ES Bringa - Roglic idén mindent vitt
Roglic idén mindent vitt
Fotó: Europress/AFP

Roglic idén mindent vitt

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/10/17 09:20
Ha nem is napra pontosan tavaly ilyenkor, de Primoz Roglic pont október közepe környékén nyilatkozott úgy, hogy 2019-ben nagyon szeretne versenyképes lenni a háromheteseken.

Azóta kiderült, hogy ez tökéletesen sikerült, hisz két nagy körön is dobogón állt (Giro: 3.hely, Vuelta: 1.hely), erre pedig senki más nem volt képes ebben az évben. Kiváló szezonja volt, hisz nem csak a Grand Tourokról hozott eredményeket, hanem a tavaszi többnaposokon is jöttek a győzelmek.

Nézzük, milyen évet futott Primoz Roglic.


UAE Tour - Március elején, az UAE Touron kezdte az 2019-es évet, méghozzá egy szakasz, és egy Valverde előtti összetett győzelemmel.
075_widak-uaetour2190301_npg6O.jpg

Tirreno Adriatico -
A hónap végén a Tirreno volt a második többnaposa, ahol ismét övé lett az összetett. Az utolsó időfutamon fordított, és (!) 1 másodperccel nyert Adam Yates előtt.
D2CJhbaWwAMTnHB.jpg

Romandia -
A romandiai körön tartotta a Giro főpróbáját, ami nem is sikerülhetett volna jobban. Két "rendes" szakaszt nyert, Campaneaerts előtt győzött az időfutamon, simán övé lett a sárga trikó.
000_1G424Q.jpg

Giro d'Italia - Ahogy azt mindenki várta, ő volt a leggyorsabb a bolognai időfutamon, így rózsaszín trikóval kezdte a Girót. Öt napig viselte a mezt, amit aztán "leadott" Valerio Continak.
000_1GD4FC.jpg

Nem csak a bolognai, hanem a san marinói esős időfutamot is Roglic nyerte. Az összetett esélyesek közül Nibali volt hozzá a legközelebb, de ő is 1 perc felett kapott. A rózsaszín trikót viszont nem vette vissza, mert Conti a nap előtt bő 5 perccel vezetett előtte. 
000_1GD4KZ.jpg

Végül harmadik lett összetettben, de ebben talán az erős csapat hiánya, és a comói szakaszos bukása is benne lehetett. Nem volt elégedetlen, de azért azt kiemelte, hogy szinte folyamatosan mindenki ellene ment, mert tartottak tőle. Az biztos, hogy tanult az ott elkövetett hibákból.
000_1H65XX.jpg

Vuelta - A Giro után nagyon leállt, csak a szlovén bajnokságon állt rajthoz. Fáradtság miatt kihagyta a Tourt, és minden erejével a Vueltára készült. Ahol egy csapatidőfutamos bukás miatt nem rajtoltak a legjobban, és Kruijswijket is hamar elveszítette.
000_1JQ74D.jpg

A pau-i időfutamot nagyon sokat adott a riválisoknak (Valverdének több, mint másfél percet) át is vette a piros trikót. Amit onnantól kezdve (10. szakasz), már csak ő viselt. Bár hegyes szakaszt nem nyert, a riválisok egyszer sem igazán tudták zavarba hozni. Még akkor sem, amikor a toledói szakaszon bukott, és a Movistar megpróbálta betámadni.
000_1K28DB.jpg

Teljesen megérdemelten, két és fél perces előnnyel nyerte a spanyol kört. Ráadásul egy fiatal szlovén versenyző, a 3 hegyi szakaszt nyerő Tadej Pogacar is ott állhatott mellette a dobogón.

000_1KB3RH.jpg


Giro dell'Emilia/Tre Valli Varesine - Egész pályafutása során nem nyert egynapost, aztán október elején három nap alatt sikerült kettőt behúznia. Az Emilián óriásit ment (eléggé fekszik neki a San Luca), a Tre Vallit pedig egy okos, utolsó kilométeres támadással nyerte. A Lombardián sem volt rossz, ott 7. lett. Majd jött egy újabb nyilatkozat, amely szerint megint mindenki ellene ment.
043_2407939.jpg

Roglic és 2019 - Trikókkal együtt 16 győzelem, egynapost, egyhetest, illetve nagy kört is nyert, sokadszor bizonyította, hogy a világ egyik legjobb időfutam menője. Szezon közben 2023 végéig hosszabbított, vagyis biztos a helye a Jumbónál.
EGrA_nrXUAErJpu.jpg Fotók: Europress/AFP


Hozzászólások