ES Bringa - Rég volt már az utolsó arany
Rég volt már az utolsó arany
Fotó: Europress/AFP

Rég volt már az utolsó arany

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/09/26 17:59
Alessandro Ballan, Laurent Brochard, és Joop Zoetemelk. Hogy mi a közös bennük? Ők nyertek utoljára világbajnoki aranyat, három kifejezetten nagy kerékpáros nemzet számára. 

Mert bármilyen furcsa, az olasz-francia-holland hármas közül - és tavaly még a spanyolokat is ide soroltuk - 11 éve senki nem szerzett világbajnoki aranyat. A mezőnyversenyen persze. Érmeseik voltak, de nyerniük nem sikerült. Most annak járunk utána, hogy ezek a nemzetek miben - pontosabban kiben - bízhatnak vasárnap.


Franciaország (utolsó arany: 1997/ Laurent Brochard. Azóta: 3 érem)

Alaphilippe már tavaly is nagy esélyesnek számított, de Innsbruckban a legfontosabb pillanatban - saját bevallása szerint - egyszerűen elfogyott. Bardet viszont nagyot ment tavaly, nem sokkal kapott ki Valverdétől. A Touron kiderült, hogy Julian Alaphilippe bizony mindenhol/minden terepen esélyes, így vasárnap is számolni kell vele. Kanadában melegített a vb-re, de ott még messze volt a csúcsformától. Amit pár nap múlva harmadszor kellene elérnie ebben az évben. Ebben a válogatottban egyértelműen ő a kapitány, a segítő személyzete kifejezetten biztató.  

Olaszország (utolsó arany: 2008/Alessandro Ballan. Azóta: 0 érem) 

A varesei vb óta top 3-ban sem voltak, jól jelzi az idő múlását, hogy az ottani két dobogósuk (Ballan, Cunego) már nem is aktív. Az elmúlt két eb-n ugyan jól szerepeltek, de az nagyon más szint. Most egyértelműen Matteo Trentin a kapitány, akitől ilyen pályán nem irreális elvárás az érem. Emlékezhetünk rá, Bergenben sem sok kellett neki a bronzhoz. Más opció ebben a sorban nem nagyon van, bár Bettiol szerepe érdekes lehet. Ha Flandriához hasonlóan megint bevállalna egy hosszú szökést...

DgISFd1U0AItWNl.jpg Fotó: twitter

Hollandia (utolsó arany: 1985/Joop Zoetemelk, azóta: 2 érem) 

Ezerkilencszáznyolcvanöt nagyon régen volt, de ebben a holland sorban most benne lehet az érem. Mondjuk szó szerint ugyanezt írtuk tavaly is. Akkor viszont még nem számoltunk azzal, hogy berobban egy bizonyos Mathieu van der Poel, aki első profi évében hihetetlen dolgokat produkál(t). Huszonnégy éves, az első világbajnoksága jön ebben a szakágban (a felnőttek között, hisz 2014-ben ment az U23-as mezőnyben), de a legtöbb fogadóirodánál mégis ő a nagy favorit. Ha behúzná a versenyt, két szivárványszínű trikója lehetne. Hisz februárban a cyclocross vb-t is megnyerte.

Hozzászólások