ES Bringa - Rekord az első edzésen, sörözés után megnyert időfutam, és az ötéves terv - így jutott Roglic a Tour-győzelem kapujába 
Rekord az első edzésen, sörözve nyert TT és az ötéves terv - így jutott Roglic a Tour-győzelem kapujába
Fotó: Europress/AFP

Rekord az első edzésen, sörözés után megnyert időfutam, és az ötéves terv - így jutott Roglic a Tour-győzelem kapujába 

Szabó BenceSzabó Bence
2020/09/17 09:42
A szlovén versenyző alig ötödik profi szezonjában egyre közelebb áll a Tour megnyeréséhez, ennél pedig csak az a hihetetlenebb, hogy mindezt már az elején eltervezte. Edzői és egykori csapattársai mesélnek arról, hogyan fejlődött elképesztően gyorsan az egyik legjobb háromhetes menővé Primoz Roglic. 


Kevés jó történet kezdődik egy büfében, Primoz Roglicé azonban igen. A helyszín egészen pontosan Amszterdam, az időpont pedig 2015 októbere, a szlovén kerékpáros ugyanis ott és akkor találkozott először jelenlegi csapata, a Jumbo-Visma képviselőivel.

A holland sor először két héttel korábban vette fel a kapcsolatot Rogliccsal. Merijn Zeeman csapatvezető szerint viszont a szlovén kezdetben koránt sem volt lelkes, igazi, ennek oka egy félreértés volt. A tehetségesnek tartott korábbi síugrót ugyanis a Bora is meg akarta szerezni, Roglic azonban csak a Jumbóban gondolkodott, Zeemanról pedig azt hitte, a németeket képviseli. Amint a félreértést tisztázták, sokkal nyitottabb lett.

"Ezután megkérdeztem, el tudna-e jönni egy tesztre. Azt válaszolta, hogy épp most jött vissza egy kéthetes görög nyaralásból. Az hittem, ez csak kifogás lesz egy gyengébb tesztre, de amikor megjelent a büfénél, tényleg teljesen le volt barnulva" - meséli Zeeman.

Az ebéd és kis beszélgetés után pedig le is tudták a tesztet, ami egyáltalán nem ment rosszul a szlovénnek:

"Nem volt a valaha legjobb, de bőven jó valakitől, aki két hetet a strandon töltött."

Épp csak a balett maradt ki - Roglic hihetetlenül változatos útja a kerékpársport csúcsára | Eurosport

Focival kezdett, de gyűlölte megosztani a felelősséget, így lett síugró, majd egy sérülés után profi bringás Primoz Roglicból. Most a szlovén bajnok szülei és egykori edzője mesélnek arról, hogyan kezdődött a fiatal versenyző karrierje. Aligha találni sok változatosabb sportolói karriert annál, mint amit az idei Tour de France egyik legnagyobb esélyese, Primoz Roglic tudhat magáénak.

Roglic így megkapta az esélyt, a csapatnál pedig hamar rájöttek, hogy különleges tehetséget találhattak. Erre már az akkoriban még a Jumbóban tekerő Victor Campenaerts emlékszik vissza:

"Először a spanyolországi edzőtáborban találkoztam vele. Elég zárkózott volt, de a hatperces teszt után mindenki megismerte. Gesinkkel mentek ketten, aki évekig a tesztek királya volt. Mindenki csak ámult, mert megdöntötte a csapatrekordot, még a rabobankos időkből. Jobbat ment, mint Menchov vagy Rasmussen. Ezután másról már nem is szólt az egész edzőtábor. Persze egyből megjelentek a doppingellenőrök is. Az UCI is meg akarta ismerni, de mindig potyára jöttek."

Ennek az edzőtábornak a végén történt, hogy Roglic közölte Mathieu Heijboer teljesítményért felelős vezetővel, hogy öt éven belül Tourt szeretne nyerni a csapattal.

"Egy újabb álmodozó, gondoltam ekkor."- emlékszik vissza a szakember.  

