ES Bringa - Ricco: "Ha nem viselkedem igazi hülyegyerekként, akkor talán még ma is ott vagyok a mezőnyben"
"Igazi hülye gyerekként viselkedtem, nem hallgattam senkire"
Fotó: Europress/AFP

Ricco: "Ha nem viselkedem igazi hülyegyerekként, akkor talán még ma is ott vagyok a mezőnyben"

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/06/24 16:24
Két éve még azzal döbbentett meg mindenkit, hogy a 12 éves eltiltása ellenére a visszatérését tervezte. Erről már rég letett, a kerékpársport helyett sokkal inkább az új olaszországi fagyizója foglalkoztatja. Nem igazán követi a mostani történéseket, de egy-két kedvence azért akad a mostani mezőnyben. A múlttal kapcsolatban pedig elismeri, igazi hülye gyerekként viselkedett, és nem hallgatott senkire. Aminek, mint tudjuk, meglett az eredménye.

"Az eltiltásom után egy-két évig nem csináltam semmit. Szó nem volt arról, hogy depresszióba zuhantam volna, de nem igazán találtam a helyem" - meséli Riccardo Ricco, aki a napokban adott egy hosszabb interjút a Tuttobiciwebnek.

"Aztán egy jó barátomnak köszönhetően megismerkedtem a cukrászattal, kitanultam a szakmát, és nyitottam egy fagyizót Tenerifén. Amit egyébként 5 év után nemrég eladtam, mert jövünk haza, hisz nekem és a feleségemnek is hiányzott már Olaszország. Az a terv, hogy hamarosan Vignanóban (Modena mellett) nyitunk egy új helyet. A név marad Chocoloco, mert ez kint is szerencsét hozott. Büszke vagyok rá, hogy elég gyorsan a sziget legjobb fagyizója lettünk, most pedig olyan ajánlatot kaptam, amire butaság lett volna nemet mondani. Főleg annak fényében, hogy amúgy is haza akartunk jönni.”

"Melissa foglalkozott a vevőkkel, én hátul voltam a műhelyben. Ismertek, van egy arcom, egy sokak számára nem túl szimpatikus stílsom, szóval egyértelmű volt, hogy a feleségem fog a pultban állni. Ő jobban is ért a vevők nyelvén, mint én. Nekem bőven elég ha hátul lehetek, és gyárthatom a fagyikat. A banánt például kifejezetten jól csinálom, arra büszke vagyok. Az Spanyolországban is nagy kedvenc volt.”

000_DV359225.jpg Fotó: Europress/AFP

Egy fagyizó működtetése is érdekes, de nézzük inkább a múltat, és azt, mi vezetett a 2024-ig szóló eltiltásig.

"Ha akkor meglett volna a mostani eszem, még jelenleg is a mezőnyben tekerhetnék. Huszonhárom éves voltam, minden adott volt ahhoz, hogy messzire jussak, de mondjuk ki, egy igazi hülye gyerekként viselkedtem, és nem hallgattam senkire. Csak a saját fejem után mentem. Épp ezért rengeteget hibáztam, amit bánok is egy kicsit, de az élet adott egy új lehetőséget, így létrehozhattam egy sikeres fagyizót. Csinálom, mert szeretem, de nem ugyanaz, mintha tekernék. Mert az igazi szerelem a kerékpársport volt."

Ricco 2017 telén még arról mesélt, hogy az eltiltás letelte után, 40 évesen szeretne visszatérni, de erről mára teljesen letett.

"Néha még manapság is tekerek a haverokkal, de kizárólag lelkes amatőrként. Már eszembe sem jut a visszatérés, erről teljesen letettem. Az én időm elmúlt, minden megváltozott a mezőnyben, van egy teljesen új generáció, szóval erre még csak nem is gondolok. Bár életkor alapján nyilván nem lenne lehetetlen 40 évesen visszatérni, elég ha csak Valverdére gondolunk, aki nemrég vb-t nyert. De már nem mozgat a dolog, nem is élek úgy, hogy ez szóba jöhetne.A régiekkel sem nagyon beszélek, leszámítva Nocentinit, aki többször meglátogatott Tenerifén, mivel ő is nyitott ott egy helyet.”

