ES Bringa - Rohan Dennis: "A legjobb, amit tehettem, hogy beszálltam a csapatkocsiba"
Rohan Dennis: "A legjobb, amit tehettem, hogy beszálltam a csapatkocsiba"
Fotó: Europress/AFP

Rohan Dennis: "A legjobb, amit tehettem, hogy beszálltam a csapatkocsiba"

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/09/12 09:36
Rohan Dennis teljesen váratlanul szállt ki a versenyből az idei Tour 12. szakaszán. Ezt követően csapata, a Bahrain-Merida mindössze tizenegy nappal a Vuelta kezdete előtt kivette őt az indulók listájáról. Saját bevallása szerint az elmúlt két hónap volt pályafutása legkeményebb időszaka, mindezek ellenére, úgy érzi, képes lesz megvédeni időfutam-világbajnoki címét szeptember 25-én, Yorkshire-ben. 

Miután kitették a Vuelta-csapatból, hazautazott Andorrába, és azóta otthon edz. Törölte magát a Twiterről, mivel a Tour után ellepte őt a nem túl barátságos kommentáradat. Az elmúlt időszak megpróbáltatásai ellenére Dennis azt mondja, fizikálisan ugyanolyan jó állapotban van, mint tavaly, amikor megnyerte Innsbruckban a világbajnokság időfutam-versenyét.

A sportpszichológusa hétfőn érkezett meg az otthonába, akivel a a vb rajtjáig hátralévő időszakban napi szinten dolgozik majd együtt. 

"Fizikálisan olyan jól vagyok, mint tavaly, és a két héttel ezelőtti teszteken olyan számokat produkáltam, mint még soha" - mondta Dennis. "Mentálisan vannak napok, amikor nehéz, de összességében úgy gondolom, meg tudom nyerni a vb-t. A versenyzés lett volna a legjobb felkészülés, de abból elég kevés volt mostanában."

"Teljes Vueltát akartunk nyomni, hogy megnézzük, hogy megyek majd utána a világbajnokságon. Ez a jövő év miatt lett volna fontos, ugyanis 2020-ban nem sokkal a Tour után jön majd a tokiói olimpia. Én részt akartam venni a Vueltán, de mint látható, ez nem történt meg. Így aztán, hogy fenntartsuk az intenzitást, az edzéseimen is változtatni kellett."

"Az utolsó két hetet a sportpszichológusommal együtt csinálom majd végig, aki megpróbál majd támogatni engem. Őszintén szólva nem volt könnyű. Az elmúlt időszak volt karrierem legnehezebb két hónapja."

dennis.jpgFotó: Europress/AFP

Minden július 18-án kezdődött, amikor a Tour 12. szakaszán, 80 km-re a céltól fogta magát és beszállt a csapatkocsiba anélkül, hogy sérült lett volna, vagy anélkül, hogy azt előre eltervezték volna. Ráadásul másnap lett volna az egyenkénti. 

"Nem terveztük a dolgot. A csapatfőnökkel beszéltem a szakasz előtt, és abban maradtunk, hogy végigmegyek, és minden mással majd azután foglalkozunk. Tudtam, hogy botrány lesz abból, ha beszállok a kocsiba, de azt nem gondoltam, hogy ekkora. Hosszútávon azonban ez volt a legjobb, amit tehettem."

"Szakasz közben gondolkodtam, hogy lehetne ezt a legjobban megoldani. De, ha valaki mentálisan nincs a legjobb passzban, ha nem érzi jól magát, az a csapatot is lehúzza. Este aztán beszéltem a srácokkal a szállodában, és nem volt bennük rossz érzés."

"Persze nem számítottak rá, még Nibali is megpróbált rávenni, hogy folytassam, de nem gondolták azt, hogy becsaptam volna őket vagy ilyesmi. Ők jól reagáltak. Nem úgy az emberek. Iszonyú sok üzenetet kaptam, hideget-meleget. Nem válaszoltam nekik, ők pedig elkezdtek a feleségemnek üzenni."

"Emiatt aztán töröltem magam a Twitterről. Nem akartam még nagyobb sárdobálást. Nem akartam még több olajat önteni a tűzre. Voltak, akik elkezdtek mindenfélét pletykálni? Igen. De én korrekt voltam mindenkivel, én nem mószeroltam be senkit."

Miután Dennis feladta a Tourt, a pszichológusa, David Spindler négy órát vezetett Gironából azért, hogy érte menjen. Ezt követően elmentek együtt Andorrába. 

"Hazamentünk, ki kellett engednünk a gőzt. Ezek után négy napig nem ültem kerékpárra. Megpróbáltam lazítani, kitisztítani a fejem, és utána újrakezdtem a munkát."

dennis2.jpgFotó: Europress/AFP

Nem sokkal később Dennis az ausztrál csapattal elrepült Tokióba és megnézte az olimpia időfutam-versenyének útvonalát. Mint mondta, fontos neki az olimpia, de most még a világbajnokságra koncentrál.

"Ez az út mentálisan is jót tett nekem, ugyanis azok társaságában lehettem, akik támogatnak engem. Ami a vb-t illeti, lesz néhány rövid, kemény emelkedő, és lesznek keskeny, szeles útszakaszok, úgyhogy mindenképp meg akarok ismerkedni az útvonallal még a verseny előtt."

Dennis legnagyobb ellenfelei közt nem csak más nemzetbéliek vannak, hanem egy honfitársa, Luke Durbridge is, aki januárban legyőzte őt az ausztrál bajnokságon. Ami, a csapatát, a Bahrain-Merdiát illeti, nem tudja, hogy versenyez-e még az idén, az azonban biztos, hogy a szerződése a jövő évre is szól.

"Jelenleg úgy gondolom, 2020-ban is ott leszek a csapatban."


Adelaidenow.com

Hozzászólások