ES Bringa - Sagan, Bora: minden rendben!
Sagan, Bora: minden rendben!
Fotó: Europress/AFP

Sagan, Bora: minden rendben!

Bodnár GergőBodnár Gergő
2018/01/22 17:44

Nem volt rossz döntés.

Mármint két éve Sagannak a Borához igazolnia. Vagy fordítva. A Borának megadni a 6 millió eurós éves fizetést. Mert ez a befektetés nagyon is megérte.

Most, hogy túl van az év első versenyén és a lehető leggyorsabban megszerezte az első idei WT győzelmét, van időnk egy kicsit visszatekinteni. A kezdetekre. Hogy is került a sportág arcának számító Peter Sagan az akkor még szinte alig ismert Borához.

Oleg Tinkov még 2015 decemberében jelentette be, hogy csapata egy év múlva kivonul a profi kerékpársportból. Aztán 2016 januárjában kiszivárgott, hogy a Tinkoff világbajnok versenyzője, egy kis német prokonti sorhoz, a Borához igazol. Ahhoz a csapathoz, ahol azt tervezték, hogy 2017-ben már World Tour-szinten versenyeznek.

Ezt követően mindenki azt kérdezte: miért pont a Bora?

A válasz Sagan szerint több volt, mint egyszerű.

"Azért igazoltam hozzájuk, mert csak ő kerestek meg. Több csapat érdeklődéséről lehetett hallani, de senki nem tett egyetlen komoly lépést sem felém. Mindenki csak beszélt. A Bora megkeresett, letetettek elém egy tervet, és nagyon hamar megállapodtunk. Ez nagyon tetszett, mert én sem a szavak, hanem sokkal inkább a tettek embere vagyok. A pletykákkal nem tudok mit kezdeni."

Szóval ennyi történt.

Persze az egész ügylethez kellett Giovanni Lombardi, Sagan menedzsere, aki 2016 elején kezdte meg a tárgyalásokat különböző WT-csapatokkal. Mivel az Astana és az Etixx is érdeklődött, azt is gondolhatnánk, hogy Lombardinak könnyű dolga volt. Hisz ki ne akarná megszerezni a világbajnokot?

Igen ám, de Sagan leigazolása 14 ember szerződtetését jelentette volna. Technikusokét, masszőrökét, egy saját edzőét és egy sportigazgatóét. Valamint szlovák és volt Tinkoffos csapattársakét.

“Peter számára az volt a cél, hogy boldog legyen, ez pedig egyet jelentett azzal, hogy az egész csapata elégedett. A pénz fontos, de korántsem minden. Sagan csak annyit akart, hogy együtt maradhasson a jól megszokott sorával” – mondta Lombardi.

Egyetlen kérés, de ez igencsak lecsökkentette az érdeklődők számát. Viszont a döntést határozottan megkönnyítette.

A csapatkeresésben fontos szerepet játszott a Specialized is, az a kerékpárgyártó cég, mely már hosszú ideje remekül együttműködött Sagannal. Összehoztak egy találkozót például Patrick Lefevere-rel, a Quick Step főnökével. A megállapodás végül nem jött létre, mert egy olajozottan működő csapatba Sagan és stábja már nem fért volna bele.

A Bora nem húzott váratlant Sagannal, még annak ellenére sem, hogy tavaly nem nyert tavaszi klasszikust. Centikre volt a Sanremo győzelemtől, és a kabátos bukásig, a Flandrián is kiválóan ment. De ezek akkor sem győzelmek voltak.

A Touron már sokan előre odaadták neki a zöldet, erre jött a kizárás. Majd az ősz, a bergeni világbajnokság, és a történelmi tripla.

Talán ekkor nyugodtak meg végleg a Boránál. Persze Sagannak addig sem volt rossz szezonja.

Tizenhét győzelmet azért nem nagyon kell megmagyarázni.

Pár napja pedig olyat tett, amit az eddigi profi pályafutása során még soha: versenyt nyert januárban.

Peter Sagan elkezdte az évet.

Hozzászólások