ES Bringa - Roglic: "Meg akarom nyerni a Tourt, de ha úgy alakul, kész vagyok segíteni Tomot"
Roglic: "Meg akarom nyerni a Tourt, de ha úgy alakul, kész vagyok segíteni Tomot"
Fotó: Europress/AFP

Roglic: "Meg akarom nyerni a Tourt, de ha úgy alakul, kész vagyok segíteni Tomot"

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/01/10 15:41
Primoz Roglic elégedetten tekinthet vissza a 2019-es évére. Megszerezte első háromhetes-győzelmét, első helyen végzett az UCI-ranglistán és egyértelműen ő volt a legkiegyensúlyozottabb többnapos-menő. Talán meglepő, de az eredményei közül nem a Vuelta-győzelmére a legbüszkébb, hanem a Girón szerzett harmadik helyére.

Roglic azt mondja, az, hogy dobogóra állhatott Milánóban, az összes tavalyi eredményét háttérbe szorítja. Ennek pedig az az oka, hogy a verseny során számos akadállyal és balszerencsés helyzettel kellett megküzdenie. 

Lehengerlő tavasz után vágott neki a Girónak. Előtte megnyerte az UAE kört, a Tirrenót és a Romandiát is. Az olasz kör is tökéletesen indult a számára, hisz behúzta az első szakasz egyéni időfutamát. A 13. szakaszig minden rendben ment, a második helyen állt összetettben, ekkor azonban egy bukás következtében visszaesett a harmadikra. 

A bukáson kívül az is nehezítette a dolgát, hogy most volt életében először csapatkapitány egy háromhetesen. A csapata, a Jumbo-Visma sem állt mindig a helyzet magaslatán, ráadásul egy betegséggel is meg kellett küzdenie. 

"Nehéz megmondani, mi volt igazából a gond" - mondta Roglic, amikor arról kérdezték, hogy talán túl korán került csúcsformába a Giro előtt.

"Nagy dolog, hogy még így is dobogón állhattam. Igaz, nem voltam valami jól, és a gyomrom is eléggé megviselt állapotban volt már akkor. Ez volt a fő probléma, és ebből sokat tanultunk. Mármint, hogy még jobban oda kell figyelnünk arra, hogy mit együnk. A 13. szakasztól kezdve egyszerűen soha nem éreztem éhséget."

rogla1.jpgFotó: Europress/AFP

"Igazából sokkal büszkébb vagyok a Girón elért harmadik helyemre, mint a Vuelta-győzelmemre. Az első helynél sokkal nagyobb dolog, ha úgy tudsz dobogóra állni, hogy közben egyénileg és csapatszinten is rengeteg problémával kell megbirkózni. Hatalmasat küzdöttem magammal. A feladás sosem volt opció, ugyanis ez volt a fő versenyem az évben, erre készültem az egész szezonban."

Roglic alaposan kipihente magát a Giro után, olyannyira, hogy a június eleje és augusztus vége közötti időszakban csak a szlovén bajnokságban állt rajthoz. Ezt követően jöhetett a Vuelta, ahol megpróbált minden, a Girón szerzett tapasztalatot hasznosítani. Ezúttal csak a 10. szakasz után állt az élre, viszont az első helyét innentől mindvégig megtartotta, visszaverve Alejandro Valverde és Tadej Pogacar támadásait. 

"Ez egy nagyon komoly siker volt, amiért keményen megdolgoztunk. Amikor az ember elkezd kerékpározni, általában az a célja, hogy egy napon majd háromhetest nyerjen. Tavaly vágtam először úgy neki a szezonnak, hogy erre reális esélyem volt. Örülök, hogy sikerült."

2020-ban Roglic már a Tour megnyerését tűzte ki célul. A Jumbo terve egyértelműen az Ineos egyeduralmának megtörése, melyben Roglicon, és a tavalyi dobogós Steven Kruijswijken kívül a friss igazolás, a 2018-ban második Tom Dumoulin is kiveszi majd a részét.

"Úgy gondolom, mindenképpen jó dolog Tom érkezése. Minél erősebb versenyzőink vannak, annál erősebb a csapat."

rogla.jpgFotó: Europress/AFP

"Nem hiszem, hogy ez bonyolítaná a dolgokat. Mindannyian nyerni akarunk, ugyanakkor mindannyian a győztes csapat tagjai is akarunk lenni. Nekem nincs problémám azzal, ha segítenem kell őt, és ez fordítva is igaz. Az ő érkezése mindenképpen magasabbra teszi a lécet a csapat többi tagja számára."

A saját Tour-ambícióit illetően Roglic magabiztos, de egyáltalán nem arrogáns.

"Képes vagyok rá, hogy megnyerjem a Tourt, és meg is akarom nyerni, hisz mindenki erről álmodik. Azonban legalább ennyire fontos, hogy a mi csapatunk adja a győztest."


cyclingnews

Hozzászólások