ES Bringa - Richard Carapaz, Ecuador büszkesége
Richard Carapaz, Ecuador büszkesége
Fotó: Europress/AFP

Richard Carapaz, Ecuador büszkesége

Bodnár GergőBodnár Gergő
2018/12/29 18:13

"Ha fel tudnám venni a fehér trikót, szerintem már jó Girót zárnék."

Ezt mondta pár héttel az olasz kör rajtja előtt Richard Carapaz. Akiről valljuk meg, nem sokat tudtunk korábban. Az persze egyeseknek meglehetett, hogy egyike a két ecuadori WT-versenyzőnek, a Movistarban teker, és a 2017-es Vueltán már lenyomta élete első háromhetesét. De nagyjából ennyi.

Carapaz ehhez képest nyert egy szakaszt, nyolc napig viselte a fehér trikót, majdnem megnyerte a fiatalok versenyét (Lopez megelőzte) és negyedik lett összetettben. Ezzel ő szállította a Movistar idei legjobb GT-eredményét.

Nem kérdés - egy ilyen Giro után - megérdemli, hogy hosszabban is írjunk róla.

De a kezdetekről, meséljen inkább ő.

"A családból soha senkinek nem volt köze a kerékpárhoz. A szüleim, mint oly sokan a környéken, állattenyésztésből és mezőgazdaságból éltek. Sokáig én is segítettem, hol a földeken, hol például azzal, hogy kisteherautónkat vezettem. Nekem szerencsém volt, de Ecuadorból nem könnyű kitörni. Egyrészt mindenki focizik, mivel ez a legnépszerűbb sport. A MU-ban focizó Valencia a legnagyobb sztár nálunk. Az emberek nagy része hallott már a Giróról vagy a Tourról, de igazából csak az elmúlt években kezdték el közvetíteni a szakaszokat. És ez talán egy kicsit Narvaeznek meg nekem köszönhető. Aztán ott az utánpótlásnevelés kérdése. Nincsenek sulik, alig vannak csapatok. És hát az utazás sem olcsó."

carapaz2.jpg Fotó: twitter
Szerencsére Carapazt a szülei mindenben támogatták.

"Egyik nap hazajött az iskolából, és komoly arccal azt mondta nekem: ne ijedj meg, de szeretnék valami fontosat mondani. Egyből azt hittem, hogy bajba került. Majd lazán közölte, hogy beiratkozott egy helyi kerékpáros suliba" - meséli Ana Luisa, az ecuadori versenyző anyukája.

A tekerést 15 éves korában kezdő Carapazban lehetett valami, hisz a még most is egy kolumbiai csapatban tekerő Oscar Sevilla (ex Kelme, T-Mobile) gyorsan kiszúrta magának. És azonnal szólt Euzebio Unzuénak, hogy el kellene vinni. Ráadásul a Quintana és Kwiatkowski ügynökeként dolgozó Michele Acquadro is lecsapott rá, így gyorsan átjöhetett Európába. És a lehető legspanyolosabb sorhoz került.

"Hatalmas a különbség az otthoni és az európai stílus között. Én sokat mentem Kolumbiában ifiként, mivel a mentorom Juan Carlos Rosero tudta, hogy ott lehet fejlődni. És ezeken a versenyeken tényleg egy pillanatra sem volt megállás, mindig izomból mentünk. De a Movistarnál megtanultam, hogy ésszel kell tekerni. Rengeteget számít a taktika."

A szerencse az ő pályafutásában is szerepet játszott, hisz 2014-ben edzés közben elütötték (az autót vezető hölgy éppen telefonált...) és hát volt olyan orvos, aki a térdsérülése miatt biztos volt benne, hogy nem lesz képes többet kerékpárra ülni.

Ehhez képest Carapaz három éve megnyerte az utánpótlás versenyzőknek kiírt kolumbiai kört, gyorsan aláírta a Movistaros szerződését, és Pamplonába, a csapat főhadiszállásához közel költözött. De egyedül, hisz a két gyereke ésTania a felesége - akivel egyébként 10 éves koruk óta ismerik egymást - egyelőre otthon maradt.

000_14U1GA.jpg Fotó: Europress/AFP
Első évében kifejezetten biztató eredményeket hozott a kisebb egyheteseken, majd lehetőséget kapott a Vueltán. Bár mindenki Contador búcsúja miatt emlékezik az Anglirura, azon a napon ő is kifejezetten jól ment (tizenegyedik lett, bőven Lopez és Más előtt ért célba). Befejezte élete első háromhetesét, pedig nem volt egyszerű dolga. Már az első szakasz előtt, a pályabejárás során bukott, és csúnyán lehorzsolta magát.

"A Vuelta volt az én értettességi vizsgám, amit sikerrel teljesítettem. El sem tudom mondani, milyen jó iskola az, hogy nap, mint nap Valverde mellett tekerhetek. Elképesztő rutinja van. A mezőnyben való helyezkedéstől kezdve, az étkezésen át mindenben segít. Nekem csak figyelnem kell rá."

És Carapaz mindig figyelt, ennek lett eredménye a Girós szakaszgyőzelme. Ami után még maga az ecuadori elnök, Lenin Moreno is gratulált neki.

"Remélem a Girós eredményem egy kicsit előtérbe helyezi a sportágunkat. Talán így Ecuadorban pár sráccal több kezd el tekerni. Az mindenesetre pozitív, hogy az egyik jó barátom, Jonathan Caicedo szerződést kapott az EF-től. Szóval már hárman vagyunk a legmagasabb szinten."

Carapaz nem csak beszél a fiatalokról, hanem próbál tenni is értük. Épp ezért nyitotta meg tavaly a saját kerékpáros suliját, hogy valódi lehetőséget adjon a gyerekeknek.

000_14U0X5.jpg Fotó: Europress/AFP

Az meg külön bónusz lehetett számára, hogy pont Olaszországban szerezte meg pályafutása első nagy győzelmét. Hisz miután elkezdett versenyezni, hatalmas Pantani rajongó lett belőle.

"Próbáltam minden felvételt beszerezni róla. Egyszerűen tökéletes volt, ahogy a hegyeken tekert. A támadásait tanítani kellene."

Carapaz a hírek szerint jövőre sem változtat, megint megcélozza a Girót. Landával és Valverdével együtt. 

Aztán nehogy megint ő szállítsa a Movistar legjobb összetett helyezését valamelyik háromhetesről...


 
(Forrás: Gazzetta, elnorte.ec, elcomercio.com)
Hozzászólások