ES Bringa - Roglic: "Mindenki félt tőlem, így összefogtak ellenem”
Roglic: "Mindenki félt tőlem, így összefogtak ellenem”
Fotó: Europress/AFP

Roglic: "Mindenki félt tőlem, így összefogtak ellenem”

gyakornokgyakornok
2019/06/17 17:21
Előző hétfőn vált biztossá, hogy az idén három rangos kör többnapost megnyerő Primoz Roglic kihagyja a július 6-án kezdődő Tour de France-t. A Giro harmadik helyezettjének távollétében a holland Steven Kruijswijk lesz a Jumbo-Visma csapatkapitánya a francia körversenyen.

Roglic karrierje második Tourján, tavaly negyedikként zárt összetettben, ezen az eredményen idén tehát nem javíthat, de nem bánkódik, mert boldog időszak előtt áll, párja ugyanis gyermeket vár. „Most szeretnék egy kicsit pihenni és végre olyan dolgokkal tölteni az időt, amelyek nem fájdalmasak.”

Roglic elárulta, hogy a Giro 15. szakaszán gyomorfájdalmakkal küszködött és megsérült, miután Civiglio emelkedőjéhez közeledve, egy lejtőn nagyot bukott. Az az esés és a nagy riválisok összefogása ellene gyakorlatilag szertefoszlatta a szlovén összetett győzelemről szőtt álmait, hiszen az utolsó héten visszaesett a teljesítménye.

A 29 éves kerékpárost az is hátráltatta, hogy nem számíthatott két olyan csapattársára sem, akik jelentősen segíthették volna őt a hegyi szakaszokon. Robert Gesink medencecsont- és kulcscsonttörést szenvedett az áprilisi Liége-Bastogne-Liége-en, míg Laurens De Plus megbetegedett és a 7. etapon feladta a Giro d’Italiát.

Ezzel szemben az Astana és a Bahrain-Merida versenyzői összehangoltan mozgósították erejüket, jól összedolgoztak Nibali és Miguel Ángel López támogatására, Roglic pedig magára maradt.

000_1H25Q0.jpg Fotó: Europress/AFP

„Mindenki engem támadott. A többi favorittal szemben azzal kerültem hátrányba, hogy a kulcsfontosságú pillanatokban egyedül maradtam segítség nélkül. Ez okozta a különbséget. Mindannyian féltek tőlem, tudták, hogy nagy problémát jelentek számukra, ezért úgy versenyeztek, hogy megakadályozzák a győzelmemet” – elemezte a történteket Roglic.

Bár a Giro nem úgy zárult, ahogyan azt Primoz Roglic remélte, összességében pozitívan tekint vissza a versenyre, hiszen a negyedik Grand Tourján az eddigi legjobb helyezését érte el, két egyéni időfutamot nyert és az 5. szakaszig vezette az összetettet. Egyértelműen ő a csapata ásza, kiemelkedik társai közül, amit jelez, hogy a Jumbo-Visma második legjobbja, Koen Bouwman csak 41. lett az összetettben.

„Sokat tanultam az idei Giróból és azt hiszem, a csapatom is ugyanígy van ezzel. Ezekből a tapasztalatokból, élményekből sok erőt gyűjtöttünk a jövőre nézve. Természetesen elemezzük a történteket és tanulnunk kell az elkövetett hibákból."

Addy Engels, a Jumbo-Visma sportigazgatója megdicsérte Roglicot és egyetértett a gondolataival. „Nem mondhatom, hogy biztosan megnyertük volna a Girót több támogatással a hegyekben, de közelebb kerülhettünk volna a végső győzteshez, nem vesztettünk volna ennyi percet. Ettől függetlenül Primoz jó volt a dombos részeken és a hegyekben.”

000_1H65XJ.jpg Fotó: Europress/AFP

Roglic elismerte, hogy a Giro utolsó előtti szakasza után jogosan kapott 10 másodperces büntetést, miután egy néző hosszú ideig tolva őt adott neki lendületet az egyik emelkedőn. „Nem volt szabályos, ami történt, jó döntés született.”

Ugyanakkor nem felejtette el megdicsérni a szlovén szurkolókat, akik sok erőt adtak neki. 

„Egy picit vicces belegondolni, hogy egy kis szlovén eljuthat a Giro d’Italiára és versenyezhet a világ legjobbjaival. Sok szlovén híresség is elutazott Olaszországba, hogy szurkoljon a honfitársainak. Örülök, hogy a szlovén versenyzők és szurkolóik más szintre emelték a versenyt. Nagyon élveztem ezt a kivételes, rendkívüli támogatást. Köszönet mindenkinek, akik ideutaztak azért, hogy szurkoljanak nekünk.”

A Team Jumbo-Visma kerete a Tour de France-ra: Dylan Groenewegen, Steven Kruijswijk, Wout van Aert, Tony Martin, George Bennett, Amund Gröndahl Jansen, Laurens De Plus, Mike Teunissen


Szöveg: Gáspár Gergő
Hozzászólások