ES Bringa - Nem nyer versenyt, de a csapata számára mégis aranyat ér - Tim Declercq története arról, hogy lett a mezőny egyik legjobb segítője
Nem nyer versenyt, de a csapata számára mégis aranyat ér - Tim Declercq története arról, hogy lett a mezőny egyik legjobb segítője
Fotó: Europress/AFP

Nem nyer versenyt, de a csapata számára mégis aranyat ér - Tim Declercq története arról, hogy lett a mezőny egyik legjobb segítője

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/04/06 10:16
Egy átlagos tavasz nála általában a következő forgatókönyv szerint telik: állandóan ott megy a mezőny elején, és másokért dolgozik. Mégsem igazán ismerjük, pedig már egy évtizede profi. Annak ellenére, hogy a kilenc évvel ezelőtt szerzett U23-as belga bajnoki cím a legkomolyabb győzelme, a Quick-Step valószínűleg semmi pénzért nem mondana le róla.

"Kiskoromban én is szeretettem volna a világ legjobb kerékpárosa lenni, de már realista vagyok, és pontosan tudom a helyemet."

Egy valamiben viszont talán tényleg az egyik legjobb lett: senki nem megy úgy és annyit a főmezőny elején, mint ő. Az egész pályafutását annak szentelte, hogy másokat segítsen és fáradhatatlanul üldözzön. Amióta ismerjük, nem sok egynaposon tekerhetett magárért, de ő ezt szereti, ez a munkája, és kiválóan érzi magát ebben a szerepben. Minden csapatba kellene minimum egy ilyen ember, így nem meglepő, hogy a Quick-Step-nél nagyon megbecsülik.

Pedig sokáig nem Tim számított a Declercq család leghíresebb tagjának. Az egyébként ügyvéd diplomával rendelkező édesapja ugyanis híres belga humorista, és nem mellesleg nagy kerékpár rajongó.

"Mikor Tim és Benjamin kicsik voltak, együtt néztük a focimeccseket a tv-ben" - meséli Karol. "De az esetek többségben átkapcsoltunk a kerékpárra és mindig ott ragadtunk. Kezdetben mindketten próbálkoztak a focival, de őszinte leszek, nem nagy baj, hogy váltottak."

"...mert Messi szintjére azért nem jutottunk volna el"
- mondja őszintén és nevetve Tim öccse Benjamin, aki idén igazolt az Arkeához.

1240 (2).jpg Fotó: demorgen.be

Az egész család nagy Museeuw szurkoló volt, így Tom sorsa nagyjából el is dőlt, amikor szülinapjára kapott egy eredeti Mapei mezt.

"Aztán arra kért, hogy menjünk ki a Kwaremontra, mert a kockaköveken szeretne tekerni" - meséli az édesapja, aki régebben a két fia minden versenyén ott volt egy videokamerával a kezében. Szóval a családi archívum neki köszönhetően eléggé rendben van.

Tim volt az idősebb, így ő kezdett először tekerni.

"Életem első országúti versenyén utolsó lettem, a másodikon szintén. Amikor először jártam a genti velodrome-ban hatalmasat estem, és egész évben megmaradt a nyoma a sérülésnek. De valahogy akkor is bejött ez az egész. Ráadásul semmi hagyománya nem volt ennek a sportnak a családunkban, így mindent magamtól kellett megtanulnom."

Tim Declercq 2017-ben került a Quick-Stephez, addig a Topsportnál tekert. A jó barátnak, egy bizonyos Yves Lampaertnak köszönhetően kapott szerződést. Ők ketten a magánéletben is összejárnak, nem csak sima csapattársak. Ifi koruk óta ismerik egymást, így nem akkora meglepetés, hogy tavaly októberben például Yves volt Tim esküvői tanúja

Felmerülhet a kérdés, hogy milyen lehet egy komplett pályafutást arra "áldozni", hogy valaki versenyről-versenyre másokat segítsen miközben tudja, mindenkinek lehet esélye, csak neki nem. De Declercq ezzel a helyzettel már rég megbarátkozott, és nem véletlenül lett belőle az, aki.

075_widak-cycling5181013_npk23.jpg Fotó: Europress/AFP

"Valahogy hiányzik belőlem a képesség arra, hogy versenyeket tudjak nyerni. És gyors sem vagyok, ha heten sprintelünk, biztosan hetedik leszek. A Topsportban eltöltött öt év alatt felismertem, hogy nem nekem való a kapitányi szerep. Ugyanakkor sokáig tudok egy egyenletesen magas tempót menni a mezőny elején, akár szembeszélben is, ami nagy előny az üldözések során. És legyünk őszinték, erre azért nem mindenki képes. Talán kisebb sorokban tekerve kaphatnék több esélyt, de nem véletlenül tekerek a Quick-Stepnél." 

A történeti hűség kedvéért azért említsük meg, hogy Lampaert ajánlása mellett egy e-mail is kellett a nagy szerződéshez.

"Fogta magát és ráírt Lefeverre. De úgy, hogy arra egyszerűen nem lehetett nemet mondani. Gyakorlatilag felajánlotta a szolgálatait, mert biztos volt abban, hogy képes elvégezni azt a munkát, ami a csapat eredményességéhez kelleni fog" - mesélte Karel.

"Patrick behívott egy elbeszélgetésre, de addigra ő már döntött. Így percek alatt megegyeztünk. Mondjuk az újságok már korábban is írtak róla, hogy figyelnek engem, szóval azt a mailt nem a semmiből írtam meg."

Azóta Declercq-et mindenki egy fáradhatatlan segítőként ismeri, aki ott dolgozik a mezőny élén, és üldözi a szökéseket. Nem véletlenül kapta az 'El Tractor' becenevet. 

5d87f720-5563-11e9-b9a0-0d1ef4fc6177_web_scale_0.0446429_0.0446429__.jpg Fotó: nieuwsblad.be

"Az egész Argentínából jön, amikor a San Juanon egy teljes hetet végigdolgoztam Bonnenért és Gaviriáért. A helyi műsorvezető nevezett el így, a többiek meghallották és egyből átvették. De a Ferrari nem is illene rám igazán...Sokkal inkább megbízható és terhelhető vagyok pont, mint egy jó traktor."

Timet a beceneve azóta mindenhova elkíséri, például így van fent a Straván is. Lampaert belga bajnoki címe után pedig mi mást kaphatott volna az önzetlen segítségéért cserébe, mint egy minőségi John Deere traktort.

Valószínűleg olcsóbb volt, mint egy Ferrari.


demorgen.be, nieuwsblad.beHozzászólások