ES Bringa - Rangos egynapos és olimpiai arany
Rangos egynapos és olimpiai arany
Fotó: Europress/Getty

Rangos egynapos és olimpiai arany

Bodnár GergőBodnár Gergő
2014/11/13 12:54

"Ha nem lennék profi, ez lenne az egyetlen verseny amit leülnék megnézni a tv-ben. Szerintem ütősebb, mint a Tour de France. Tényleg így gondolom. 1993-ban láttam először, Ballerini - Duclos-Lassalle sprint volt a győzelemért. A házunk közelében volt egy pavés útszakasz, elég sokat mentem rajta. Közben meg Johan Museeuw-nak képzeltem magam".

Azt eddig is tudtuk, hogy Bradley Wiggins nem átlagos személyiség. Ritkán olvasni tőle közhelyes nyilatkozatot. De lassan tényleg kezdjük elhinni: nem örült annak a Tour-győzelemnek.

Már az előző idényben is egyetlen dolog foglalkoztatta igazán: a Paris-Roubaix. A fenti nyilatkozat pontosan leríja a versenyhez való hozzáállását.

"A következő idényben egy célom lesz, nyerni egy fontos egynapost. Mint amilyen a Paris-Roubaix".

A háromhetesek szóba sem kerülnek nála. A Giro kizárt, hisz az Chris Froomé lesz. A mindössze 14 kilométernyi egyéni időfutam miatt (1937 óta nem volt ilyen kevés egyenkénti!) a Tour is kizárt.

A legszebb idei emlék: az időfutam világbajnoki arany Ponferradában

Minden lehetőséget figyelembe véve, maradnak az egynaposok, ahol már tavaly sem ment rosszul. A Roubaix-n kilencedik lett. Elhivatottan készült, 3-4 kilóval több izom volt rajta, mint a 2012-es francia kör idején.

"Az egynaposok mellett, még két dolog foglalkoztat igazán: az ötödik olimpiai aranyérmem, és a pályafutásom utáni lehetőségek. Szeretnék létrehozni egy utánpótláscsapatot, amely segít a fiatal brit tehetségeknek. Nagyon tetszene, ha új Wigginsek és Hoyok után kutathatnék..."

 

Érdekességek Wiggoról:

Vespa - Imádja az olasz robogókat, komoly gyűjtőnek számít. Nagy szerelme egy ezüst színű 1979-es Vespa PX 125.

Gitár - Nem csak a motorokat, a gitárokat is gyűjti. Imádja a zenét (nem gitározik rosszul), egyik kedvenc együttese a The Stone Roses.

Cipők - Nagyon szereti az Adidas Originals cipőket (40 pár van otthon belőlük).

Nyelvtudás - Folyékonyan beszél franciául, hisz 6 éven keresztül francia csapatokban tekert.

Elhivatottság - Tizenkét évesen az egyik tanára kérdésére kijelentette: olimpiai bajnok és sárga trikós lesz.

Box - Az ökölvívás iránti rajongását édesapjától örökölte. Mindent szeret ami a boksszal kapcsolatos, főleg képeslapokból és poszterekből áll az óriási gyűjteménye. A Mohamed Ali-korszak különösen nagy kedvence.

Divat - Az angol Fred Perry cégnél saját kollekciója van.

Belgium - Mivel édesapja profi kerékpáros volt, 1980-ban Gentben született. Az egyébként ausztrál Gary Wiggins két évvel később elhagyta a családot.

Alkohol - Saját bevallása szerint még 2004-ben kezdett el inni (az édesapja is alkohol problémákkal küzdött). Volt olyan időszak, amikor a lakásához közeli kocsmába már nyitáskor beült. Ebben az időszakban 12 pint sört ivott naponta (egy pint az Egyesült Királyságban 0,568 liter).

Barcelona - Az 1992-es olimpián szerette meg a sportágat. Az édesanyja éppen a Chris Boardman által megnyert 4000 méteres üldözéses versenyt nézte, Bradley pedig ott ragadt a tv előtt.

Foci - Nagy Liverpool szurkoló, bár gyerekként az Arsenalért rajongott.

Hozzászólások