippsor, de a francia sportnapilapnak köszönhetően most egy kicsit mélyebben is megnézhetjük, hogy néz ki a legjobban kereső versenyzők listája. A L'Équipe keddi számában ugyanis közölt
egy táblázatot, amiből kiderült, hogy mi a helyzet a különböző World Tour-csapatoknál, és milyen fizetést kapnak a legnagyobb nevek.


A sor elején természetesen a 45 millió eurós költségvetéssel dolgozó Ineos áll, ők 4 versenyzőt is adnak a top 10-be. A távozás gondolatával foglalkozó Chris Froome 4.5, a 2018-as Tourt megnyerő Geraint Thomas 3.5 millió eurót keres. A sort Peter Sagan vezeti 5 millió euróval, és ezek ugye csak azok az összegek, amit a versenyzők a saját csapatuktól kapnak.

A tavaly sárga trikót nyerő Egan Bernal 2.7 milliót kap idén, ami azt jelenti, hogy az Ineos a négy legjobban fizetett versenyzőjére (Kwiatkowski is ott van az élmezőnyben) majdnem 11 millió eurót költ. Miközben tartozik a csapathoz további 26 versenyző és a szakmai stáb. Ez nagyon komoly szám, főleg ha figyelembe vesszük, hogy az FDJ a tavalyi évben szűk 20 millió euróból gazdálkodhatott. 

Az öt legjobban kereső versenyző a 2020-as szezonban:
1. Peter Sagan - 5 millió euró
2. Chris Froome - 4,5 millió euró
3. Geraint Thomas - 3,5 millió euró
4. Egan Bernal - 2,7 millió euró
5. Fabio Aru - 2,6 millió euró

A lista első felének legnagyobb érdekessége nyilván a 2,6 millió eurót kereső Fabio Aru, aki 2017 nyara óta nem nyert versenyt, igaz, nem is volt teljesen egészséges. Az ő megállapodása az év végén lejár, és várhatóan nem ennyiért fog hosszabbítani. Ha egyáltalán marad(hat) az UAE-nél.

A 2019-es szezon egyik legjobbja, a Touron 14 napig sárágában tekerő Julian Alaphilippe hetedik a listán 2.3 millió euróval, ő nyilván a maximumot kapja a Quick-Stepnél. Alejandro Valverde csak egy kicsivel keres kevesebbet a Movistar legjobbjaként (2.2 millió), a spanyol csapatot elhagyó Nairo Quintana pedig 1.9 milliót kap idén az Arkeánál.

Pénzügyileg az egyik legkomolyabb "fejlődést" a Giro-győztes Richard Carapaz mutatta be, akinek fizetése tavaly 300.000 euró körül mozgott, most viszont 2.1 millió eurót kap az Ineostól. Pont annyit, mint Vincenzo Nibali a Treknél.

Primoz Roglic tavalyi teljesítményét elnézve (Vuelta-győzelem és Giro 3. hely) egyáltalán nem meglepő, hogy kereken 2 millió eurót keres, picivel többet, mint a csapat másik háromhetes győztese, Tom Dumoulin (1.8 millió).

EYdALGZWkAAu20b.jpg Fotó: twitter

Sokáig komoly meglepetésnek számított, hogy Nacer Bouhanni lehetett a WT-mezőny legjobban fizetett francia kerékpárosa, de miután csapatot váltott, ez már nem igaz. Most Alaphilippe "vezet", 2 millió euróval Thibaut Pinot a második, majd jön Romain Bardet, aki 1.7 milliót kap az AG2R-től. Egyébként 2020 végén mindkettőjük szerződése lejár.

Sprinterekről eddig még nem volt szó, nem véletlenül, hisz a legjobb tízben nincsenek ott. Elia Viviani viszont nem lehet elégedetlen az 1.9 milliós fizetésével, ő pont annyit kap a Cofidistől, mint Nairo Quintana az Arkeában. Fernando Gaviria 1.8 milliót keres az UAE-nél, picivel többet, mint Greg Van Avermaet (1.6) a CCC legjobbjaként.

A listáról talán hiányolhatóak a Yates-tesók, van der Poel vagy Kristoff, de értük sem kell aggódni, mindannyian millió feletti fizetést visznek haza.


L'ÉquipeHozzászólások