ES Bringa - Riis: "Ha még egyszer hibázok, zárjatok börtönbe!"
Riis: "Ha még egyszer hibázok, zárjatok börtönbe!"
Fotó: Europress/AFP

Riis: "Ha még egyszer hibázok, zárjatok börtönbe!"

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/01/24 11:32
Bjarne Riss visszatért. Öt év szünet után ismét tagja a mezőnynek, ettől az idénytől kezdve az NTT csapatának szakmai munkáját vezeti. Ő, aki ezer szállal kötődik a "sötét korszakhoz", sportvezetőként és versenyzőként egyaránt. De vallja, mindenkinek jár egy második esély.

Hogy miért tért vissza? A válasz egyszerű. Úgy érzi, hogy még tud adni ennek a sportágnak, és egyébként is, unatkozott a tv előtt.

"Imádom a kerékpársportot, nem tudok elszakadni tőle, és érzem, hogy még mindig tudok segíteni. Szó nincs arról, hogy a pénz motiválna. Tele vagyok energiával, és dolgozni szeretnék. Éveket ültem a tv előtt, néztem a versenyeket, de már kezdett nagyon unalmas lenni."

Riis nemrég bevásárolta magát az NTT-be (ex Dimenison Data), az általa vezetett cégcsoport 30%-os részesedést szerzett Douglas Ryder csapatában. Nem is lehet kérdés, a szakmai munkát innentől kezdve Riis vezeti. Ez még akkor is így lesz, ha sokan nem kifejezetten örülnek a visszatérésének.

"Ezt teljesen meg tudom érteni. Nem szoktak közömbösen közelíteni a személyem felé. Sokan utálnak, sokan nem vártak vissza a múltam miatt. De én mindent bevallottam, és elismertem, hogy hibáztam. Illetve nyilvánosan bocsánatot kértem. Sőt, ha kell, most újra megteszem. Már nem tudok visszamenni az időben, nem tudom semmissé tenni a múltat, vállalom amit tettem. Sokat tanultam az esetből, és megbántam az egészet."

Riis egyértelműen az 1996-os Tourra utal, de azért ne felejtsük el, hogy ő menedzserként benne volt a CSC csapatában is. Azt például nyíltan bevallotta, hogy tudott Tyler Hamilton és Dr. Fuentes kapcsolatáról. De mit tanult vajon Riis a múltban történtekből?

763.jpgFotó: hln.be

"Azt, hogy erre a szarra nincs szüksége az országúti kerékpárnak. Mint látjuk a sportág dopping nélkül is kiválóan működik. Ha még egyszer hibázok, és ekkora baromságot csinálok, zárjatok börtönbe. Elegem van abból a világból, abból az életből, nem akarok több rosszat sem magamnak, sem a családomnak. Anno én voltam az, aki 700.000 eurót költött a saját pénzéből arra, hogy bevezessük és tökéletesítsük a biológiai útlevelet, szóval hiszek a változásban."

Szokták mondani, hogy mindenki megérdemel egy második esélyt. Ezzel a saját példájára utalva Riis is egyetért. Ugyanakkor elismeri, hogy egy esetleges doppingeset most nagyon sokat ártana a sportágnak és az új csapatának.

"Ha nálunk előfordulna valami hasonló, elképesztően szomorú lennék. Azt hiszem egy doppingüggyel valaki tönkre is tenné a csapatunkat, szóval ebben az esetben nehéz második esélyről beszélni...Én szerencsére kaptam egy újabb lehetőséget, de abszolút megértem a személyemet érintő kritikákat. De tényleg hiszek abban, hogy tisztán is lehet komoly eredményeket elérni."

Ha pedig valakiben mégiscsak felmerülne a kérdés hogy mit keres Bjarne Riis 2020-ban a mezőnyben, jegyezzük meg, hogy az UCI-nál semmilyen szabály nem tiltja azt, hogy a múltja ellenére licenchez jusson, és munkát vállaljon valamelyik profi csapatnál.


Het Nieuwsblad

Hozzászólások