A versenyzés persze messze nem csak az erőről szól, ahogy ezt az első éles jumbós versenye is megmutatta. Roglic ugyanis egy bukás miatt kiesett a Tour Down Underről. 

"Lenyűgöző wattokat produkált, de nem kezelte valami jól a bringát, ahogy a taktikáról sem sokat tudott" - mondja Heijboer.

Hasonlóan emlékszik Luka Mezgec, Roglic honfitársa is:

"A Tirreno királyszakaszán láttam, hogy egész nap a szélnek kitéve teker. Úgy gondoltam, este úgy fogják felmosni a padlóról, erre én a grupettóban végeztem, ő meg együtt jött meg az esélyesekkel. Ekkora tehetség."

Először az időfutamokkal is meggyűlt a baja, de villámgyorsan fejlődött:

"Az Algarvén úgy lett ötödik, hogy a TT-n szinte minden kanyart elrontott. Primoz adottsága, hogy nagyon gyorsan tanul. A számai alapján pedig az elejétől tudtuk, hogy jó időfutamos lehet."

roglic-tt.jpgFotó: Europress/AFP

A sikerre nem is kellett sokat várni, a Girón, élete első háromhetesén azonnal meg is nyerte a második időfutamot, majd a szlovén bajnoki címet is. Roglic ambíciói azonban túlmutattak a TT-ken, így a felvázolt ötéves terv alapján,  következő lépésként a második szezonjában már többnapos versenyeket akart nyerni. Algarvéban győzni is tudott, a Baszk körön, a Tirrenon és a Romandián pedig a legjobb ötben zárt. Utóbbi versenyről megint csak Campenaertsnek van egy jó története:

"A verseny egy időfutammal ért véget, Rogliccsal pedig mindketten kinéztük azt a szakaszt. Előző este grammra kimértem a kajámat, Roglic meg simán rendelt egy sört. Aztán másnap megnyerte az időfutamot. Nem hittem a szememnek."

2018-ban aztán egy újabbat lépett előre, több rangos egyhetest megnyert, a Touron pedig a 4. helyen ért célba. Akár a dobogóra is felférhetett volna, a csapatidőfutamon azonban sokat kapott a sora, ennek pedig Campenaerts szerint a szlovén volt az oka:

"Már a bejárás alatt ránk ijesztett, egyszer legalább mindannyiunkat kibillentett."

A csapatnál is érezték, hogy erre a problémára megoldást kell találni, ezért is igazolták le Tony Martint, aki tapasztalatával vezetni tudja Roglicot. A szlovénnek alapból nagyobb beleszólása lett az átigazolásokba, Laurens De Plus érkezésével pedig egy igazi első számú segítőt is kapott a 2019-es Giróra.

roglic-giro.jpgFotó: Europress/AFP

Az Olasz körön viszont ennek ellenére sem jött össze a győzelem. Roglic a zseniális első hét után többször bukott, majd a harmadik héten a dobogóért küzdve úgy kihajtotta magát, hogy a Touron el sem indult. Inkább rápihent a Vueltára, amit magabiztos teljesítménnyel be is húzott szeptemberben. Az év azonban nem zárul számára tökéletesen, hiszen további ambíciói voltak:

"Primoz a vb időfutamát is meg akarta nyerni, ez azonban nem jött össze. Utána nagyon csalódott volt és rájött, hogy neki is vannak fizikai korlátai." - mondja el Heijboer.

2020 ugyan teljes egészében a Tourról szól számára, de azért nem tervezi befejezni az évet a Francia kör után. Szeretne ugyanis indulni az ardenneki egynaposokon, hogy megismerje az emelkedőket és később nagyobb eséllyel tudja megnyerni őket.

"A világ legjobbja szeretne lenni és olyan nehezebb egynaposokat nyerni, mint a Liége és a Lombardia."

A további tervek tehát már megvannak Roglic számára, az elmúlt években mutatott teljesítményét látva pedig nem nehéz elképzelni, hogy amit kitervelt, azt meg is valósíthatja. Ez a mese ugyan egy szendvicsboltban kezdődött, de biztosan nem ott ér majd véget.


Het Nieuwsblad

Hozzászólások