ES Bringa - Roglic: "A Giróra dolgozni jöttem. Nevetgélni majd ráérek máskor"
Roglic: "A Giróra dolgozni jöttem. Nevetgélni majd ráérek máskor"
Fotó: Europress/AFP

Roglic: "A Giróra dolgozni jöttem. Nevetgélni majd ráérek máskor"

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/05/22 09:40
Már a rajt előtt is ő volt az egyik legnagyobb esélyes, és ez tíz szakaszt követően sem változott. A tavasz során mindhárom többnaposát, és a Giro két időfutamát megnyerő Primoz Roglic nyugodtan várja a hegyeket. Miért is kellene izgulnia? A forma rendben, szinte semmi rossz nem történt vele, és rendelkezik egy kellemes előnnyel.

Roglic magáról, és az eddigi girós tapasztalatokról a pihenőnapon mesélt a Gazzettának adott interjúban.


Primoz, mikor tekerni kezdtél, volt valaki, akire különösen felnéztél?
Elég későn kerültem be a sportágba, szóval nem. De a versenyeket tv-ben mindig néztem, és próbáltam mindent ellesni a nagyoktól. Nibali már akkor is tetszett.

Kedvenc verseny?
A háromhetesek. Vueltát még nem mentem, de a másik kettő nagyon bejön.

Az igaz, hogy itt a Girón pár szakasz előtt elmentél futni?
Igen, de nem sokat, nagyjából húsz percről beszélünk. Még síugróként szoktam hozzá a futáshoz.

Ha már síugrás, ez neked honnan jött?
Kicsiként szerintem mindenkit vonz a repülés. Ott pedig ezt képes vagy megvalósítani. Ha repülsz, szabad vagy. De profiként ez nem ilyen egyszerű, rengeteg edzés van mögötte.

000_1GI6WI.jpg Fotó: Europress/AFP

Melyik sportág a veszélyesebb: a kerékpár vagy síugrás?
Az országúton szerintem több a veszély. Az ugrásban, ha ismered a jó technikát, és mindent pontosan megcsinálsz, nem történhet baj.

Akik jól ismernek, azt mondják vidám és mindig nevetgélős srác vagy. De az újságírók meg a szurkolók sokszor pont nem ezt látják tőled. Miért?
Itt, a Girón én versenyző vagyok, van egy feladatom, szóval arra koncentrálok. Ez szerintem normális. Tekerés közben figyelni kell, nem nevetgélni. Arra van máskor lehetőség.

A stresszt hogyan kezeled?
Remekül. Semmi bajom azzal, ha engem tartanak a fő esélyesnek. Van egy meditációs technikám, amit még a síugrásból hoztam. Teljesen jól működik, segít kikapcsolni.

Gondoltad volna, hogy a verseny ezen szakaszában például Yates előtt ekkora előnyöd lesz?
Nem. És szó sincs arról, hogy innentől kezdve csak Nibalinak meg nekem van esélyem. A Giro még rettentő hosszú. Nem tudom, a többiek mire képesek, vagy mit akarnak a hegyeken. Azon meg nem gondolkozom sokat, amit nem tudok befolyásolni.

000_1GD7PI.jpg Fotó: Europress/AFP

Gyönyörűen ülsz az időfutam-kerékpáron. Ez minek köszönhető?
A sok tesztnek és gyakorlásnak. Télen voltunk az eindhoveni egyetem szélcsatornájában, és ott mindent tökéletesen beállítottunk.

Rajtad kívül Pogacar és Mohoric is jól megy szlovénként. Mit gondolsz róluk?
Tadej fiatal, de ennek ellenére döbbenetesen erős. Neki még talán kell 1-2 év, de aztán bármire képes lehet. Nagyon remélem, hogy majd egyszer ő veszi át a helyemet.

A Giróval párhuzamos zajlik egy nyomozás, az l’Operazione Aderlass, amiben Bozic és Koren is belekeveredett...
Ez egy jó nagy szo... Sajnálom, hogy a szlovénokat is érinti. De én őszinte lelkiismerettel tudok tekerni. Azt hiszem az új generáció mindenki számára példaképként szolgálhat.

Hozzászólások