ES Bringa - Jönnek a rövidebb kerékpáros közvetítések? Tényleg csak a versenyek vége az érdekes?
Jönnek a rövidebb kerékpáros közvetítések? Tényleg csak a versenyek vége az érdekes?
Fotó: Europress/AFP

Jönnek a rövidebb kerékpáros közvetítések? Tényleg csak a versenyek vége az érdekes?

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/06/04 13:42
Úgy tűnik, az országúti kerékpáros világ különböző szereplői egyre inkább egy hullámhosszon vannak a rövidebb versenyekkel, a rövidebb közvetítésekkel kapcsolatban. Igyekeznek reagálni a változó világ új kihívásaira. 

A szervező

Amikor Thomas van den Spiegel, a Flandria szervezője azt mondja, mutassanak kevesebbet a versenyből a tévében, úgy tűnhet, saját maga ellen érvel. Hisz nem épp ennek az ellenkezője volna az érdeke?

"Én csupán egy trendről beszélek. Egyre kevesebb fiatal néz kerékpárt a tévében. Nem mondom, hogy most hirtelen meg kellene változtatni mindent, de az tény, hogy az utolsó órák több nézőt vonzanak, mint az elsők. Kivételes esetekben, csúcsidőben legyenek hosszabbak a közvetítések, mint teniszben a Grand Slameken, vagy kerékpárban a Flandria esetében."

"Bizonyos versenyeket már lerövidítettünk, mint például a Dwars door Vlaanderent, vagy a felismerhetőség miatt részben helyi útvonalon megyünk. Egyértelmű, hogy változások lesznek a sportban, de nem akarjuk siettetni, legyen ez egy fokozatos dolog."

A szponzor

"Ma már nem úgy megy, hogy elküldöd a logódat, aztán beülsz az irodádba és várod, hogy ennek milyen hatása lesz a cégedre nézve. Ezek az idők már elmúltak" - mondta Marko Heijl, a Soudal képviselője. "Az a régi kultúra része, hogy egy cégvezető csak azt figyeli, mennyit szerepel az általa képviselt márka a tévében. Manapság sokkal aktívabbnak kell lenni, és közben felértékelődött a közösségi média szerepe. Manapság a cégek sokkal direktebb módon érik el a fogyasztókat, mint korábban."

"Az élő tévéközvetítések ma már csak részei a nagy egésznek, úgyhogy az esetleges rövidebb műsoridő nem fogja elriasztani a szponzorokat. A láthatóság persze továbbra is fontos lesz, de a tévé egyre inkább kiegészítője lesz a közösségi médiának. A nézők manapság gyorsabb, feltűnőbb tartalmakra vágynak, nem feltétlenül arra, hogy órákon át ugyanazt bámulják. Például ahelyett, hogy egy férfiverseny unalmas első óráját adják, meg lehetne mutatni a női verseny végét. Ezzel mindenki csak nyerne."

Jasper Philipsen,Jasper Philipsen, Fotó: hln.be

A televíziós

Luc Van Langenhove, a VRC Sport igazgatója szerint a hagyományos televíziózás visszaszorulóban van. A saját gyerekein is látja, hogy a fiatalok rövidebb ideig figyelnek egy adott tartalmat. Ők nem vágynak már arra, hogy végignézzenek egy versenyt fél 2-től 5-ig.

"Erre inkább az idősebbek, zömmel az 55 fölöttiek vágynak. Már nem követhetjük a 'minél több, annál jobb' elvet. Gondolkodnunk kell azon, hogy maradjon a sport kereskedelmi szempontból is érdekes, kifizetődő a tévében."

Az aktív versenyző

Az Emirates-es Jasper Philipsen a maga 22 évével a fiatal generáció képviselője, aki saját bevallása szerint nem egy komoly tévéfogyasztó. Így aztán könnyedén tud azonosulni a sportág fiatalabb rajongóival. 

"Nézőként a versenyek vége érdekel, az eleje nem túl látványos. Nem hiszem, hogy manapság sokan az első perctől az utolsóig odaragadnak a tévé elé. Mivel ritkán keveredek szökésekbe, nekem versenyzőként sem fontos, hogy hosszú ideig mutassanak. Nem ez alapján értékelnek a szezon végén, nincs ilyen passzus a szerződésemben."

"Ha a távot, és ezáltal az időtartamot is lerövidítenék bizonyos versenyeken, szakaszokon, az sokkal jobb, sokkal izgalmasabb versenyeket eredményezne."

A csapatfőnök

Talán érthető, hogy a témában egy kicsit különutas véleményt képvisel Hilaire Van der Schueren, a Wanty csapatfőnöke. 

"Minden tiszteletem a fiataloké, de sok idős ember szeret sportot nézni a tévében ebben az elöregedő társadalomban is. Figyeljünk az idősekre is."

A 72 éves Van der Schueren sportigazgatóként is szerepet vállal, ugyanis gyakran követi a versenyzőit a szökések során. 

"A legkisebb publicitás is számít. Lehet, hogy a verseny elején még nincs élő közvetítés, és ezért nem is leszünk rajta a képeken. Akkor viszont ez kedvezőtlenül befolyásolja a tartalom minőségét." (nevet)

Hilaire Van der Schueren,Hilaire Van der Schueren, Fotó: hln.be

A versenyzőből lett drukker

A 72 éves Roger De Vlaeminck az a fajta néző, aki egy ráérős vasárnap délután egy kis kávéval és sütivel letelepszik  a televízió képernyője elé azért, hogy versenyt nézzen.

"Igaz, ami igaz, lehetne egy kicsit kevesebb is. Nem egyformán érdekes minden. Tudják, kiknek való, hogy az első perctől az utolsóig mindent megmutassanak? Azoknak, akik benn fekszenek egy kórházi ágyon." (nevet)

"Az olyanokat, mint Museeuw, Boonen vagy Gilbert persze jó nézni, mert ők már az első kockaköves résztől támadnak. Ők olyanok, mint Messi vagy Ronaldo. Miattuk bekapcsolod a tévét. Egy-másfél óra elég volna a versenyekből. Valahogy úgy, mint a cyclocrossban."


hln.be

Hozzászólások