Akkor maradnak a tv közvetítések?

"Néha megnézek egy-két versenyt, de tényleg csak ritkán. Annyira már nem érdekel a kerékpársport, mint régen. Nem is nagyon van olyan ember a mezőnyben, akiért igazán lelkesedni tudnék. Valverde mondjuk tényleg fantasztikus versenyző, akárcsak Nibali. Mondom ezt annak ellenére, hogy a személyiségét illetően nem áll hozzám a legközelebb. De őt tényleg jó nézni. És pár éve még Aruért is tudtam szorítani, ő egy nagyon szimpatikus srác. A fiatalok közül Ciccone tényleg tehetséges, de nálam még nem háromhetes esélyes. Trikó vagy szakasz bármikor, de többet most nem látok benne."

000_DV360406.jpg Fotó: Europress/AFP

Nem csak a 2024-ig szóló eltiltása miatt, de Ricco amúgy is teljesen eltávolodott a kerékpársporttól. Abban viszont egyetért, hogy ha "közelebb engednék", tudna mit mesélni a mai fiataloknak.

"Nem lenne rossz sima nézőként úgy kimenni egy versenyre, hogy nem kapom meg a furcsa pillantásokat, de emiatt azért nincsenek álmatlan éjszakáim. Biztos tudnék adni a fiataloknak egy-két hasznos tanácsot azzal kapcsolatban, hogy ne csesszék el a pályafutásukat. Én szerintem az összes létező hibát elkövettem, szóval tőlem aztán lehetne tanulni.”

Ha valaki 12 éves eltiltás kap, annak nyilván megvan az oka. Mivel sok hülyeséget csinált korábban (vérmérgezés miatt még az élete is veszélybe került), adja magát a kérdés: mi volt a legnagyobb baromság, amit profiként elkövetett? 

"Hát, volt egy pár:) A legnagyobbat talán a stílusommal hibáztam. Nem tiszteltem senkit, mindenkinek beszóltam, és a komplett mezőnnyel össze tudtam veszni. A mostani fejemmel azt mondom, ebből nem lehetett jól kijönni, és sok esetben csöndben kellett volna maradnom. Huszonévesen, gondolkodás nélkül kimondtam azt, amit éreztem, és ez nem volt okos dolog. Ezzel elég sok ellenséget szereztem magamnak."

image3.jpeg Fotó: facebook

Talán jól jött volna egy bizalmi ember, aki segít, és tanácsokkal szolgál.

"Biztos jobb lett volna, ha van velem valaki, és fogja a kezem. Mert fiatalabb koromban senkire nem hallgattam, egyetlen személyt leszámítva: ő volt Carlo Santuccione. A legjobb ember, akit valaha ebben a közegben megismertem. Nem tudom miért, de vele szót értettem. Tudom, hogy a dopping miatt neki nem túl pozitív a megítélése, de nagyon értett a szakmához. Szerelemes volt a kerékpársportba. Sok esetben ő volt az, aki visszafogott, és arra kért, hogy ne doppingoljak állandóan. Soha nem kényszerített semmire, de elmondta nekem, hogy mitől lehetek igazán versenyképes. Valószínűleg durvábban toltam volna az első profi éveim során, ha ő nincs mellettem. Mindent azonnal akartam, de állandóan figyelmeztetett, hogy a türelem és a pihenés tényleg kulcsfontosságú.”

Ricco sok mindent látott, sok hülyeséget elkövetett, így érdekes lehet a véleménye a visszatérő, és egy újabb esélyt kapó Bjarne Riis-ről, vagy mondjuk Lance Armstrongról.

"Lance-t személyesen nem ismerem, nem versenyeztem ellene, de azok alapján, amit a tv-ben láttam és amiket hallani lehetett róla, talán rosszabb volt, mint én. Ami azért egy szint:) De ha valaki 21 évesen vb-t nyer, majd 7 Tourt zsinórban, és most jöhetünk itt a doppingos, meg a kismotoros vádakkal, az egy brutálisan jó versenyző. Ha Riis példájából indulok ki, akkor nem látom, hogy ő miért ne lehetne valamilyen formában újra a mezőny része.”

Hozzászólások